avatar
     
Food

Lunchtrend: diverse hapjes uit de Bentobox

Drie delen koolhydraten, één deel proteïne en twee delen groente of fruit uit de allerleukste 'broodtrommel'

In een aantal grote Europese steden heb ik de afgelopen jaren een nieuw fenomeen gezien: de zogenaamde Bentorestaurants. Dit concept is gebaseerd op de Bentobox, een Japanse lunch die geserveerd wordt in een broodtrommel met vakjes. De Bentobox is gezond, lekker en in sommige landen is het een ware competitie om hem er zo prachtig mogelijk uit te laten zien.

Allereerst is belangrijk dat je de Bentobox geen broodtrommel noemt. Al zien ze er aan de buitenkant ongeveer hetzelfde uit als de vierkante doos waar de gemiddelde Nederlander zijn bammetjes in kwakt, de Japanners hebben vakjes in deze broodtrommel gemaakt waar ze verschillende gerechtjes in kunnen doen die door de vakjes van elkaar gescheiden blijven. Een tikkie verfijnder dan de good old broodtrommel dus.

Als je gaat zoeken op hoe je de traditionele Bento maakt kom je er al snel achter dat deze aan een aantal voorwaarden moet voldoen: Er moeten vooral gezonde, onbewerkte, verse ingrediënten inzitten. Drie delen koolhydraten zoals rijst, pasta of brood. Eén deel proteïne zoals tofu, ei of vlees en twee delen groente of fruit, waarbij fruit gezien wordt als snack. En als je het goed doet is de inhoud van het bakje in milliliters het aantal kilocalorieën dat de maaltijd bevat. Wat wil je nog meer als #fitgirl! 

Hippe Bentorestaurants

De Japanners lunchen al zo’n 800 jaar volgens dit concept en sinds een jaar of 400 gebruiken ze de bentobox, het lunchtrommeltje met vakjes. Na de tweede wereldoorlog kwam de bentobox een beetje in de vergetelheid maar sinds de magnetron bij de meeste gezinnen in de keuken een plekje kreeg is de bento weer helemaal terug in Japan. Onder Japanse ouders is het vaak een enorme competitie kinderen de mooiste bento mee naar school te geven. Ze steken er vaak dus enorm veel tijd in om het trommeltje te vullen. Maar ook in Europa en de Verenigde Staten is de bentobox principe doorgedrongen. In de gemiddelde Blokker of Hema zijn altijd wel een aantal van dit soort vakkentrommels te koop en er zijn dus ondertussen ook al een aantal horecaondernemers die de bentobox als concept van hun restaurant gebruiken.

In Parijs zit een hele leuke in le Mairais op vijf minuten lopen van Place de Republique aan de Rue Charlot. Nanashi; Een hip restaurantje waar ze de Japanse Bentoboxen maken met een Franse flair. Als je er gaat lunchen zou ik de Bento du jour kiezen. Je hebt dan de keus of je deze met vlees, vis of vegetarisch wil eten. Vervolgens wordt er een plankje met twee bakjes voorgeschoteld met heerlijk gegrilde groente, een knapperige rijstmix en naar keuze dus vlees, vis of een vleesvervanger. 

Het leuke is dat, net als met de tosti, je eindeloos kunt variëren en het zo ingewikkeld kunt maken als je zelf wil, zolang je je maar aan de bento verhoudingen houdt. Als je op Pinterest gaat zoeken kom je ongeveer één miljard ideeën tegen voor je eigen Bento variant.

Wie heeft de mooiste Bentobox?

Zo vond ik een heerlijk recept voor een hamburger, de Hamburger Steak Bento:

  • Maak twee mini hamburgertjes en doe die in vakje één.
  • In vakje twee doe je wat geblancheerde broccoli (1 a 2 stronkjes)  een partje tomaat, een stukje maiskolf en een paar stengels bleekselderij.
  • In het derde vakje doe je rijst waar je wat Furikake overheen strooit; dit is een strooisel dat ze in Japan gebruiken om een kom rijst mee op te fleuren. Het is vaak een mengsel van gedroogde vis en gedroogde groenten, wat zeewier en wat sesamzaadjes. Je kunt het tegenwoordig kopen bij de grotere Albert Heijn winkels. Mocht je nu geen zin hebben om dit mengsel te gebruiken dan kun je ook een aantal rijst soorten door elkaar mixen; bijvoorbeeld wilde rijst en een meergranenrijst.

Wat mij betreft zouden we in Nederland eens een #Bentoweek moeten organiseren. Hoe leuk zou het zijn als iedereen een week lang zijn broodtrommel vult met iets anders dan een bammetje kaas en een bammetje pindakaas en zich van zijn creatieve kant laat zien? Laat de competitie met je collega’s om de mooiste bentobox te hebben maar starten! Doe je mee?

Ik zie de foto’s graag verschijnen mensen!

#BentoBox #Bentoweek

FOTO BOVEN ARTIKEL: PURPLE CARROT

Booking.com