avatar
     
Blogs

Marktplaats is my middle name

'Ben ik blij omdat ik in korte tijd €500,- heb verdiend, of omdat ik mensen blij heb gemaakt met mijn spullen?'

Tags:

Marktplaats is my middle name. Eerder schreef ik over mijn haat-liefde verhouding met de verkoopsite. Want wat is het enig om het ledikant van je baby te verkopen aan een tienermoeder die héél blij is dat ze maar twee tientjes hoeft uit te geven. Ik vroeg me destijds af of Marktplaats me écht gelukkig maakte. Nu zit ik momenteel in een enorme up en is de vraag: ben ik blij omdat ik in korte tijd €500,- heb verdiend, of omdat ik binnen korte tijd mensen blij heb gemaakt met mijn spullen? 

De spullen die ik de afgelopen maanden verkocht waren voornamelijk meubels. Drie kasten, een commode, een salontafel, stapelbed, vloerkleed en twee gloednieuwe stoelen gingen als warme broodjes over de drempel. Daarnaast verkocht ik nog wat kleding, kinderspeelgoed en babyspullen. De flessenwarmer verkocht ik aan een jonge knaap die resoluut een tientje bood en het apparaat met spoed dezelfde zondagavond op moest komen ophalen. Hoe laat hij er precies zou zijn was nog even afhankelijk van hoe het zou gaan met de baby.

Rond negen uur belde hij aan. Een kersverse vader. Zijn newborn was drie dagen oud en de flessenwarmer die hij had aangeschaft voor de bevalling bleek niet geschikt om borstvoeding mee op te warmen. Hij was trots dat het hem was gelukt de juiste flessenwarmer diezelfde zondagavond nog te fixen en vroeg ietwat trillerig of de de gebruiksaanwijzing nog in de doos zat. Ik verzekerde de knaap dat de set compleet was inclusief boekje en autolader en wenste hem succes met zijn spuit. Toen hij wegliep draaide hij zich om en struikelde hij bijna over het tuinhek. Helemaal over the moon en doodmoe. Zo schattig.

Veertig euro in mijn Marktplaats bakje

De commode was overigens ook een spoedje. Hij werd opgehaald door een vrouw met a-symmetrisch grijs haar, een grijze parka en pittige rode oorbellen. Ze duwde het dertien jaar oude ladenkastje met veel pijn en moeite in haar grijze Suzuki Ignis. “Hij is voor mijn nichie, die woont op een woonboot in Amsterdam en dat is er dus echt zo eentje die zoiets heeft van ik zie het allemaal wel maar ik zeg Naoom, je bent nu wel bijna veertig weken zwanger het is wel leuk om al dat babyspul in een kassie te leggen toch, vind ik wel, nou groetjessssss!” De tante van Naomi scheurde tevreden weg en ik stopte tevreden veertig euro in mijn Marktplaats bakje. Een Tupperware doosje met een roze deksel met daarop een sticker van een pluizige rode kat.

Het stapelbed van de meisjes werd opgehaald door een vrouw van mijn eigen leeftijd. Ik zou zelf nog meisje zeggen, maar dan denk jij misschien aan een kind van dertien. Ze was een jaar of vijfendertig. Ze had oppas voor haar kinderen geregeld, parkeerde haar auto op de stoep en duwde de banken van haar gezinsauto plat. Ze kwam vermoeid en gestresst over. Zo was ze helemaal vergeten te pinnen en ze was ze later dan we hadden afgesproken- twee punten in het koopproces die ik beide herken en waar ik als verkoper dan ook alle begrip voor toon. Ik zei dat ze het geld kon overmaken en gaf haar twee ziplockzakjes met beslag. “Wij slapen nu op de grond!” kraaide mijn peuter. “Want wij gaan verhuizen!”

