avatar
     
News

Radar: wimperserum kan heftige en permanente bijwerkingen hebben

SuperLash Serum van Kruidvat uit de schappen gehaald, maar ook andere serums kunnen gevaarlijk zijn

Tags: ,

Veel bekende Nederlanders en vloggers zweren erbij: door een wimperserum dat je dagelijks op de rand van je ooglid smeert heb je binnen no time een volle bos wimpers. En zelfs een relatief goedkoop serum, het SuperLash Serum van Kruidvat, zou al wonderen doen. Toch werd dit middel deze zomer door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) uit de handel genomen. Het televisieprogramma Radar deed onderzoek en concludeert nu: een wimperserum dat je koopt bij de drogist kan heftige en zelfs permanente bijwerkingen hebben. 

Het wimperserum is populair bij jong en oud. Er zijn vloggers die erbij zweren (zoals Annic ten Duis, die de langste wimpers heeft die je ooit hebt gezien!) maar ook hebben sommige vrouwen last van bijwerkingen nadat ze het serum hebben gebruikt. In het SuperLash Serum van Kruidvat zit bimatoprost, een zogenaamd ‘prostaglandine analoog’ dat is bedoeld voor patiënten met de oogdrukaandoening glaucoom. Bij toeval werd ontdekt dat haargroei een bijwerkingen van het medicijn is. Maar helaas bleek het groeien van de wimpers niet de enige bijwerking. Er zijn ook zeer ernstige en blijvende bijwerkingen zoals permanente verkleuring van iris. Radar spreekt een vrouw die lichtgroene ogen had, maar nu bruine ogen heeft. Kortom: bijwerkingen die je als gebruiker van tevoren graag zou willen weten, maar die niet op de verpakking van de serums vermeld staan.

Inmiddels zijn bij Kruidvat de serums uit de schappen gehaald. Ook kreeg de winkelketen een boete van het NVWA. Jonge meisjes en vrouwen die nu op zoek zij naar een serum zonder bimatoprost moeten voorzichtig zijn, zegt oogarts Richard Zegers. Veel fabrikanten zeggen dit bestanddeel niet meer te gebruiken, maar ook andere prostaglandine analogen zijn net zo gevaarlijk. Het gaat om stoffen als isopropyl cloprostenaat en ethylprostenolamide. Deze stoffen zitten in verschillende wimperserums zoals Nanolash, Revitalash en Aphro Celine en de nieuwe variant van Long4Lashes en zijn nog gewoon te verkrijgen.

Benieuwd naar het item van Radar? Klik hier

BRON: RADAR

Booking.com