avatar
     
Lifestyle

Het is nooit te laat om babyfotoboeken te maken: code voor 25% korting bij albelli

'Jaren achterlopen met het maken van babyfotoboeken, jaarboeken en vakantieboeken. Herkenbaar?'

Je hebt vrouwen die direct na een vakantie of reis achter de laptop duiken om een fotoboek in elkaar te draaien, maar in mijn omgeving zie ik vooral vrouwen die jaren achterlopen met het maken van babyfotoboeken, jaarboeken en vakantieboeken. Herkenbaar? De moed zakt je dan misschien in je schoenen om er aan te gaan beginnen, maar ik heb goed nieuws voor je: het is nooit te laat om fotoboeken te gaan maken! En met mijn persoonlijke code krijg je nu 25% korting

Ik zeg vrouwen omdat ik slechts één man ken die fotoboeken maakt: mijn vader. Ben of ken jij nog meer mannen die fotoboeken maken, laat het mij dan weten! Zoals mijn trouwe lezers weten ben ik een paar jaar geleden begonnen met het maken van jaarboeken bij albelli. Nu ben ik zelf niet de persoon die in de eerste week van januari 2019 het boek van 2018 af heeft, maar ik loop in elk geval niet meer jaren achter.

Met de babyfotoboeken liep ik wel nog wat achter… Mijn jongste dochter is ruim drie, maar haar babyfoto’s stonden nog altijd in mijn fotobibliotheek op een externe harde schijf. Met dit grijze en regenachtige weer vind ik het heerlijk om een paar avonden te werken aan een fotoboek. Ten eerste omdat het heel erg leuk is om weer even terug in de tijd te gaan en al die leuke foto’s weer te zien, ten tweede omdat je na een paar avondjes werken keihard wordt beloond met een prachtig, glanzend fotoboek, waar je dolgelukkig van wordt. 

Kortingscode voor 25% korting op fotoboeken bij albelli


In het geval van een babyfotoboek, maak je ook nog eens je kind blij: mijn dochter bladert elke dag in haar boek en laat haar babyfoto’s aan iedereen zien. Terwijl ze dit deed smeekte mijn zus me of ik haar vakantieboeken wilde maken, want ze vindt het altijd zoveel ‘gedoe’. Eerst moeten je foto’s überhaupt ergens in een map komen te staan, en dan is de kwaliteit weer niet voldoende of mis je weer een paar foto’s om de pagina te vullen… Ho, stop! Het valt namelijk echt heel erg mee.

Ik geef je graag mijn tips om met plezier een fotoboek te maken. In mijn geval is mijn meest recentste creatie een babyfotoboek van het eerste levensjaar van mijn kind, maar wil je graag een fotoboek maken over je oma, je huisdier, voetbalvereniging of trouwdag, dan heb je hier natuurlijk ook veel aan. En wat extra leuk is: ik mag jou als lezer een code geven voor maar liefst 25% korting! Maar eerst: de tips!

# Bedenk je welk verhaal je gaat vertellen

Het klinkt als een open deur, maar het is een superbelangrijke vraag die je je zelf moet stellen voordat je foto’s gaat selecteren. In het geval van het babyfotoboek wilde ik het boek graag maken voor mijn dochter. Ik wil haar vertellen over mijn zwangerschap van haar, de bevalling en de eerste ontmoeting met haar zus. Maar vooral: hoe blij we met haar zijn, hoe welkom ze is en hoe prachtig we haar vinden. Welk verhaal wil jij in je fotoboek vertellen?

# Bedenk je wie belangrijk zijn om te laten zien

Bedenk je welke mensen belangrijk zijn om in het boek te laten zien. En dan gaat het in het geval van een babyfotoboek niet om je persoonlijke voorkeur van mensen, maar om de mensen die belangrijk zijn voor je kind! Dus ook al mag je je schoonmoeder niet heel erg graag, dan is het toch wel aardig om die foto van haar met haar kleinkind op schoot te selecteren. Mensen met wie je al jaren geen contact meer hebt maar toevallig wel op kraamvisite kwamen? Lekker skippen!

