avatar
     
Food

Happy Tosti: heerlijke tosti’s en een baan voor iedereen

'De ambitie is om binnen vijf jaar vijfhonderd banen te creëren voor mensen met een arbeidsbeperking'

Als tostiliefhebber schreef ik eerder over De Tosti. Ik schreef dat artikel naar aanleiding van een bezoek aan een tostirestaurant in Parijs; Fric Frac. Deze Franse uitbaters hebben als doel om de croque (het Franse broertje van de tosti) opnieuw op de kaart te zetten en een ware tostirevolutie te ontketenen. Ik vroeg me af of Nederland daar ook al klaar voor was. En zo kwam ik op het pad van Jasper, Sam en Wibe die het ultieme tostiboek hebben geschreven, maar ook een fantastisch bedrijf hebben opgezet: Happy Tosti

Toen ik mij ging verdiepen in de schrijvers van Het ultieme Tostiboek kwam ik erachter dat zij in Nederland hetzelfde doen als mijn Franse tostivrienden, maar dan met de extra aantekening dat zij naast tostifans ook sociaal ondernemers zijn. Naar aanleiding van het artikel over tosti’s nodigt Wibe Smulders, één van de partners van Happy Tosti mij uit in hun zesde- net geopende- vestiging in de Amsterdamse Pijp om te praten over sociaal ondernemen en natuurlijk: tosti’s.

Drieënhalf jaar geleden begonnen vrienden Jasper Kool en Sam Holtus het concept van Happy Tosti in Den Haag. Jasper kwam rechtstreeks van de hotelschool en wilde direct gaan ondernemen. Maar wel op een manier waarop er aan de onderneming ook een maatschappelijk karakter zou zitten. Zo begonnen de twee het concept Tosti van Josti, op de Korte Poten in Den Haag. Een lunchrestaurant waar een gedeelte van het personeel een beperking heeft en om die reden niet goed mee kan komen op de arbeidsmarkt. Meteen vanaf het begin was dit een enorm succes.

“We maken de gast blij en we maken de medewerkers blij”

Wibe zegt lachend: “Als Jasper en Sam zich beter verdiept hadden in wat ze op hun hals zouden halen, dan denk ik dat ze er dan nooit aan begonnen waren, want het maatschappelijke karakter van de onderneming brengt een grote administratieve last met zich mee. Maar uiteindelijk geeft het nu onwijs veel energie en voldoening om mensen die eigenlijk net zoals jij en ik zijn maar gewoon minder kansen krijgen een beetje te helpen.”

Twee jaar geleden besloten de vrienden om de naam van hun onderneming te veranderen naar Happy Tosti omdat dat veel meer past bij wat ze doen. Wibe: “We maken de gast blij en we maken de medewerkers blij. Je moet hier komen omdat we de allerlekkerste tosti’s hebben en goede service en niet zozeer om wie er bij ons werkt, alhoewel mensen het wel enorm waarderen.”

“Bijna 90% van de mensen die bij ons komt werken blijft duurzaam aan het werk.”

Wibe is wat later bij het bedrijf gekomen en een evenredige compagnon geworden om met z’n drieën de zaak uit te kunnen bouwen. Al snel kwamen er vestigingen in Hoofddorp, Leiden, Delft, Breda en als laatste aanwinsten de vestiging in Amsterdam, op steenworpafstand van de Albert Cuypmarkt. En de vestiging in Deventer die afgelopen week geopend is.

Er zullen de komende tijd vast nog meer restaurants bijkomen want de lat van de mannen ligt hoog. “De ambitie is om binnen vijf jaar vijfhonderd banen te creëren voor mensen met een arbeidsbeperking. Belangrijk is wel dat het duurzame banen zijn” zegt Wibe. “Wij zijn heel trots op het feit dat bijna niemand die bij ons komt werken uiteindelijk weer op de bank beland. Bijna 90% van de mensen die bij ons komt werken blijft duurzaam aan het werk. Voor iedereen hebben we een plekje, we gaan nu met een blinde jongen beginnen, maar er werken ook mensen die niet kunnen lezen of schrijven of mensen met een lichamelijke beperking. Iedereen heeft wel wat, maar daar bedoel ik mee: iedereen heeft wel wat goeds. Dat gooi je bij elkaar, je helpt elkaar en daar komt dat vanzelf een hele mooie mix uit.”

