avatar
     
Lifestyle

Hoe vergroot je zelf de kans om zwanger te worden?

Bewustzijnscampagne '12 maanden zwanger' om te zorgen dat jongeren sneller en gezonder zwanger worden

Er is een nieuwe voorlichtingscampagne gestart die ervoor moet zorgen dat jonge mensen zich bewust worden van de fase die ze doorlopen in de maanden voordat ze zwanger (willen) worden. De naam 12 maanden zwanger zet je meteen aan het denken. Een zwangerschap duurt toch 9 maanden? Klopt. Maar de maanden voordat je zwanger raakt zijn ontzettend belangrijk voor een succesvolle zwangerschap, zegt projectleider Ditha Kaarls. 

Om een marathon te lopen train je misschien wel een jaar, maar om zwanger te worden, doen veel mensen niets bijzonders als het aankomt op leefstijl. Hoe kan dat toch? Als je gezond eet, heb je 25% meer kans op een perfecte embryo. Wie wil dat niet? De kans dat je kindje een hartafwijking heeft, is zelfs 60% lager wanneer je als vrouw gezond eet. Volgens de bedenkers van de campagne 12 maanden zwanger kun je zelf heel veel doen om ervoor te zorgen dat je: sneller zwanger wordt, een goede zwangerschap doorloopt en de gezondheid van je toekomstige kindje bevordert. Jongeren moeten zich dan ook veel meer bewust worden dat een gezonde leefstijl een positieve invloed heeft op een zwangerschap.

Er zijn heel veel factoren die invloed hebben op onze lichaam en geest: voeding, gewicht, roken, drinken, erfelijke ziektes, maar ook werken met gevaarlijke apparaten of stoffen. Baby’s van rokende moeders zijn vaak klein, maar dat is lang niet het enige probleem. Kindjes met een laag geboortegewicht hebben in hun latere leven veel meer kans op chronische ziektes, zoals astma en hart- en vaatziektes. Het sperma van een man gaat er flink op achteruit na een avondje zuipen in de kroeg; dus niet alleen vrouwen maar ook mannen met een kinderwens zouden hun gedrag en leeftstijl moeten aanpassen als ze graag vader willen worden.

Pre-conceptiezorg

Als je zwanger bent vertel je dat meestal de eerste weken aan niemand. Dit stamt van vroeger, waarin je de zwangerschap twaalf weken geheim hield, voor het geval je een miskraam zou krijgen. Het was namelijk absoluut niet de bedoeling dat je hierover sprak en nog steeds is dit niet iets dat je op je werk bespreekt bij het koffieapparaat. Ook geven stellen die in verwachting zijn aan de zwangerschap voor zichzelf te houden omdat ze geen druk willen voelen van buitenaf en  geen behoefte hebben aan meningen van anderen.

Als je zwanger wil worden stap je meestal niet meteen naar de huisarts. De meeste mensen trekken pas aan de bel bij een deskundige als ze er maanden of jaren over doen zwanger te worden en dit niet lukt. De site www.12maandenzwanger.nl biedt een platform voor iedereen die meer wil weten over pre-conceptiezorg. Dat je tijdens je zwangerschap foliumzuur moet slikken weten de meeste dames wel, maar wist je ook dat je hier veel beter al in de pre-conceptuele fase mee kunt beginnen? Op de site vind je nog veel meer tips, trucs en handige informatie.

Wat vind jij van de nieuwe campagne? Betutteling of broodnodig?
Laat het ons weten! 

Meer informatie? Ga naar www.12maandenzwanger.nl

Booking.com