avatar
     
Music & more

Jonge BMX’er ontmoet dakloze oude man in korte film LUX

'Jonge filmmaker Bregt krijgt subsidie van Amsterdams Fonds voor de Kunst voor realiseren van droom'

Tags:

LUX volgt een halve dag in het leven van enerzijds Emile, een jonge BMX’er uit Amsterdam Zuidoost, en anderzijds een dakloze oude man die rondzwerft in Amsterdam Zuid. De twee ontmoeten elkaar uiteindelijk in het Skatepark Olympiaplein in Amsterdam Zuid. Een ontmoeting die vooral de jongeman bij zal blijven.

LUX is een korte film van Bregt Pepijn Verhagen. Hij is dertig jaar en ik beginnend filmmaker. Nadat hij videoclips, een mini docu reeks en een langspeeldocumentaire maakte, maakt hij nu zijn droom waar: een korte film maken. Het scenario voor LUX ligt al acht jaar op de planken.

LUX behelst een klein, eenvoudig verhaal waarin iedere kijker een andere betekenis kan lezen. De twee protagonisten zijn sterk tegengesteld aan elkaar; de één is ‘rijk’ en ogenschijnlijk ontevreden, de ander is arm en ogenschijnlijk tevreden. De één is jong, de ander is oud, de één wit, de ander zwart. De jonge BMX’er etaleert zijn leven op social media, de ander leeft het onzichtbare bestaan van een dakloze man. De twee ontmoeten elkaar uiteindelijk in het Skatepark Olympiaplein.

Amsterdams Fonds voor de Kunst

De film bevat nauwelijks dialoog, waardoor extra nadruk ligt op de cinematografie en de sfeer. Ook de filmscore, die gecomponeerd zal worden door niemand minder dan Rimer London (o.a. bekend van Le Le) zal van groot belang zijn en zal bijna fungeren als een derde hoofdpersonage.

Bregt heeft voor zijn korte film een subsidie toegekend gekregen van het Amsterdams Fonds voor de Kunst, maar meer hulp om de film te realiseren is hard nodig. Vind jij het leuk om deze jonge filmmaker te steunen? Dat kan hier!


Artistieke impressie van LUX (door Mossy Giant)

Booking.com