V.l.n.r. Jasper, Sam en Wibe 

“Het ultieme doel is dat er voor iedereen op deze wereld een leuke baan kan zijn”

Om de zaak goed te kunnen runnen wordt Happy Tosti op twee soorten manieren ondersteunt vanuit de overheid, vertelt Wibe. “Je krijgt een stukje loonkostensubsidie en er is per medewerker 1 of 2 uur jobcoaching per week beschikbaar. Omdat er bij Happy Tosti zoveel medewerkers op één plek werken die daar aanspraak op maken kan zo’n jobcoach 3 a 4 dagen per week aanwezig zijn waardoor ze de werknemers echt goed kunnen helpen. Mensen denken vaak dat wij veel subsidies krijgen en dat we geld verdienen over de rug van mensen met een arbeidsbeperking maar dat is absoluut niet het geval. We maken geen gebruik van persoonsgebonden budgeten en zorgsubsidies en onze personeelskosten liggen gemiddeld hoger dan elke andere horeca zaak.”

Eén van de succesfactoren is volgens Wibe dat ze het hier niet zoveel over hebben. “We zijn zo begonnen en we weten niet anders. Dus alle processen en systemen zijn daar op aangepast. Alles staat op papier, stapje voor stapje uitgelegd. We hebben hele trainingsprogramma’s met stempelkaarten zodat je punten kunt verdienen als je meer leert. Mensen vragen wel eens ‘Is het moeilijk?’ dan antwoord ik dat we niet anders weten en dat het vooral heel erg leuk is.

“Mark Rutte, omaatjes, kinderen: iedereen lust een tosti!”

“Het ultieme doel is dat er voor iedereen op deze wereld een leuke baan kan zijn en daar dragen wij denk ik een steentje aan bij. Ik denk dat deze vorm van sociaal en commercieel ondernemerschap  werkt omdat we ons focussen op goede kwaliteit en we een gaaf interieur hebben. Ik denk dat dat een gouden combinatie is die nationale en internationale potentie heeft.”

Volgens Wibe is er ook nog veel te winnen op het gebied van tosti zelf. “Als je in veel restaurants een tosti besteld is het toch niet echt lekker en bij ons durf ik toch wel te zeggen dat ze echt lekker zijn. Mark Rutte komt bij ons, er komen omaatjes en kinderen, er komen Hells angels; om maar aan te geven: iedereen lust een tosti!

“Tosti Chorizo is favoriet in Amsterdam”

Het restaurant heeft nu zeven tosti’s op de kaart staan. Het zijn allemaal wat simpelere varianten dan die in Het ultieme tostiboek staan om zo de bereiding vlot en efficiënt te laten verlopen. Wibe: “Wat heel grappig is dat je in de verschillende vestigingen ook verschillende bestellingen ziet. In Hoofddorp wordt er heel veel wit brood met ham en kaas besteld. In Amsterdam verkopen we vaker de Tosti Chorizo. En wat we ook vaak zien is dat de mensen de eerste keer voor safe gaan en de volgende keer dat ze komen iets anders nemen. Maar mensen willen ook gewoon lekker simpel, het is maar een broodje, niet teveel tierelantijnen en goed betaalbaar.

Wibe’s favoriete tosti is de Amsterdamse favoriet, de Tosti Chorizo met Chorizo en Gruyère kaas, jalapeno-peper en truffel mayonaise. “Jasper verzint over het algemeen de recepten voor de tosti’s maar we krijgen ook veel feedback van onze medewerkers en onze gasten dus tot 2050 hebben we genoeg recepten om tosti’s te maken.”

“We hopen dat steeds meer mensen ons voorbeeld gaan volgen”

Over vijf jaar hopen de mannen van Happy Tosti dat ze in vier of vijf landen actief zijn en dat ze dan nog vijf of zes andere concepten hebben, die nog meer mensen een leuke baan kunnen geven. “Niet iedereen vindt het leuk om in de horeca te werken, maar we hebben wel munt nodig voor onze muntthee, dus kunnen we niet ergens een moestuin beginnen die gerund wordt door mensen met een beperking? En datzelfde geldt voor de chauffeurs van de bakkers. We proberen het steeds breder te trekken en hopen dat steeds meer mensen ons voorbeeld gaan volgen door iets breder na te denken over je bedrijf dan alleen maar geld verdienen.”

De net geopende vestiging van Happy Tosti in Amsterdam is te vinden in op de Eerste van der Helststraat 80 en is doordeweeks open van 08.00 uur tot 18.00 uur en op zaterdag en zondag van 09.00 uur tot 18.00 uur.

Booking.com