avatar
     
Books

De kracht van het Nu: de macht van je eigen bewuste aanwezigheid

'Maak er een gewoonte van om jezelf te vragen: wat gaat er op dit moment in me om?'

In 2018 heb ik heel veel fijne boeken gelezen. Een van die boeken is De kracht van het Nu van Eckhart Tolle. Achttien jaar geleden verscheen de eerste editie van het boek en het is niet voor niets dat er steeds nieuwere uitgaves verschijnen: het boek is een kracht op zich geworden. Wat maakt het boek zo bijzonder? Wat heeft die bescheiden goeroe die miljoenen mensen over de gehele wereld inspireert ons toch te vertellen?

Boeken over spiritualiteit, geluk, bewustwording en gezondheid lees ik graag. Uit ieder boek dat je leest pik je wel iets op dat je aanpreekt, herkent of boeiend vindt. Ik zal je eerlijk zeggen dat ik voor de periode in mijn leven met angsten, een bevallingstrauma, de diagnose PTSS, een reactieve depressieve episode en een scheiding van de vader van mijn kinderen geen zelfhulpboeken las en er ook niet naar taalde. Jezelf leren kennen is volgens Eckhart Tolle van alles wat je in het leven kan doen, de meest interessante weg die je kan bewandelen. Gelukkig lijkt bewustwording en écht gelukkig ook in het Westen steeds belangrijker te worden. Heb je (nog) geen behoefte aan verdieping, verlichting of bevrijding, dan snap ik dat dus ook heel goed. Maar mocht je net als ik interesse hebben in dit soort boeken, dan is De kracht van het Nu een mustread. Waarom vertel ik je in deze blog.

Eckhart Tolles belangrijkste boodschap is: je bent niet je denken. Voor iemand zoals ik die veel piekert is dit een enorme eye-opener. De spiritueel leider schrijft over de afschuwelijke verslaving van onophoudelijk denken… Herkenbaar? Voor mij wel. Het houdt maar niet op en het is zo vermoeiend. Wat kan ik mensen benijden die al jarenlang doen aan yoga en mindfulness en écht helemaal kunnen zijn en verder niets. Maar hoe stop je ermee, met continu denken? De stem in je hoofd geeft commentaar, speculeert, beoordeelt, vergelijkt, klaagt en vindt iets wel leuk of juist niet. Het is de kunst om te leren dat jij die stem in je hoofd niet bent. Je kunt de stroom van gedachtes in je eigen hoofd onderbreken door je volledig te concentreren op het Nu. Hoe? Door je intens bewust te zijn van het moment. Je maakt dan een gat in je stroom van gedachtes. Wat levert het je op? Innerlijke vrede, volgens Eckhart Tolle.

Vestig je aandacht op het Nu

Een groot deel van wat mensen denken, zeggen of doen wordt ingegeven door angst. Als je deze zin op je in laat werken, besef je je misschien dat jij je vaak drukt maakt over dingen die nog moeten gebeuren of momenten die al achter de rug zijn. Als je ooit een situatie mee hebt gemaakt waar het een kwestie was van leven of dood, weet je dat het geen enkel probleem was om 100% in het Nu aanwezig te zijn. Op zo’n moment krijgt je geest niet de tijd om wat aan te rommelen en er een probleem van te maken. In een noodsituatie houd je gedachtenstroom ermee op. Je bent in het Nu en iets oneindigs machtigs neemt de gehele situatie over. Hoe vaak hoor je mensen over iemand die een ernstig ongeluk of ramp meemaakten niet zeggen: “Dat je nog zo reageerde, ik zou dat echt niet kunnen, ik zou het niet bedenken, ik zou het niet aankunnen!” Het punt is, dat je in een zaak van leven of dood puur op je intuïtie afgaat en niet eerst nadenkt wat het beste zou zijn om te doen. Ofwel: je aandacht is gevestigd op het Nu. En dat is goed en moet je vaker doen. Maar hoe..?!

Tips uit De kracht van het Nu:

  • Maak er een gewoonte van om jezelf te vragen: wat gaat er op dit moment in me om?
  • Ga bij jezelf eens na hoe vaak je gedachten bezig worden gehouden met zaken uit het verleden of in het heden. En? Schrok je? Ik wel. Hoe houd je op met het maken van tijd? Door je heel diep te beseffen dat het huidige moment alles is wat je ooit zal hebben. Maak van Nu het belangrijkste aandachtspunt in je leven. Zeg altijd ja tegen het huidige moment. Tegen Nu.
  • Vestig de aandacht op het gevoel in je.  Ga er niet over nadenken, want dan verander je het voelen in denken. Oordeel niet en moraliseer niet.  Ontleen er geen identiteit aan. Blijf aanwezig. Blijf de waarnemer van wat je voelt. Zo word je bewust van zowel de emotionele pijn als degene die waarneemt. Dit is de kracht van het Nu: de macht van je eigen bewuste aanwezigheid. Nu is alles wat je ooit zult hebben. Er komt nooit een tijd waarin je leven niet op dit moment is.
  • Als je moeite hebt met het voelen van emoties, begin dan met het vestigen van je aandacht op het inwendige energieveld van je lichaam. Lichaamsbewustzijn houdt je aanwezig en dus in het Nu.
  • Als je iemand kent die zich erg bewust is, kan het helpen om bij diegene in de buurt te zijn als je zelf in het Nu wil komen. Ik heb zelf ervaren dat het echt werkt! Je aanwezigheid neemt toe en dat is heel erg fijn om te merken.
  • Er bestaat niets buiten het Nu. Huh? Vaag! Nee juist niet: heb je ooit iets ervaren, gedacht, gevoeld of gedaan buiten het Nu om? Denk je dat je dat ooit kunt? Kan iets buiten het Nu om gebeuren? Er is in het verleden nooit iets gebeurd. Het gebeurde in het Nu.

Wil je meer lezen over de bron van chi, de droomloze slaap, heelwording, verlichte relaties en innerlijke vrede, dan is De kracht van het Nu een aanrader. Liever Engels? Ga dan voor de originele versie: The power of Now. Liever luisteren? Dan is de luisterversie misschien het perfecte cadeautje voor jezelf! 

 

Booking.com