avatar
     
Blogs

De floormanager

'Ik liep een keer met mijn vriend in Leen Bakker. Ik zeg Jor, hier zou ik nou wel kunnen werken. Nou en nu sta ik hier!'

“Leen Bakker heeft gewoon een slecht imago. Een goedkoop imago. Maar geloof me, er zijn mensen die Eric Kuster makkelijk kunnen betalen maar die hier hun styling komen halen. Meerdere keren meegemaakt, geloof mij nu maar. En dat roze he? Van het logo. Dat felle roze. Dat trekt geen jongens aan. Och, het is zo moeilijk om personeel te krijgen, maar hier niet alleen hoor, Kwantum kampt met precies hetzelfde probleem. Welke stoeltjes had u gewild mevrouw?”

Bij woonwinkel Leen Bakker stond ik bij de servicebalie om twee fluwelen stoeltjes te bestellen toen de ‘floormanager’ een boekje open deed over zijn werk. “Ik heb alleen maar meiden in mijn team. Maar er gaan er gelukkig een paar weg binnenkort. De meid van de gordijnen is top, maar er zijn meiden bij… Die zijn gewoon niet bereid een tandje harder te lopen. Ik heb een team van veertien meiden. Ik kan je vertellen, het gros is helemaal niet klantgericht. En hoe moeilijk is het? Leg dat kussentje even recht. Vraag die oude mevrouw even of je haar spulletjes vast bij de kassa kan leggen. Maar ze zien het niet, het interesseert ze niet. En die paar die wel goed zijn die werken parttime. Tsja, die studeren lekker, die hebben het wél in zich. Ik heb tegen iedereen die niet functioneert gezegd; ga lekker wat anders doen.”

“Het is een uitdaging hoor en er valt nog veel winst te behalen, maar in augustus zijn er weken dat we met z’n tweeën deze winkel moeten draaien. Ik heb gewoon een personeelstekort. En de administratie blijft ook bij mij liggen. Komt er ook allemaal bij. En veel verdiend het niet, ik heb er nu dan €250,- bijgekregen omdat ik floormanager ben geworden dus ik ben weer even zoet, maar het zijn geen salarissen waarvan je zegt: nou nou, poe, poe. Maar kijk, je moet natuurlijk wel iets doen waar je blij van wordt en dat vind ik het belangrijkste. Ik liep een jaartje of twee een keer met mijn vriend in Leen Bakker. Ik zeg Jor, hier zou ik nou wel kunnen werken. Nou en nu sta ik hier! Twee stuks wilde u er?! Hopla, twee stuks!”

Geld maakt niet gelukkig

“Ik werk hier nu pas een jaar, ik deed hiervoor heel iets anders, maar ik ben nu wel gelukkiger met mijn werk, ondanks dat het met het personeel allemaal nog niet zo lekker loopt. Ha ha! Maar mijn vriend, dat is wel echt het beste voorbeeld. Die heeft echt een mooi verhaal. Jor vloog. Hij was piloot. Maar wat denk je? Hij vond er geen reet aan! Al die bromberen. Allemaal mannen die lopen te pronken met de strepen op hun schouders maar thuis duidelijk iets tekort komen. En bij een vlucht van zes uur zit je wel twaalf uur met zo’n brompot opgescheept. Het is een vreselijke cultuur zegt Jor. Soms stond ik op een feestje, zeiden mensen tegen me: jij bent toch met die piloot? ‘Ik ben niet met die piloot, ik ben met Jor’ zei ik dan. Maar ja, het heeft voor veel mensen toch iets magisch dat is gewoon zo. Maar nu doet hij iets heel anders. En hij heeft nog geen dag spijt gehad.

“De stoeltjes zijn 12 juli hier, dus kunnen vanaf 13 juli worden opgehaald. Maar als je hier even je nulzes invult, dan wordt je gewoon door één van ons gebeld. Weet je, geld maakt niet gelukkig. Er zijn piloten die per maand tienduizend euro vangen. De eerste maand mis je het en de tweede maand ook, maar wij gaan nog steeds meerdere keren per jaar op vakantie dus ik denk dat we niet mogen klagen, ha ha! U mag deze brief meenemen naar de kassa en daar kunt u de aanbetaling voor de stoelen doen. Nog vakantieplannen?! Italië… Oh, ja, leuk. De jongen denkt diep na. “Italië. Daar ben ik met Jor één keer geweest. God, hoe heet dat meer? In het noorden… Lago… Lago… Co… Ca… Nee! Orta! Het Ortameer. Mooi hoor. Heel leuk, Italië. Maar weet je wat het is met zo’n meer? Je zit tussen twee bergen in dus ‘s ochtends zit het potdicht. Helemaal bewolkt. Jor en ik zijn begin dit jaar drie weken naar Mexico geweest. Stukken beter. Even denken. Weekje New York. Toen Dubai, Mauritius, en ik wil je niet jaloers maken maar… We gaan deze zomer een hele vette cruise maken. Helemaal leuk!”

Jonge mensen praten alleen maar over zichzelf

“Kel! Wil jij die mevrouw even helpen met de bankstellen? Weet je wat het ook is? Ik ben dertig maar het is een groot probleem met de jongeren van deze tijd: die denken alleen maar aan zichzelf. En praten alleen maar over zichzelf. Jor is dan ouder dan ik, hij is tweeëndertig, en loopt er ook tegenaan. Jongeren van tegenwoordig zijn zo met zichzelf bezig en weinig met anderen. Dat vind ik eigenlijk heel erg jammer. Ik ben echt een mensenmens weet je wel, zo’n praatje als dit vind ik heerlijk. Het is gezellig maar je leert je klanten ook kennen en dat vind ik belangrijk. We komen er wel. Ik geef je de bon mee. Hele fijne dag nog mevrouw!”

FOTO: EDO DE ROO

Booking.com