# Verzamel informatie

Verzamel informatie. Een boek wordt natuurlijk helemaal compleet als je ook nog weet wanneer iets gebeurde, of waar iets was. Als je dagboeken of agenda’s bijhoudt, kun je daar misschien praktische informatie vinden. Doe je dit niet? Dan is WhatsApp is je beste vriend! De naam van de kraamhulp, die ene lieve verpleegkundige of de dag dat je met je baby naar huis mocht: meestal vind je deze info snel  terug in je chatgesprekken.

# Werk met een standaardindeling

Geloof me, dit scheelt je zeeën van tijd. Bij albelli geef je aan hoeveel foto’s je per pagina zou willen plaatsen. Je krijgt dan allerlei mogelijkheden voor verschillende indelingen te zien. I love it! En wil je er nog een extra foto bij of wil je de fotovakken iets verplaatsen? Ga je gang: geen probleem.

# Maak het mooi

Mooi is natuurlijk subjectief, maar ik bedoel is, dat iedere pagina in je boek er mooi uit mag zien. Persoonlijk ben ik dan ook geen voorstander van te drukke pagina’s. Maak keuzes! Foto’s gebruiken als achtergrond of een collage maken van allerlei scheef geplaatste foto’s? Zonde! Houd het rustig en sereen. Soms is een witte achtergrond het mooiste, soms kun je voor een leuk patroontje of kleur gaan, bekijk zelf hoe iedere pagina het beste tot zijn recht komt ofwel: hoe krijgen je foto’s de aandacht die ze verdienen?

# Scan bijzonderheden in

Mooie kaartjes, briefjes, het geboortekaartje, het handgeschreven kaartje uit de wieg van het ziekenhuis, of de voetafdrukjes van je kind: scan ze in! Het is een kleine moeite en het is zo leuk om deze dingen terug te zien in je boek! Voor het babyfotoboek van mijn dochter heb ik alle echofoto’s ingescand. Dit raad ik je sowieso aan, want het papier waarop echo’s worden afgedrukt, blijft niet eeuwig mooi. Nu zijn ook deze bijzondere foto’s een blijvende herinnering!

# Bespaar niet op extra pagina’s

Voor extra pagina’s betaal je extra, maar toch laat ik me nooit weerhouden de pagina’s te plussen. Waarom? Sommige foto’s verdienen het om in totaliteit op een pagina te verschijnen! En andere foto’s zijn mooi in een serie van drie, maar minder mooi op een pagina waarop acht foto’s zijn gepropt. Bekijk hoe je foto’s het beste uitkomen.

# Personaliseer de voor- en achterkant

Ook dit kost je wat euro’s extra, maar wanneer je meer fotoboeken maakt, is het heel fijn dat je aan de buitenkant van het boek al kan zien welk boek het is. Vergeet niet om op de rug van het boek een titel te zetten, zodat je wanneer de boeken in de kast staan, ook in één oogopslag kan zien welk boek je moet pakken. Bovendien is een fotoboek met een mooie glanzende foto op de voorkant aantrekkelijker om neer te leggen of ergens neer te zetten.

# Bestel meerdere boeken

Ik heb het babyfotoboek twee keer besteld omdat ik mijn ex ook een exemplaar wil geven. Als je heel erg zuinig op je fotoboeken bent, kun je ook een extra exemplaar bestellen waarmee je zoon of dochter rond mag slepen. Of bestel een extra boek voor opa, oma, of vrienden met wie je op reis bent geweest!

# Smart Assistant

Heb je al een beetje zin gekregen in het maken van een fotoboek? Ik hoop het! Nog een extra tip: als je geen zin of tijd hebt om lang bezig te zijn met je fotoboek, kun je gebruik maken van de Smart Assistant. Met deze tool in het offline fotoboekprogramma kun je een map met foto’s uploaden. De tool verwijdert wazige of onscherpe foto’s en maakt een indeling met jouw beste foto’s. Hierbij wordt er gekeken naar welke foto’s er het beste bij elkaar passen. Makkelijker dan dit wordt het echt niet… Aan de slag!


Als trouwe lezer mag ik jou de code SHEPOSTS25 aanbieden. Hiermee krijg je t/m 1 april 25% korting op alle fotoboeken van albelli! Veel succes!

Booking.com