avatar
     
Blogs

Ouders overleden Julen (2) verloren zoontje Oliver (3) in 2017

Slechts 29 jaar oud en je beide kinderen zijn dood. Hoe moet je dan verder? 

Twee dagen geleden moesten de Spaanse José Roselló en Victoria García voor de tweede keer een kind begraven. Zoon Julen viel in een put en werd niet ouder dan twee. In 2017 verloor het stel hun oudste zoon; Oliver . Hij viel op driejarige leeftijd neer op het strand tijdens een wandeling en overleed. Autopsie wees uit dat hij leed aan een aangeboren hartafwijking. Slechts 29 jaar oud en je beide kinderen zijn dood. Hoe moet je dan verder? 

José en Victoria zijn beide 29 jaar en moeten verder zonder hun kinderen. Een paar keer per dag denk ik aan ze. Want hoe moet dat? Verder zonder je kinderen? De jonge ouders hebben tot het allerlaatste moment geloofd dat hun kind nog leefde. Het is de hoop die iedere ouder tot het allerlaatste moment zou houden. Tot ze het verschrikkelijke nieuws hoorden dat de kleine Julen de val in de put niet heeft overleefd.

“Wij geloven in God maar wat hij ons nu aandoet, is niet correct” zeiden de ouders van Julen en Oliver deze week. José was vlak voordat zijn zoontje overleed een grote pan paella aan het maken voor zijn familie. Op de boerderij in het Spaanse bergdorp waren diverse werkzaamheden uitgevoerd. Toen José hout voor het vuur ging halen, verloor hij zijn zoontje enkele seconden uit het oog. Aan de politie verklaarde de jonge vader dat hij zijn zoontje zag rennen en even later nog heeft horen huilen.

Bevroren rouw

Moeder Vicky en vader José moeten verder zonder hun kinderen. En hoe dat moet, daar is geen handboek voor. Traumatische ervaringen worden opgeslagen in het lichaam. Riet Fiddelaers-Jaspers, rouw- en traumadeskundige van het Expertisecentrum Omgaan met Verlies vertelt in het AD dat het zaak is dat het trauma niet bevriest. ‘Bevroren rouw’ heet dat, alsof het als een soort klomp in je lichaam vastzit. EMDR therapie zou de ouders kunnen helpen om het verschrikkelijke trauma te verwerken.

Over het verlies van een kind wordt nog wel eens gezegd dat het verdriet slijt met de tijd of dat tijd alle wonden heelt. Dat is niet waar. Het verlies van Oliver en Julen is iets wat het Spaanse koppel elke dag met zich mee zal dragen. Het allerbelangrijkste is aandacht van mensen uit de omgeving. We hebben hier al vaker over geschreven. Ook in situaties waarin mensen te maken krijgen met verschrikkelijk verdrietige dingen zoals de dood van een kind of het verlies van een baby is het belangrijk om te blijven vragen waar degene die rouwt behoefte aan heeft; misschien kun je iemand al enorm helpen door een maaltijd te koken of mee te nemen voor een wandeling.

Fiddelaers-Jaspers: “Het belangrijkste is dat mensen rond het stel geduldig blijven en volhouden. Het is zo belangrijk dat vrienden en familie voor ze klaarstaan. Mensen kunnen dan soms dingen aan die je niet voor mogelijk houdt.”

BRON: AD
FOTO: JORGE GUERRERO

Booking.com