Fascinerende verkopers

De vrouw vertelde de meisjes dat zij ook ging verhuizen en dat haar zoontjes samen op één kamer zouden gaan slapen. In het stapelbed dus. De vrouw vertelde mij dat ze een drukke dag had en dat ze overal spullen vandaan aan het trekken was. Na het weekend zou ze de sleutel krijgen van haar appartement. Zij en haar man gingen scheiden. Ze moest bijna huilen. Ik vertelde haar dat ze even door moest zetten. En dat ze goed bezig was. Als ik erop terugkijk weet ik bijna niet meer hoe het me is gelukt binnen een week een compleet flatje in te richten en  ook nog eens gezellig te maken. “Als ik jou zie, dan denk ik: het kan dus allemaal goedkomen…” huilde de vrouw. “Dat is zo” zei ik. We wuifden haar uit en spraken uit dat en hoopten allemaal dat ze weer heel erg gelukkig zou worden.

Naast fascinerende kopers zijn er ook veel fascinerende verkopers. Neem Dennis uit Zeist. De meest punctueel verkoper waar ik ooit zaken mee deed. Wat Dennis onderscheidt van menig andere verkoper is dat hij de de Marktplaats berichtenfunctie gebruikt als emailprogramma. Dit betekent dat Dennis berichten stuurt met een aanhef, spaties, leestekens en ieder bericht afsluit met een welgemeende groet. Dat zie je niet vaak. Dennis herhaalt ook eerder gemaakte afspraken. Zo schreef hij bijvoorbeeld: Beste Hannah, dan zie ik je donderdagavond om 20.00 uur. Zoals afgesproken betaal jij €30,- voor het peuterbed inclusief lattenbodem. Tot dan. Vr. Gr. Dennis (Zeist). Dat het maar duidelijk is. En ik niet ineens met €20,- in plaats van €30,- in mijn handen aanbel.

Marktplaats avond in Zeist

Wil je zien of het artikel dat je nodig hebt wel uit een enigszins fris huishouden komt? Raadpleeg dan de overige advertenties van de verkoper. Dennis verkocht vrij veel waardoor ik een compleet beeld kreeg van zijn huishouden. Zo was er een advertentie van rode leren stoelen met RVS armleuningen en een advertentie van een ‘staande tafellamp met betonlook voet en zandkleurige kap’. Een man die heeft gekozen voor leren stoelen met rvs armleuningen en zo’n mega complete titel kan verzinnen voor een advertentie van een lamp is keurig, volledig en punctueel. Helemaal niets mis mee. Daar wil je zaken mee doen!

Eenmaal gearriveerd in Zeist bleek punctueel een understatement. Om klokslag 20.00 uur opende Dennis de deur, zonder dat ik hoefde aan te bellen. Dennis keek me vriendelijk aan, gaf me een hand en maakte een handgebaar naar het peuterbed, dat in delen tentoon stond gesteld in een keurig opgeruimde hal die rook alsof hij pas was gedweild. “Ik ga verhuizen en heb vanavond Marktplaats avond” zei hij trots, alsof hij het had over een uitverkocht feest waar hij heenging. “Vier afspraken op rij. Jij bent de eerste.” Er hing nog net geen Excel schema waarop hij vinkjes zette aan de muur. Door het raam zag ik de rode lederen stoeltjes en de tafellamp klaar staan. Ik overhandigde de man het geld, wat hij even natelde, ondanks dat het slechts om twee briefjes ging. Punctueler kun je niet zijn denk ik. Punctuele verkopers zijn fantastisch. Dit soort mannen geven je honderd procent zekerheid dat er geen schroefje ontbreekt en dat het bedframe dat in je auto ligt wekelijks is afgenomen met een frisse vochtige doek.

Bedankt

Weet je wat het is?  Tienermoeders, hoogzwangere Amsterdamse hipsters, opgewonden tantes, kersverse vaders, pas gescheiden vrouwen en punctuele, ietwat saaie, nee, hele saaie maar oerdegelijke mannen uit Zeist: ik vind ze allemaal leuk. Dus bedankt nog he? En nu ga ik mijn Marktplaatsgeld tellen en een loveseat bestellen voor in mijn nieuwe huis.

 

Booking.com