avatar
     
Food

What’s for diner? Dit was de maaltijd van Trump en Kim Jong Un

'Als hoofdgerecht konden de presidenten kiezen uit gekonfijte ribbetjes en knapperig varkensvlees met zoetzure saus'

De ontmoeting tussen Donald Trump en de Noord Koreaanse leider Kim Jong-un was in vele opzichten opvallend. Hoe deze top tot stand kwam, hoe hij vervolgens weer werd afgeblazen en daarna toch weer doorging. 

Het meest opvallende wat ik zag van deze ontmoeting was de menukaart waarvan Trump en Kim Jong-un konden eten die door het Witte Huis gepubliceerd is. Als je naar de kaart kijkt zie je dat er voor iedere gang drie keuzes zijn, al sluit ik niet uit dat Kim en Trump alle gerechtjes van de kaart gegeten hebben.

Ik werd direct enthousiast, sinds anderhalf jaar zit er een Koreaans Restaurant bij mij in de buurt die echt onwijs lekker eten kan maken, zelfs zo lekker dat er de afgelopen tijd originele Dolsot, een stenen kom die je direct op het vuur kunt zetten om de Koreaanse stampot Bibimbap te bereiden, in huis is gekomen.

 

Ik heb voor mijn laatste verjaardag maar liefst twee Koreaanse kookboeken gekregen die bomvol staan met beroemde Koreaanse gerechtjes zoals kimchi, (ingelegde groente), Bulgogi (gemarineerd rundvlees) bulgalbi,  Koreaanse spareribs) en natuurlijk niet te vergeten de Bibimbap, dit is echt mijn favoriet; rijst, gemarineerd rundvlees, gekruid gehakt, paprika, champignons en een eitje in het midden. Dit alles door elkaar gemixt met een pittige saus (gochujang) Echt heel erg lekker en een aanrader als je eens bij een Koreaan gaat eten.

Maar goed, terug naar Singapore waar de top tussen de Amerikaanse president en de president van Noord Korea plaats vond.

“Een goed doordacht menu om niet tegen zere benen te schoppen”

Wat doe je dan met de lunch? Daar moeten heel wat hotemetoten hun hoofd over gebroken hebben. Een simpel broodje? Een uitgebreide maaltijd? Het hotel waar de top plaats vindt een menuutje in elkaar laten flansen? Of een goed doordacht menu om niet tegen zere benen aan te schoppen? Voor dit laatste is duidelijk gekozen. Al mis ik de all time favourite van Trump wel op de menukaart: the good ol’ hamburger. Neen, er was een wel overwogen mix gemaakt tussen oosterse en westerse gerechten.

De eerste gang was de keuze tussen: een traditionele garnalencocktail met een avocado salade; daar kun je over het algemeen niet veel aan verknallen. Dan was er nog een salade van groene mango met een dressing van honing en limoen, daarbij werd een verse inktvis geserveerd. Ik hoop dat ze die dood gemaakt hebben want voor de Koreanen is een levende kronkelende inktvis opeten een delicatesse. Het laatste voorgerechtje is een typisch Koreaans gerecht: oiseon; komkommer gevuld met rundvlees, wortel en ei. Een gerecht dat voor het eerst gemaakt werd tijdens de Joseon Dynastie die regeerde tussen 1392 en 1897.

Als hoofdgerecht konden de twee presidenten kiezen uit gekonfijte ribbetjes met een aardappel gratin (gratin dauphinois) en gestoomde broccolini, dit is geen mini broccoli maar een kruising van broccoli en een Chinese koolsoort. Je kunt het hier in de supermarkt  krijgen onder de naam bimi. Verder was er knapperig varkensvlees met zoet zure saus geserveerd met gebakken yangzhou rijst en juist deze rijst is interessant want hij komt uit China.

Een culinaire compromis?

En laat China nu net de belangrijkste bondgenoot zijn van het regime van Noord Korea. Maar juist deze rijst zou voor Trump weer heel herkenbaar moeten zijn omdat hij in elk Chinees restaurant in de VS geserveerd wordt. Zou dit dan het culinaire compromis zijn waarmee ook de Chinezen gepaaid zijn? Of sla ik nu door? De huisgemaakte XO chilisaus geeft een exclusief tintje aan dit gerecht. De derde keuze is weer een Koreaans gerecht daegu jorim Dit is een stoofgerecht met kabeljauw en gestoofde radijs.

De dessertkaart bestond uit een taart overgoten met zachte chocolade boter crème. Häagen-Dazs vanille ijs (opmerkelijk dat het merk er expliciet bij staat) met een coulis van kersen en sinaasappel. Als laatste een Franse klassieker op het menu Tarte Tropézienne. Deze taart werd in 1955 voor eerst gepresenteerd aan.. jawel Brigitte Bardot. Het is een soort ronde plak deeg die doormidden gesneden is, beide delen zijn besprenkeld met rozenwater en vervolgens belegd met botercrème én banketbakkersroom.

Welke dranken er geserveerd werden tijdens de lunch is overigens niet helemaal duidelijk. Al denk ik dat er behoorlijk wat alcohol genuttigd is, in ieder geval door Trump als ik ’s avonds naar de persconferentie luister die hij bij terugkomst in Washington gaf.

Ik ben dus heel benieuwd wie wat heeft gegeten en of ze het lekker vonden. Het lijkt erop dat Trump als dessert voor de chocoladetaart heeft gekozen.

 

Booking.com