avatar
     
Blogs

Wil je reizen? Maak een plan, ga sparen en ga!

'Ah ik ben jaloers!' en 'Dat zou ik ook wel willen!' hoor ik vaak als ik vertel over mijn reis naar Zuid-Amerika

Tags:

Na zeven maanden gereisd te hebben, ben ik weer op Nederlandse bodem. Bijkomend dingetje: mijn telefoon is twee maanden geleden gestolen en daarna besloot ik om de laatste twee maanden zonder telefoon te reizen. Maar nu ik weer in Nederland ben, besluit ik toch maar weer bereikbaar te zijn. 

Dus ik bel mijn provider, leg het verhaal kort uit en vraag of ik een vervangende simkaart kan krijgen. Dit kan natuurlijk en ons gesprek is vrij snel afgerond maar de vrouw aan de andere kant van de lijn is enthousiast over mijn reisverhaal en ze wil er graag meer over weten.

“Wat leuk! Waar ben je allemaal geweest?”
“Naar Zuid-Amerika!” en ik noem de landen op die we hebben bezocht.
“Wat gaaf zeg, dat zou ik ook wel willen, ik ben jaloers hoor.”
“Doe het! Ik zou het iedereen kunnen aanraden.”
“Ah, ja ik zou het echt wel willen…”

We kletsen misschien nog een minuutje en dan hangen we op. Het gesprek speelt zich nog een keer af in mijn hoofd en ik bedenk me dat ik het liefst had willen vragen wat haar tegenhoudt om te reizen. “Ah ik ben jaloers!” en “Dat zou ik ook wel willen!” hoor ik namelijk vaker als ik vertel over mijn reis. En dan komt weer de vraag in me op: Wat houdt je tegen? Als je iets echt, echt, wilt ga er dan voor. Maak een plan, ga sparen en ga!

Spijt van iets dat je niet hebt gedaan is eeuwig zonde

Een paar dagen daarna zit ik op een terras in Amsterdam en raak ik aan de praat met een andere vrouw. Weer komt het reizen ter sprake en ze zegt: ‘Ik wilde op jouw leeftijd naar Australië reizen, maar ik heb het nooit gedaan. Die stap durfde ik toch niet te nemen, waarom weet ik eigenlijk niet.” Ze vertelt me dat ze een gezin heeft en dat ze nu geen maanden weg kan, wat ik natuurlijk begrijp.

Nu weet ik natuurlijk ook niet hoe het leven van de vrouw eruitziet die ik aan de lijn had. Het werkt natuurlijk niet altijd zo makkelijk: maak een plan en ga. Misschien heeft deze dame wel jonge kinderen, een zieke moeder waar ze voor moet zorgen of… verzin het maar. Wat ik wel graag wil zeggen is dat je wel kan blijven dromen van een reis, emigreren naar het buitenland, of een carrièreswitch, maar als je er niets mee doet en blijft wachten, dan gebeurt het ook niet. En dan kom je er op een dag achter dat het ‘te laat’ is en dan heb je spijt.

En spijt van iets dat je niet hebt gedaan is eeuwig zonde.

Booking.com