avatar
     
TV Tip

Sanne (12) lijdt sinds ze 10 is aan anorexia nervosa

'Marlijn Weerdenburg volgt in 'Het Voedselgevecht' volwassen en kinderen die vechten tegen een eetstoornis'

Marlijn Weerdenburg volgt in haar nieuwe programma Het Voedselgevecht (KRO-NCRV) mensen die vechten tegen anorexia, boulimia of een andere eetstoornis. In de eerste aflevering is Sanne te zien, die al vanaf haar tiende de dodelijke eetstoornis anorexia nervosa heeft. 

In vier afleveringen van de nieuwe NPO3 serie komen verschillende bekende en minder bekende eet- en voedselstoornissen aan bod: norexia nervosa en boulimia maar ook BED (Binge Eating Disorder), ARFID (waarbij bepaalde voedselsoorten worden vermeden), orthorexia (dwang om gezond te eten), pica (dwang om niet eetbare materialen te consumeren) en anorexia athletica (dwangmatig sporten om af te vallen).

In de eerste aflevering is Sanne (12) te zien, die al vanaf haar tiende de dodelijke eetstoornis anorexia nervosa heeft. Toen een aantal kinderen tegen haar zeiden dat ze dik was, besloot ze dat het een goed idee was om af te gaan vallen. Sanne legt aan Marlijn uit dat ze heel snel afviel. Als ze maar een klein beetje minder at, viel ze een kilo per week af. “Het afvallen voelde in het begin fijn, omdat het iets was wat ik goed kon.”

Steeds jonger

Uiteindelijk wordt Sanne zo licht, dat ze een paar keer wordt opgenomen in het ziekenhuis en sondevoeding krijgt. Voordat ze het weet heeft ze anorexia nervosa. Sannes ouders zien hun dochter steeds verder achteruit gaan. Er waren dagen dat Sannes vader ‘s ochtends naar haar slaapkamer ging om te kijken of ze nog ademde. Aan Sannes ouders is te zien hoe verschrikkelijk moeilijk en frustrerend het is dat Sanne een dodelijke ziekte heeft waar ze zelf geen enkele invloed op hebben. Sanne: “Iedere keer voel ik me er schuldig over dat ik zo heb gedaan en dat ik zo was. Het voelt altijd nog alsof ik het gezin uit elkaar heb gehaald. Terwijl ik het niet echt was maar de eetstoornis.”

De leeftijd waarop de meeste mensen anorexia nervosa krijgen wordt steeds lager. De gemiddelde leeftijd was vijftien, maar tegenwoordig kampen ook meisjes van slechts acht jaar al met de verschrikkelijke ziekte. Sanne is hier een voorbeeld van. Zij was op haar tiende levensjaar al bezig met haar uiterlijk en de cijfers op de weegschaal. Doordat de puberteit tegenwoordig vroeger begint, gaan kinderen op jongere leeftijd kritisch naar zichzelf kijken. Maar ook goed bedoelde aandacht voor overgewicht op basisscholen kan een trigger zijn voor anorexia nervosa.

Miss Piggy

Marlijn Weerdenburg is zichtbaar erg betrokken bij de kinderen die ze volgt. Eerder liet ze in de media al weten waar haar interesse voor dit onderwerp vandaan komt. Zelf werd ze op jonge leeftijd al gepest met haar vrouwelijke rondingen en ‘Miss Piggy’ genoemd.De pesterijen lieten haar achter met één vraag: “Waarom krijg ik geen eetstoornis en iemand anders wel?” Door het maken van haar programma heeft ze daar nu een antwoord op.

Op Instagram schrijft Marlijn: “Dankjewel. Voor alle lieve, mooie en soms hartverscheurende reacties op Het Voedselgevecht. Ik ga proberen om op jullie allemaal te reageren. En dankjewel dat jullie met zovelen keken. Ik hoop dat het kracht geeft, hoop en dat de herkenning ook troostend kan werken. Ik voel me enorm dankbaar dat ik zo dicht bij Sanne, Wouter, Hilde, Vivian, Faisa, Thomas, Frederique, Asli en de mensen om hun heen mocht komen. De kracht die zij met zich mee dragen is enorm. Je zo kwetsbaar opstellen, dat kan en durft niet iedereen.

Meer delen

Het programma is op een trendy manier in elkaar gezet: foto’s van de kandidaten worden in een flits getoond, er is flikkerend wit licht, een tikkende klok waar ik heel erg nerveus van word en deskundigen worden in het ene shot en profil getoond en in het andere shot en face, maar dat neemt niet weg dat ik het fantastisch vind dat er aandacht wordt gegeven aan deze gevaarlijke, dodelijke stoornissen en ziektes. Hulde aan de zeven kandidaten en hun familie en vrienden dat we een kijkje mogen nemen in hun leven. Ik sluit me aan bij de woorden van Marlijn: “Laten we een voorbeeld aan hen nemen en meer delen met z’n allen. Dan begrijpen we elkaar wat beter.”

Benieuwd hoe het nu met Sanne gaat? ? Je kijkt de eerste aflevering van Het Voedselgevecht hier terug.

FOTO: STIJN GHIJSEN

Booking.com