avatar
     
Lifestyle

Ecoyogi yogamatten: vrij van gifstoffen en milieuvriendelijk

'Hoe vreemd is het dat we yoga doen om bewustzijn te creëren maar dan wel op een plastic gifbom gaan liggen?'

Dat gevoel dat je bereikt in de yogastudio, wanneer het je lukt volledig te ontspannen, het helemaal stil is en het je lukt naar de achterkant van je hart te ademen… Dat intens relaxte en gelukzalige gevoel dat je ervaart tijdens je eindontspanning, ken je dat? Dat gevoel wil ik thuis ook kunnen bereiken. Daarom schafte ik matten, blokken, een bolster, deken, meditatiekussen en een oogkussen aan van Ecoyogi. En ik heb mijn doel bereikt: mijn eigen thuisstudio is geboren! 

Op internet ging ik op zoek naar yogamaterialen voor thuis. Maar waar let je op, als deze wereld compleet nieuw voor je is?! Voor mij is het belangrijk om mooie spullen aan te schaffen die duurzaam zijn en waar de wereld niet slechter van wordt. Zo kwam ik terecht bij yogamat-online en raakte ik in gesprek met eigenaar Peter Rigtering. Na twee auto-ongelukken waarvan zowel hij als zijn vrouw niet compleet herstelden, stortte hij zich in 2012  in de wereld van yoga en meditatie. Hij ronde een opleiding af als meditatiedocent en ontdekte een nieuwe passie: het inkopen en verkopen van verantwoorde yogamatten.

De reden dat ik deze blog schrijf is omdat ik het zo kan waarderen dat iemand een tweede carrière begint en een pad inslaat dat nieuw is. Peter verdiepte zich in alle soorten yogamatten die er zijn en deed onderzoek naar wat Nederlanders willen. De trends vanuit Amerika komen langzaam onze kant op. Men wil graag iets goeds doen voor de wereld. Hoe vreemd is het dan dat we yoga doen om bewustzijn te creëren maar wel op een plastic gifbom gaan liggen?

Yogamatten vrij van schadelijke stoffen


Zacht plastic breekt vrij snel af, zeker bij intensief gebruik. Peter ging op zoek naar plastic matten waar de gifstoffen zijn uitgehaald. Dit materiaal bestaat gelukkig en wordt PVC 2.0 genoemd. Wat ik zelf ook heel belangrijk vind, is dat een product op een schone manier te recyclen is en daarom ben ik gegaan voor twee yogamatten van Ecoyogi. Ten eerste een lekkere lichte studiomat die ik makkelijk meeneem naar de yogaschool, maar er thuis ook zo even bijpak: dit is een betaalbare mat die gemaakt is van dik, slijtvast schuim, versterkt met een geweven glasvezel. De mat is gemaakt van PVC 2.0 wat inhoudt dat de yoga mat emissievrij is geproduceerd en vrij is van schadelijke stoffen. Deze ‘altijd goed mat’ kost slechts €24,95.

Daarbij heb ik ook nog een iets duurdere mat: een PRO grip mat. Deze mat heeft meer grip en veerkracht, je staat er net iets steviger op en glijd al helemaal niet weg. Deze mat is gemaakt van 100% natuurrubber en heeft een PU toplaag. Ook deze mat is vrij van giftige stoffen en is dus een milieuvriendelijke keuze. Ik merk wel dat de PRO grip mat iets meer schoonmaakwerk vergt en hij is iets zwaarder dan de lichte studiomat. Voor de wat intensievere vormen van yoga, vind ik de mat met grip wel veel fijner en dat is ook logisch: PVC en zweet gaan niet zo lekker samen.

Thuis op je mat of meditatiekussen


Als je rondneust op yogamat-online zie je dat er heel veel verschillen zijn in kwaliteit en prijs. Wat ik geweldig vind aan deze webshop is dat je genoeg informatie krijgt om een keuze te maken die voor jou goed is. En wat ik graag wil vertellen is dat milieuvriendelijke yogamatten dus ook niet schreeuwend duur hoeven te zijn! In dezelfde shop heb ik ook twee kurken blokken uitgekozen, die ik persoonlijk veel fijner vindt dan de rubberen of plastic varianten. Ook heb ik nu thuis een deken, bolster, meditatiekussen en oogkussen. Deze props neem ik niet mee naar mijn yogaklas, maar helpen me thuis wel om op ieder moment van de dag de tijd te nemen voor een yoga of meditatie-oefening.

Mocht je zelf ook een yogamat aan willen schaffen, dan raad ik je zeker de webshop yogamatonline aan. Peter staat voor je klaar om al je vragen te beantwoorden en vindt het allerbelangrijkste dat je uiteindelijk bij de producten uitkomt die bij jou passen en waar jij blij van wordt. Hij heeft mij waanzinnig goed geholpen en ik ben hem heel erg dankbaar daarvoor. Als je de juiste spullen hebt, is de drempel echt veel lager om vaker thuis yoga te beoefenen of gewoon even tussendoor op je mat of meditatiekussen te gaan zitten. Ik doe dat zelf tegenwoordig ook in de tuin en ben van plan dit aankomende zomer heel vaak te gaan doen. Om mijn spullen mee te nemen naar de les, een weekendje weg of op vakantie, heb ik een hele leuke tas met olifantenprint. Ook deze shop je bij yogamatonline.

Namasté!

 

Booking.com