avatar
     
Blogs

Nee! Dat kind heeft vmbo basis-kader gescoord!

'Hoogopgeleid staat synoniem aan een goede job inclusief fiks salaris. Althans, dat is het idee wat overheerst.'

Tags: , ,

Wat is er mis met een advies vmbo-basis, vmbo-basis-kader of vmbo-tl in groep 8? Waar komt die fetish voor een havo/vwo score vandaan? Ja, het advies van de school is leidend. Maar wat is hier nu zo eng aan? Als een kind het onwijs goed doet in een brugklas vmbo-basis gaat hij of zij heus een niveau omhoog. Als een kind minder goed presteert gaat hij of zij heus een niveautje omlaag.

En als dit allebei niet gebeurt, dan zit het kind blijkbaar op zijn plaats. En daar kunnen ouders van alles van vinden, maar dan zitten zij ernaast. We hebben namelijk ook nog te maken met de inzet en het enthousiasme van het kind. Hij of zij heeft er misschien nog wel geen zin in. Of hij of zij is jaren lang gepamperd, daar worden de meesten ook niet wijzer van.

Gelukkig heb ik de gekte met betrekking tot cito toetsen inmiddels weer een aantal jaartjes achter mij gelaten en floreert mijn dochter prima op de mavo. Ze had een score net een beetje ertussenin. Mavo zou prima gaan. Havo zou een dingetje kunnen worden. We houden niet van dingetjes, dus de keuze was gemakkelijk. Deze werd nog eenvoudiger na een gesprekje op het voortgezet onderwijs. Als ze havo zou willen volgen moest ze balleturen laten vallen, werd er verteld. Theoretisch zou het namelijk een flinke kluif worden.

Waar een wil is, is een weg

Op dat moment zag ik een twaalfjarig hoopje mens met grote ogen kijken. Ik heb haar snel uit haar lijden verlost. “We denken er niet eens over. Ze gaat naar de mavo.” En binnen enkele minuten stonden we weer buiten. Tevreden, dat wel. Waar een wil is, is een weg, heb ik haar verteld. Ze wil al jaren graag naar de kleinkunstacademie. Hier moet je sowieso havo voor hebben en uiteraard andere talenten. Denken in mogelijkheden dus. Of ze doet na de mavo alsnog de havo of ze gaat auditeren voor een MBO opleiding. En als het niks wordt, dan heb ik besloten dat ze pedicure, kapster en schoonheidsspecialiste gaat worden. Dan is het mooi geweest en heb ik er ook nog iets aan.

Persoonlijk begrijp ik helemaal niks van de fascinatie voor het behalen van hoge resultaten. Arme kinderen, die zieltjes voelen een druk van hier tot en met Nazareth. Ik ken gevallen, die starten op het vwo en volgen nu de mavo en vice versa. Laat ze groeien op hun eigen manier met sturing van hun omgeving. Laat ze groeien op hun eigen tempo met behulp van hun omgeving. Soms lijkt het wel alsof er een soort schaamte heerst. Oh, sweet Jesus… Dat kind heeft vmbo basis-kader gescoord. Nee, nee, nee… dit wordt natuurlijk niet hardop gezegd. Herkenbaar? Vast wel.

Hitsigheid op hoge scores

Hoogopgeleid staat synoniem aan een goede job inclusief fiks salaris. Althans, dat is het idee wat overheerst. Vandaar de hitsigheid op hoge scores. Langzaam maar zeker raak ik ervan overtuigd dat een ‘hoogopgeleide’ tegenwoordig niet altijd een hoger salaris en betere toekomstperspectieven heeft. Simpelweg omdat er teveel hoogopgeleiden zijn, die helaas in sommige gevallen nog steeds niets kunnen. Levensgezel en ik zijn allebei niet overdreven hoogopgeleid. Wel hebben we een prima betrekking inclusief vast contract en bovengemiddeld inkomen. Hoogopgeleiden zie ik met regelmaat een functie beoefenen waarvoor ze niet hebben gestudeerd.

Presteren, presteren, presteren…zullen we het afleren?

Booking.com