avatar
     
Kids

Filmtip: De Dolle Tweeling, meer dan beste vriendinnen

'Een vrolijke film die goed aansluit bij de belevingswereld van kinderen uit deze tijd'

Misschien ken je boekenserie over De Dolle Tweeling nog? Ze zijn uitgebracht van 1941 tot 1945 en er verschenen maar liefst zes delen. De verhalen over een tweeling op de kostschool waren een dikke hit en werden vanaf de jaren veertig door kinderen verslonden. Onze kinderen kunnen het verhaal van schrijfster Enyd Blyton nu bekijken op het witte doek. In bijna alle Nederlandse bioscopen draait de film: De Dolle Tweeling, meer dan beste vriendinnen.

Een heuglijk moment gedurende het zesde levensjaar van mijn dochter was de dag dat ze zei: ‘Frozen is zo kinderachtig!’. Ik houd van Disney en kijk dolgraag naar Disneyfilms, maar Frozen was ik meer dan zat. Nu mijn dochter bijna zeven is houd ze vooral van speelfilms, of: ‘echte films’ zoals ze het zelf noemt. Op Netflix kijkt ze graag naar Mees Kees en Meester Kikker ook ontdekte ze hier de doldwaze films over Hanni en Nanni, ofwel Ann en Pat, De Dolle Tweeling.

Op de eerste dag van de herfstvakantie gingen we samen naar de bioscoop, want inmiddels draait het vierde deel van de film in de Nederlandse theaters. Het verhaal begint met twee ruziënde ouders: de een (moeder) is alleen maar aan het werk en de ander (vader) is een verstrooide, creatieve muzikant die het niet zo nauw neemt met rust, ritme en regelmatig. De werkende moeder van de tweeling lijkt het een goed plan als haar dochters naar internaat De Lindenhof gaan, omdat ze hier zelf als kind ook een fantastische jeugd had.

Heel veel vriendinnengedoe

Hanni en Nanni krijgen op dag één al te horen dat er verschillende groepjes zijn op het internaat. Zo heb je de scheikunde nerds, de parfum spuitende tuttebellen, de paardenmeisjes en de schoolkrantredactie. Tot slot is er nog een in het zwart gekleed alternatief meisje dat het liefste alleen is. De tweeling heeft elkaar en is niet van plan om aan te sluiten bij één van de groepjes. Ze besluiten zich bovendien zo slecht mogelijk te gedragen zodat ze binnen drie weken naar huis worden gestuurd wegens wangedrag. Voordat het zover is, valt één van de meiden toch voor de paardenmeisjes en komt ze erachter dat “het oké is om het leuk te vinden” om op de Lindenhof te verblijven. Ingewikkeld, want voor het eerst in elf jaar zijn de meisjes niet meer samen en gaan ze ieder een eigen kant op.

Hanni en Nanni worden gespeeld door de Duitse tweeling Laila en Rosa Meinecke en zij doen het echt fantastisch! De Dolle Tweeling, meer dan beste vriendinnen is een hele vrolijke film, die goed aansluit bij de bewegingswereld van kinderen uit deze tijd. Er is veel vriendinnengedoe, heel veel vriendinnengedoe. De film gaat over vriendschap, familie, je eigen keuzes leren maken, je eigen hart volgen, samenwerken en doorzetten. Allemaal thema’s die momenteel spelen in het leven van mijn bijna zevenjarige dochter. Zij heeft ontzettend van de film genoten en wilde thuis direct de soundtrack luisteren.

Groene en rode gummibeertjes, paarden en vriendinnen

Als volwassen kijker vind ik dat de film bijzondere aspecten heeft, zoals het feit dat de ouders van de tweeling binnen een dag lijken te beslissen dat hun kinderen beter af zijn op een internaat. Moeder lijkt vooral graag veel te willen werken en heeft behoefte aan afstand van haar knappe, doch niet zo volwassen, echtgenoot. In de alles-komt-goed-eindscene komen de ouders van Hanni en Nanni samen naar een feest dat het internaat geeft en klimt de nog steeds verstrooide, knappe, muzikant samen met zijn dochters op het podium. Moeder valt voor een tweede keer als een blok voor haar man en de huwelijksproblemen maken plaats voor verliefdheid. Damn, was het leven maar zo makkelijk! Maar het mag de pret niet drukken, want voor een meisje van zeven gaat deze film niet over huwelijksproblemen, ouderrelaties en ouderschap, maar over pizza eten, cola drinken in bed, groene en rode gummibeertjes, paarden en vriendinnen. Kortom: een aanrader!

Booking.com