avatar
     
Health

Andrea en Jan-aernout zoeken stamceldonor voor doodzieke dochter

'Vier maanden na de dood van hun zoon zijn ze op zoek naar een donor die het leven kan redden van hun dochter'

Op kerstavond 2015 stortte de wereld van Andrea en Jan-aernout Broekhuysen in. Zowel hun zoon als dochter blijken te lijden aan de dodelijke stofwisselingsziekte MLD.  Nog geen vier maanden geleden overleed zoon Hein aan de gevolgen van de verschrikkelijke ziekte. En inmiddels zijn de zorgen rond de behandeling van dochter Pien toegenomen. Daarom doen Andrea en Jan-aernout een hartverscheurende oproep waarin zij vertellen op zoek te zijn naar een geschikte stamceldonor voor hun dochtertje. 

MLD is een zeer zeldzame ziekte waarbij de beschermlaag om bepaalde zenuwen in het lichaam langzaam verdwijnt. De stofwisselingsziekte was bij zoon Hein al zo vergevorderd dat behandeling geen zin meer had. Op de Facebookpagina van de stichting die Andrea en Jan-aernout hebben opgericht voor hun kinderen schrijven zij: “Op zondag 29 juli jl hebben we afscheid van Heintje moeten nemen. Bijna 3 jaar heeft hij dapper tegen zijn metabole ziekte MLD gevochten. Een heerlijk mannetje dat uit het leven is gerukt van zijn zorgzame ouders en zijn eigen pad niet verder heeft kunnen afmaken. Het had zomaar ons of jouw kind kunnen zijn… MLD is een verraderlijke ziekte. Uit het niets geopenbaard en opeens is je allerliefste die je op aarde hebt gezet niet meer hier. Help ons mee deze ziekte te kunnen bestrijden. De Hein en Pien stichting blijft in actie. Helaas niet meer voor Hein maar zeker nog voor Pien.”

Red het leven van de kleine Pien

Dochter Pien onderging drie jaar geleden al een stamceltransplantatie in het WKZ in Utrecht. De ziekte is daarmee stopgezet, maar inmiddels functioneert haar immuunsysteem niet goed en blijven haar antistoffen rode bloedcellen afbreken. Het afgelopen jaar leek dit te stabiliseren, maar de laatste maanden gaat de afbraak steeds sneller en krijgt Pien wekelijks, soms zelfs twee keer per week een bloedtransfusie krijgen. Helaas lijken er geen medicijnen meer voorhanden om het immuunsysteem te corrigeren.

De enige manier om Piens leven te redden is opnieuw te transplanteren. Voor haar is het nog niet te laat. Wel zal er een match gevonden moeten worden in de stamceldonorbank. Daarom vragen de ouders van Hein en Pien mensen zich aan te melden als stamceldonor bij Stichting Matchis. Als jij tussen de 18 en 50 jaar oud bent, kun je in aanmerking komen om het leven van de kleine Pien, of iemand anders te redden.

Help je ons mee dit bericht zo vaak mogelijk te delen?

Toen wij in 2017 een oproep deden voor de doodzieke Linsday, meldden zich duizenden mensen bij de stamceldonorbank. Ons bereik was toen vele malen kleiner dan nu. Help je ons mee dit bericht zo vaak mogelijk te delen? Als je je aanmeld bij Stichting Matchis krijg je een envelop thuisgestuurd met een wattenstaafje. Dit staafje haal je langs de binnenkant van de wang en stuur je terug. That’s it. Mocht jij een match zijn met iemand die een stamceltransplantatie nodig heeft, dan krijg je een oproep.


Wil je meer informatie over hoe je stamcellen kunt doneren of wil je zelf stamceldonor worden? Kijk dan op de site van Het Nederlands Centrum voor Stamceldonoren. 

Je kunt tranen vergieten dat hij weg is.

Of je kunt glimlachen omdat hij heeft geleefd.

Je kunt je ogen sluiten en bidden of wensen dat hij terug zal komen.

Of je kunt je ogen openen en alles zien wat hij heeft nageleefd.

Je hart kan leeg zijn omdat je hem niet kunt zien.

Of je kunt vol zijn van de liefde die je met hem hebt gedeeld.

Je kunt morgen de rug toekeren en gisteren leven.

Of je kunt gelukkig zijn voor morgen vanwege gisteren.

Je kunt zijn liefde herinneren en verdrietig zijn omdat hij er niet meer is.

Of je kunt zijn liefde koesteren en het laten doorleven!

Je kunt huilen en je geest sluiten, leeg zijn en je de rug toekeren.

Of je kunt doen wat hij wil: glimlachen, je ogen openen, liefhebben en doorgaan.

Dat is Hein!

GEDICHT & FOTO’S: HEINENPIENSTICHTING

 

Booking.com