avatar
     
Lifestyle

Onbezorgd op vakantie met een goed ouderschapsplan

'Hoe je het ook regelt, iedereen heeft baat bij een onbezorgde vakantie. Laat je kind in de vakantie écht kind zijn.'

Het is zomervakantie en tijd om te genieten van de zon, heel veel ijsjes en vooral: tijd met elkaar. Maar hoe regel je dat als je kinderen hebt en niet meer samen bent met de vader of moeder van je kinderen? Vaak kiezen ouders voor een 50/50-verdeling als het gaat om de zomervakantie. De één drie weken en de ander ook. Waar moet je rekening mee houden en hoe regel je vakanties in het ouderschapsplan?

In het ouderschapsplan kunnen ouders met elkaar afspreken hoe de vakanties worden geregeld. Dit kan heel gedetailleerd of juist globaal. Zo kan bijvoorbeeld worden vastgelegd hoe vaak de kinderen contact hebben met de andere ouder of je kunt afspreken dat je dit van de vakantie af laat hangen. Het is een persoonlijk plan, maar er zijn een paar tips waar iedereen wat aan heeft.

Tip #1 Regel de vakantie op tijd!
Zomervakantie betekent hoogseizoen, dus het is voor collega’s en de prijs van je vakantie wel zo fijn dat je op tijd weet wat je te wachten staat. De meeste ouders kiezen een bepaald moment waarop ze de vakanties voor het hele jaar bespreken, zoals de eerste week van het nieuwe jaar. Benoem daarom in het ouderschapsplan het moment waarop jullie de weken verdelen.

Tip #2 Verwerk het recht van de eerste keuze
Wie wanneer de kinderen krijgt kan een behoorlijk dilemma zijn. Opschrijven wie het recht van de eerste keuze heeft, helpt om de verdeling zo eerlijk mogelijk te houden. Zo mag de vader in het ene jaar de weken kiezen, en moeder in het andere jaar.

Tip #3 Zet jezelf niet klem
Maak bijvoorbeeld de afspraak dat jullie het plan ieder jaar bij de jaarwisseling of verjaardag van het kind herzien. Of alleen als er iets in de situatie van jou, je ex of het kind verandert. Denk bijvoorbeeld aan wisseling van baan, een nieuwe relatie of verhuizing.

Tip #4 Houd rekening met nieuwe relaties
Stel dat één van beiden een nieuwe relatie krijgt, wanneer mogen ze dan samen met de kinderen op vakantie? Als er een nieuwe liefde bij komt, dan kan dit een lastige situatie opleveren. Emoties spelen mee, zowel bij de ex-partner als bij het kind. Voor alle partijen is het vaak goed om de nieuwe partner van je ex te ontmoeten. Zo weet je wie er zich ook over je kind gaat ontfermen en kun je aan je kinderen aangeven dat je kennis hebt gemaakt met de nieuwe partner. Iets waar kinderen zich vaak zorgen over maken. Leg dus in het plan vast hoe jullie omgaan met de situatie waarin één van beiden een nieuwe relatie heeft. Daarnaast is het voor het kind niet het beste als de nieuwe partner direct mee gaat op vakantie omdat ze moeten wennen aan de nieuwe situatie. Regel een gewenningstijd in het plan.

Tip #5 Betrek het kind
Neem de wensen van je kind mee in de invulling van de vakantie. Het is belangrijk dat je kind de ruimte heeft om dingen te doen die hij of zij graag wil en zo kind kan zijn in de vakantie. Geef wel aan dat je gaat proberen om de wensen mee te nemen, maar dat er ook andere dingen zijn waar rekening mee gehouden moet worden.

De vakantie levert normaliter al veel stress op, en dat kan zeker zo zijn als je niet meer samen bent met de vader of moeder van je kind. Met duidelijke afspraken in je ouderschapsplan neem je al een boel stress weg, doordat je precies weet wat je van elkaar mag verwachten. Hoe je het ook regelt, iedereen heeft baat bij een onbezorgde vakantie. Laat je kind in de vakantie écht kind zijn.

Geschreven door Laura Kistemaker, oprichter van Uitelkaar.nl

Booking.com