avatar
     
Food

IJs van saffraan, room, rozenwater en knapperige stukjes pistache… 

'Een recept uit Perzië dat ik jaren geleden voor het eerst proefde in een achteraf straatje in Los Angeles bij een Iraneese supermarkt'

Ieder jaar aan het einde van oktober begint er bij ons in huis een lichte onrust te ontstaan. De ijssalon om de hoek sluit dan namelijk haar deuren en dat is dan het teken dat de winter gaat beginnen. Vijf maanden geen hoorntjes met vers vruchtenijs, geen heerlijke bolletjes cheesecake en framboos witte chocolade.

Eind februari wordt er door de kinderen al een aftelkalender gemaakt om uit te kijken naar de eerste dag dat de ijssalon haar deuren weer opent. Er wordt druk gespeculeerd wat voor een nieuwe aanwinsten de ijsmevrouw in haar winkel heeft en of de favoriete smaken er nog zijn.

Een jaar of tien geleden, toen op de plek van de ijswinkel nog een groenteboer zat, kocht ik een ijsmachine (een zelfvriezende) om mij te verdiepen in de wereld van de bevroren lekkernij. Een ijsmachine is een vrij groot apparaat dat best wel wat ruimte in de keuken inneemt. Omdat je er nu eenmaal niet omheen kunt gebruikte ik hem best vaak. Maar sinds de ijswinkel om de hoek zit staat hij ver weggestopt in de keuken ergens achter de pannen en schalen die ik niet zoveel gebruik. Want goede ijsjes maken is een kunst en waarom zelf gaan klungelen als er een professional op steenworp afstand is? 

Ijs van saffraan, room, rozenwater en knapperige stukjes pistache… 

Tot onze oudste afgelopen week vroeg; “Hebben wij die ijsmachine nog? Misschien kunnen we eens wat gaan experimenteren met ijs maken?” Ik vond dat direct een goed idee en bedacht me dat ik wel weer eens dat heerlijke saffraanijs kan maken. Een recept uit Perzië dat ik jaren geleden voor het eerst proefde in een achteraf straatje in Los Angeles bij een Iraneese supermarkt. Ik heb het traditionele recept toen opgezocht en in mijn eigen ijsmachine gemaakt. De bijzondere smaak is mij altijd bijgebleven. 

In Perzië noemen ze dit ijs Bastani Sonnati  (Bastani betekend in het Farsi ‘ijs’) en de belangrijkste ingrediënten zijn echte saffraan, room, (Iraans) rozenwater, en knapperige stukjes pistache. Zorg dat de ingrediënten van goede kwaliteit zijn. Die kwaliteit ga je namelijk echt terug proeven in je ijsje.

Hoe maak je Bastani Sonnati?

  • Verhit 250 ml volle melk en 300 ml slagroom terwijl je blijft roeren tot het kookpunt. Als de melk kookt zet je het vuur laag en voeg je 1 vanille stokje en een snuf zout toe. Voeg een theelepel saffraan toe. Laat dit mengsel op laag vuur nog even doorkoken.
  • Klop 4 middelgrote eidooiers met 200 gram suiker tot een fluwelen substantie. Giet deze heel voorzichtig en langzaam bij de melk. Blijf roeren zodat het geen roerei wordt. Blijf roeren met een houten lepel totdat de melk dikker wordt.
  • Giet het mengsel in een kom en laat het goed afkoelen, als je de kom in de vriezer zet gaat dit een stuk sneller.
  • Als het mengsel goed is afgekoeld roer je het goed door en voeg je 2 eetlepels rozenwater toe en 125 gram gehakte pistache nootjes.
  • Giet het mengsel in de ijsmachine en draai er een heerlijk ijs van.
  • In Iraan eten ze dit ijsje tussen twee wafels: Bastani –e nooni! (IJs sandwich)

Voor de standaard smaken ga ik gewoon nog naar de ijswinkel om de hoek, maar er zijn genoeg ijssmaken die ze daar niet maken en dan komt mijn oude trouwe ijsmachine toch nog goed van pas. Kom maar door met de lekkere recepten!

FOTO: IZY HOSSACK & KOLBEHRESTAURANT

Booking.com