avatar
     
Blogs

Kinderen van Jehova Getuigen niet veilig

'Bloedtransfusies, hobby's en alcohol verboden, seksueel misbruik wordt toegestaan'

Geen verjaardagen, geen Sinterklaas of andere feestelijkheden en een paar keer per week verplicht naar de Koninkrijkszaal. Als je je misdraagt word je uitgesloten en mag je niemand van je familie ooit nog zien of spreken. Als je niet terugkeert in de gemeenschap dan word je uiteindelijk vernietigd. Net als alle andere mensen die niet in de Jehova God geloven. Bloedtransfusies zijn verboden, evenals het hebben van hobby’s, alcohol drinken, masturberen of een relatie krijgen met iemand uit de boze buitenwereld van Satan. Welkom in de wereld van Jehova Getuigen. 

Voor het programma Ik Durf Het Bijna Niet Te Vragen deed ik research naar seksueel misbruik en raakte ik in gesprek met enkele mensen die zich hebben aangesloten bij de Stichting Reclaimed Voices, een stichting die er alles aandoet om de waarheid over kindermisbruik binnen de gemeenschap van Jehova Getuigen boven tafel te te krijgen. Afgezien van de vreselijke verhalen over het misbruik zelf, ontdekte ik dat eigenlijk weinig wist van de regels die er binnen dit geloof zijn. Bij Jehova Getuigen zijn de zogenaamde ‘ouderlingen’ oppermachtig. De ouderlingen zijn mannen. Vrouwen kunnen nooit op deze positie terechtkomen. Er is een pikorde die heilig is. Als je Getuige bent van Jehovah, zul je er alles aan doen om een op voor jou zo hoog haalbare positie uit te komen.

Jehova Getuigen gaan niet naar de kerk, ze gaan naar de zaal en hiermee bedoelen ze de Koninkrijkszaal. De diensten noemen ze vergaderingen. De regels die binnen het geloof worden er vanaf jongs af aan bij kinderen ingestampt. Op het eigen televisiekanaal van Jehova Getuigen zijn speciale animatiefilms te zien. Het geloof biedt een garantie voor een gelukkig en veilig leven, wordt kinderen verteld. Wel zijn er zeer strenge regels: GodJehova bepaald wat goed en fout is. Zo is homoseksualiteit verboden. Doe je iets dat van Jehova God niet mag? Dan kun je worden uitgesloten. Als dit gebeurt zal er niemand van de gemeenschap nog contact met je hebben. Volgens de mensen die ik heb gesproken betekent dit in de praktijk dat mensen doen alsof je dood bent: als je je eigen familie tegenkomt, wordt er niet eens gegroet.

Sporten, carrière maken en masturberen verboden

Misschien ken jij Jehova Getuigen vooral als mensen die actief langs de deuren gaan om mensen te vertellen over hun geloof. Dit is ook daadwerkelijk een van de belangrijkste taken die je als Getuige krijgt. In de praktijk is het zo dat iedereen langs de deuren moet gaan. Ook dit wordt je vanaf jongs af aan bijgebracht. Als Jehova Getuige mag je niet stemmen. Je mag geen bloedtransfusie krijgen. Ouders van minderjarigen moeten een bloedtransfusie weigeren, ook wanneer deze het leven van hun kind zou kunnen redden. Veel sporten zijn verboden, evenals lid worden van een vereniging. Carriere maken is niet de bedoeling. Pornografie bekijken is verboden, evenals masturberen. Je mag niet verliefd worden of een relatie krijgen met iemand uit de boze buitenwereld; de wereld van Satan.

Als Getuige is het niet de bedoeling dat je hobby’s hebt. Hobby’s zijn slecht. Ze zouden je kunnen afleiden van belangrijke zaken zoals prediken, langs de deuren gaan en de Wachttoren en andere Jehova lectuur lezen. Veel mensen die ik sprak, voelden zich als kind heel erg op hun gemak binnen de Jehova gemeenschap. Het is heel erg hecht: het liefst doet men alles samen. De enge regels die de club erop nahoudt worden er bij kinderen al zolang ingestampt, dat je niet beter weet en je op latere leeftijd dus ook weinig vragen stelt.

Stichting Reclaimed Voices

Ik ben me kapot geschrokken van de verhalen die ik heb gehoord over het misbruik binnen de Jehova Gemeenschap. Zo sprak ik Marianne en Hadassah, die beide hun verhaal doen in de aflevering Misbruik op weg naar het Paradijs, van ZEMBLA. Beide werden ze seksueel misbruikt. Marianne werd misbruikt door een ouderling. Hij bekende zijn misdaad, maar verbood haar naar de politie te gaan. Hadassah werd misbruikt door haar eigen oom en tante. Dit gebeurde tien jaar lang. Toen Hadassah zich hier over uitsprak werd het onderwerp intern afgehandeld. Wie opgroeit binnen de gemeenschap heeft een leven waar ik me helemaal niets bij kan voorstellen. Zo word je als kind voorbereidt op het einde van de wereld. Horror, noemen volwassen het die inmiddels geen lid meer zijn van het genootschap.

Stichting Reclaimed Voices pleit voor een beleidsverandering bij Jehovah’s Getuigen en bewustwording van de ernst van het probleem bij de overheid: kinderen moeten veilig kunnen opgroeien. Bij de stichting zijn al meer dan driehonderd verhalen binnengekomen van kindermisbruik. Het doel van de stichting is om het taboe rondom seksueel misbruik te doorbreken en bewustwording in de maatschappij te creëren, zowel bij de regering, religieuze instanties, het onderwijs, als bij hulpverlenende organisaties. De stichting spoort slachtoffers aan te praten over het misbruik dat heeft plaatsgevonden in hun leven, wél aangifte te doen bij de politie en professionele hulp te zoeken.

Misbruik op weg naar het Paradijs

Ik ben heel erg blij dat het onderzoeksprogramma ZEMBLA donderdagavond aandacht heeft geschonken aan de verschrikkelijke misstanden die al jaren bestaan binnen deze geloofsgemeenschap. Ben je benieuwd naar de uitzending? Je kijkt hem hier terug. De titel: Misbruik op weg naar het Paradijs.

BRON: ZEMBLA
MET DANK AAN: RECLAIMED VOICES

Booking.com