avatar
     
Books

Zomerboekentip: ‘Het geluk van Lou’

Een boek over de dood, het leven, de liefde, muziek en champagne op het Bretonse eiland Ile de Groix

Tijdens mijn vakantie in Zuid Frankrijk in de zomer van 2017 las ik het boek Het geluk van Lou van de Franse schrijfster Loirraine Fouchet. Een heerlijke en verrassende familieroman over het leven op het Bretonse eiland Ile de Groix. Deze vakantie neem ik het nieuwe boek mee van deze schrijfster: De kleuren van het leven. Die recensie volgt dus later deze zomer, maar is volgens mij net zo heerlijk en meeslepend als Het geluk van Lou… 

Lorraine Fouchet is arts op de spoedeisende hulp en bestsellerauteur. Dit verhaal gaat over de familie van de overleden Lou: haar man Jo, hun zoon Cyrian en zijn nieuwe vrouw Albane, hun kleindochters Charlotte en Pomme en hun alleenstaande dochter Sarah. Ieder hoofdstuk wisselt het perspectief en volgen we de gebeurtenissen vanuit het oogpunt van een ander familielid- ook dat van de overleden Lou.

Het verhaal is luchtig geschreven en de schrijfstijl is beeldend en pakkend: je wordt als het ware een lid van de familie en het voelt alsof je aan de keukentafel meekijkt en luistert. Ook is het duidelijk dat de schrijfster zowel het eiland Ile de Groix als Parijs goed kent: de beschrijvingen zijn gedetailleerd en nemen je als lezer echt mee naar Frankrijk. Leuk extraatje: in het verhaal komt veel muziek voor en de playlist vind je achterin het boek!

Lou was een populaire bewoonster van het Bretonse eilandje Ile de Groix. Ze was lief, hartelijk, vrolijk en kende iedereen. Helaas werd ze ziek en overleed ze veel te vroeg. Het verhaal begint als Lou net is overleden. Haar man Jo, een arts, is er kapot van en kan niet geloven dat hij zonder zijn Lou verder moet leven: “Ik weiger te aanvaarden dat zo’n stralende vrouw als jij dood is. Er is vast ergens een valstrik. Wanneer beland ik daarin?”

“Het is de eerste keer dat je te vroeg bent, dat je ergens eerder bent dan ik”

De gedachten van Jo die hij vertelt aan zijn overleden vrouw zijn vertederend en liefdevol. Zo zegt hij: “Jij bent je hele leven te laat gekomen, we misten vliegtuigen, treinen, het begin van voorstellingen en films. Het is de eerste keer dat je te vroeg bent, dat je ergens eerder bent dan ik. Ik sta klaar om het uit te proesten om de grap die je met me hebt uitgehaald. Zullen we er straks samen om lachen?”

Voor de begrafenis van Lou komt zoon Cyrian met zijn tweede vrouw Albane en dochter Charlotte over uit een ander deel van Frankrijk. Cyrian heeft ook nog een dochter van zijn eerste vrouw: Pomme. Jo beschrijft zijn eigen zoon als volgt: “Hij is niet aardig, niet grappig, niet vertederend, maar er valt niets op hem aan te merken.” Jo’s dochter Sarah komt voor de begrafenis over uit Parijs. Zij is alleen, heeft geen man en kinderen en tobt met haar gezondheid; ze zit in een rolstoel of loopt met een stok. Toen haar verloofde haar verliet heeft ze besloten nooit meer een man vaker dan twee keer te ontmoeten.

“Je was een verrukkelijke minnaar, een geweldige echtgenoot, maar een afwezige vader”

Als Jo bij de notaris komt voor het testament van Lou leest deze meneer voor: “Ik vraag van je dat je het geluk waarborgt van ze kinderen, om wie je je vroeger nooit bekommerd hebt. Je was een verrukkelijke minnaar, een geweldige echtgenoot, maar een afwezige vader. Onze kinderen zijn geslaagd in hun werk, maar ze zijn niet gelukkig. Ik vertrouw ze aan jou toe. Van de liefde weten ze niks. Ik vraag je om twee jonge, volwassen mensen die jouw naam dragen hun lach terug te geven.” Pas als Jo dit voor elkaar krijgt zal de notaris van Lou hem haar laatste brief overhandigen…

“Hij verdiept zich voor het eerst in zijn kinderen, die hij eigenlijk helemaal niet kent”

Jo baalt van de opdracht die zijn vrouw hem heeft gegeven maar gaat met veel tegenslag aan het werk. Hij verdiept voor het eerst zijn kinderen, die hij eigenlijk helemaal niet kent. Hij duikt in de levens van zijn kinderen, schoondochter, ex-schoondochter en kleindochters. Zijn hele leven werkte hij als arts en nu moet hij het over een andere boeg gooien en zich echt gaan verdiepen in de mensen die hij liefheeft. Hij ontdekt dat zijn stille zoon Cyrian een affaire heeft met ene Dany en maakt een afspraak met Jozef, de ex van zijn dochter Sarah: waarom verliet hij haar tien jaar geleden eigenlijk? Was dat werkelijk vanwege haar handicap? Ging hij er daarom als een haas vandoor?

De kinderen en kleinkinderen die elkaar normaal gesproken bijna niet zien of spreken, krijgen steeds meer met elkaar te maken. Jo’s kleindochter Pomme krijgt een band met haar halfzusje Charlotte; maar hier is niet iedereen even blij mee. Lukt het Jo om de familiebanden steviger te maken en zijn kinderen gelukkig te zien? Je leest het in Het geluk van Lou.

 

Booking.com