avatar
     
Kids

Verdrinkingsdood: sluipmoordenaar op zomerse dagen

'Ouders onderschatten hoe snel en onopvallend verdrinking er aan toe gaat'

Het is de nachtmerrie van elke ouder, maar het kan in een split second gebeuren: je kind verdrinkt. Nu het kwik stijgt en kinderen weer het water ingaan moeten ouders extra alert zijn. Ouders onderschatten hoe snel en onopvallend verdrinking er aan toe gaat. De enige manier om ongelukken te voorkomen: houd ze continu in de gaten.

Misschien ga je vandaag naar een zwembad, meer of de zee of kies je voor een verkoelend bad in de achtertuin. In alle gevallen geldt dat je als ouder je kind continu in de gaten moet houden. Wellicht klinkt dat betuttelend, maar ongelukken gebeuren snel. De meeste hele jonge slachtoffers verdrinken niet in de zee of het zwembad, maar gewoon thuis, in bad, in de vijver of zelfs in een emmer. “Je denkt dat het huis een veilige omgeving is. Ouders realiseren zich niet dat juist daar hun kind kan verdrinken. Dat zoiets kan gebeuren, terwijl ze zo dichtbij zijn,” zegt Anne Marie Oudesluys-Murphy, hoogleraar kindergeneeskunde in Leiden.

“Jonge kinderen kunnen in een klein laagje water al verdrinken: dat gaat snel en geruisloos”

Zij deed vorig jaar onderzoek naar verdrinkingsgevaar bij kinderen. Ouders denken dat hun kind de situatie wel in kan schatten en onderschatten waartoe het fysiek in staat is. “Veel ouders denken dat hun kind heus goed oplet. Maar als een bal in het water rolt, willen kinderen er achteraan.” Als ouder moet je je kind continu in de gaten houden, dat is de enige manier. “Het is onvoldoende om in bad een ouder kind te vragen even op zijn broertje of zusje te letten. En in het zwembad moet je er niet vanuit gaan dat de badmeester alles ziet. Er moet altijd een ouder of verzorger toezicht houden.”

Soms lijkt een kind bijna te verdrinken maar overleeft hij het op het nippertje. Het lijkt allemaal goed te zijn afgelopen, maar na een paar uur krijgt het kind ademhalingsproblemen. In de jaren tachtig werd dit ‘secondary drowning’ genoemd. Om deze reden is het belangrijk dat ook kindjes die bijna verdronken zijn direct worden nagekeken door een arts.

Belangrijk om te weten:

  • Als kinderen verdrinken kunnen ze geluidloos onder water zakken zonder te huilen of te spartelen
  • Ook jonge kinderen met een zwemdiploma zijn nog niet echt waterveilig
  • Jonge kinderen kunnen in een klein laagje water al verdrinken: dat gaat snel en geruisloos
  • In de buurt van open water kunnen ouders hun kroost het best op een armlengte afstand houden
  • Kleine kinderen zijn mobiel en zijn in een oogwenk verdwenen
  • Kinderen tot vijf jaar verdrinken het meeste in en om het huis: bad en in vijvers
  • Voorover vallen in een laag water is al genoeg om te stikken
  • Ook als het kind gered wordt van de dood, kan langdurig zuurstoftekort dramatische gevolgen hebben

BRON: LIVIS/RODE KRUIS

Booking.com