avatar
     
Like & Win

LIKE & WIN | Millenial roman ‘Gapen onder water’ van Revka Bijl

'Het lukt de afgestudeerde Veda (27) maar niet een glorieus bestaan op te bouwen'

Het boek dat ik vorige week las is Gapen onder water van Revka Bijl. Dit is haar debuutroman en gaat over Veda, een afgestudeerde jonge vrouw die moeite heeft met het vinden van haar draai in het grote mensenleven. Ze is dan wel bijna 30, maar staat op het gebied van werken, wonen en de liefde nog lang niet waar ze had willen staan. En de vraag is: gaat ze daar ooit komen?

Je gaat naar school, doet een studie en daarna? Je gaat aan het werk, verlaat je huisgenoten om in een huis voor jezelf te gaan wonen en je komt de liefde van je leven tegen. Het lijkt allemaal zo makkelijk, maar in de roman Gapen onder water lees je over de struggle van millennial Veda Muller. Ze woont dan wel in een leuke stad en de toekomst ligt aan haar voeten, toch lukt het haar niet om een zinvol bestaan op te bouwen.

Veda is 27 jaar en heeft haar studie algemene cultuurwetenschappen afgerond. Ze werkt achter de bar in  een congrescentrum dat ironisch genoeg ‘De Vooruitgang’ heet, maar wil dolgraag een baan in haar vakgebied. Voor het zoeken naar vacatures en het schrijven van sollicitatiebrieven neemt Veda neemt haar laptop graag mee naar de koffiebar bij haar om de hoek. Ze droomt erover haar vrienden te kunnen trakteren op etentjes en goed zittende kleding en zes identieke dinerborden te kunnen kopen, maar heeft in werkelijkheid niet eens geld voor een cappuccino buiten de deur.

Ben ik wel normaal?


Door de manier waarop Revka Bijl je meeneemt in het hoofd van de hoofdpersoon, kun je je als lezer helemaal inbeelden hoe het is om Veda te zijn. Zo poetst ze haar tanden met een Barbie tandenborstel die ze ooit won bij een Sinterklaasspel en is ze altijd bezig met de vraag: ‘ben ik wel normaal?’ Veda’s huisgenoten Nina en Phebe werken wel en Veda voelt zich naast deze meiden een mislukkeling. Zo heeft Phebe wel 800 contacten op LinkedIn en traint ze voor de marathon van New York. Veda komt in een spiraal van negatieve gedachten terecht en kan zich steeds beter voorstellen dat zelfs haar vriendinnen liever niet met haar willen omgaan omdat ze in het leven nog niets heeft bereikt.

Veda is ongelukkig en onzeker. Ze voelt zich een sukkel en laat zich beïnvloeden door alles en iedereen om zich heen. “Soms denk ik dat ik niet helemaal af ben. Dat ik uit minder onderdelen besta dan andere mensen, met lege plekken van binnen. Anderen hebben meningen, voorkeuren, principes en ambities op die plekken. Als je bij hen op zo’n plek duwt, voel je weerstand. Ik denk dat je door mij heen zou kunnen reiken. Misschien is het een kwestie van tijd, groeit het nog aan. Misschien wordt het erger, van ik op een dag ook vanbuiten uit elkaar.”

Toekomstachtige dingen


Op een dag ontmoet Veda een bijzonder meisje met blond haar, spillebenen en een vioolkoffer in haar hand. Het is de elfjarige Kyra die stiekem spijbelt van haar vioollessen. Kyra is een eigenzinnig en open meisje dat al snel vrienden wordt met Veda. Haar vriendschap met een kind wordt door niemand begrepen en in haar omgeving zelfs belachelijk gemaakt. Voor Veda wordt maar weer eens bevestigd dat ze echt anders is dan alle andere jongvolwassenen van haar leeftijd. Iedereen is bezig met ‘toekomstachtige dingen’ en zij speelt met een meisje van elf en haar cavia Jennifer.

Uiteindelijk vindt Veda een baan. Acht uur per dag werkt ze nu op een kantoor, waar ze door haar collega’s steevast Vera wordt genoemd. Na weken van nietjes verwijderen en koffiefilters verschonen krijgt ze toegang tot administratieve computerprogramma’s waar ze gegevens in moet invoeren, controleren en wijzigen. Nu Veda serieus werk heeft ze geld voor nieuwe kleren en kan ze ook op zoek naar een eigen appartement. Maar in plaats van rustig en gelukkig te worden, komen er in Veda’s leven zorgen en problemen bij…

Like & Win!


Gapen onder water leest makkelijk en zit vol droge humor en situaties die tot in detail worden omschreven. De schrijfster van het boek heet Revka Bijl en studeerde journalistiek en filmwetenschappen in Amsterdam. Ze schrijft romans, korte verhalen, poëzie en blogs. Omdat Gapen onder water voor twintigers zoveel herkenning oproept, willen wij graag een exemplaar van het boek weggeven.

Wil jij het boek winnen? Like dit bericht op Facebook of Instagram. Zaterdag 23 maart krijgt de winnaar bericht.

Gapen onder water
Auteur: Revka Bijl
januari 2019
Hardcover: €19,99
Ebook: €9,99
Uitgeverij: Nieuw Amsterdam

 

Booking.com