avatar
     
Blogs

Een zachte blik

'Neem vandaag een momentje de tijd om te oefenen met je zachte blik. Het is precies wat de wereld nodig heeft.'

Tags:

Bij yoga heb ik geleerd een zachte blik te hebben. Mijn blik was helemaal niet zo zacht, ontdekte ik. Ook niet persé heel hard, maar wel scherp en altijd gefocust. Probeer je gezicht eens helemaal zacht te maken en voor je uit te kijken zonder enig oordeel. Laat de controle los en kijk met zachte ogen de wereld in. Het verschil is groot. Toch?

Het woord zacht heeft sinds ik aan yoga doe een hele andere betekenis voor mij. Zacht is niet suf. Zacht zijn is fantastisch. Juist in de wereld van nu. Ik las ooit eens een artikel van iemand die de vergelijking maakte met water. Water is zacht en ongelofelijk sterk. Water kan door steen snijden, maar is allesbehalve hard of stug.

Als je gefocust bent en doelgericht, is je blik hard. Je doet je best om alles goed te kunnen zien en in je op te kunnen nemen. Je knijpt misschien met je ogen of mondspieren. Je trekt je wenkbrauwen op of juist naar beneden. Misschien houd je je adem wel in of span je je nek en schouders aan.

Zachtheid is vloeibaar en flexibel. Hoe kun je zacht worden? Heel simpel, door de controle los te laten en je over te geven. Door in het moment te zijn zonder enig oordeel. Met zachte ogen lijkt het misschien alsof je je niet genoeg focust, maar als je het gaat doen, merk je dat je blik veel breder is. Met zachte ogen naar de wereld kijken voelt zo anders. Vind je het lastig? Probeer alle aandacht te brengen naar het voelen van je ogen. Merk je dat je ontspant? Je gezicht wordt milder en volgens onderzoeken zelfs beter luisteren!

Elk moment van de dag

Toen ik net met yoga begon lukte het me op de mat heel goed om ‘zacht’ te zijn, maar dat fijne en zachte gevoel was weg zodra ik een stap in de wereld buiten de yogaschool zette. Inmiddels weet ik dat het een kwestie van trainen is. Hoe vaker het je lukt op de mat, hoe vaker het je ook buiten de mat zal lukken.

Als je veel werkt of thuis een gezin draaiende houdt, heb je misschien voor je gevoel überhaupt geen tijd om zacht te zijn. Als je hard werkt is de kans groot dat je helemaal geen tijd neemt voor rust of ontspanning. Zelf ervaar ik dit ook, in weken dat ik klussen doe die veel van mijn tijd in beslag nemen. Ik krijg dan heel veel gedachten en gun mezelf geen tijd om te voelen hoe het nu eigenlijk met me gaat. Maar een zachte blik kun je jezelf op ieder moment van de dag schenken.

Neem vandaag een momentje de tijd om te oefenen met je zachte blik. Het is precies wat de wereld nodig heeft.

Booking.com