avatar
     
News

Moeder overleden Sharleyne (8) zwijgt over ‘val’ van flat

'Ik vind het zelf ook raar, maar ik er geen verklaring voor. Ik ben dat hele stuk kwijt. Ik denk door paniek. Ik weet het gewoon niet.'

Het achtjarige meisje Sharleyne Remouchamps werd in de zomer van 2015 dood aangetroffen onderaan een flatgebouw in Hoogeveen waar ze woonde. Het meisje groeide op bij een moeder die verslaafd was aan alcohol, geldproblemen had en depressief was. Woensdag is de moeder van Sharleyne in de rechtbank van Assen aan de tand gevoeld, omdat zij volgens het OM schuld heeft aan de dood van haar kind. Moeder Hélène J. ontkent en zegt een black out te hebben en niet te weten wat er precies gebeurde in de nacht dat haar kind dood ging. 

Een buurman uit de flat hoort Sharleyne (8) in de bewuste nacht met een doffe klap naar beneden vallen. Hij schrikt zich kapot als hij over de reling naar beneden kijkt en daar het meisje ziet liggen, in haar pyjama, met een knuffel. Sharleyne was op het moment dat ze overleed alleen met haar moeder thuis. Zij beweert al drie jaar lang dat haar dochter zelf van de flat is afgesprongen. Ze verklaart wakker te zijn geworden en te hebben gezien dat de balkondeur open stond, waarna ze even later haar dochter onderaan de flat aangetroffen zou hebben. Rechercheurs zouden later in Sharleynes kamer een briefje hebben gevonden met de tekst ‘mama ik haat je’.

Sharleynes moeder dronk en liet haar dochter wel eens achter bij een buurman waarover de vader van Sharleyne zich grote zorgen maakte. Er waren vermoedens dat het meisje hier werd misbruikt. Daarnaast  zij er financiële problemen en weigert de moeder van het meisje in te gaan op afspraken met hulpverleners. Het Centrum voor Jeugd en Gezin wilde Hélène J. spreken over een eventuele ondertoezichtstelling, een juridische maatregel die gedwongen hulpverlening mogelijk maakt. Het gesprek daarover was ingepland op 11 juni. Drie dagen ervoor overlijdt Sharleyne.

Ze had twee flesjes bier bij zich en liep eerst naar haar auto om sigaretten te halen

Het Openbaar Ministerie oordeelde een paar maanden na de dood van het meisje in 2015 nog dat niet kon worden vastgesteld of zij was gevallen, gesprongen of gegooid. Na een strafklacht van de vader van Sharleyne, Victor Remouchamps, veranderde dit; er waren immers genoeg aanwijzingen dat de moeder wel degelijk betrokken was bij de dood van haar dochtertje. Victor Remouchamps besteedde honderden uren aan onderzoek naar de zaak; hij is er heilig van overtuigd dat zijn ex-vriendin schuldig is aan de dood van zijn dochter en heeft het OM kunnen overtuigen.

Medebewoners van de flat hebben verklaard dat Hélène J. over de balustrade heeft gekeken toen Sharleyne op de grond lag. Het zou geruime tijd hebben geduurd voordat de moeder beneden naar buiten kwam. Ze had twee flesjes bier bij zich en liep eerst naar haar auto om sigaretten te halen. Inmiddels is het OM ervan overtuigd dat een ongeluk is uitgesloten – de reling is zo hoog dat een meisje van haar lengte daar niet zomaar overheen valt. Bovendien zag niemand Sharleyne ooit slaapwandelen. Daarnaast komt zelfdoding onder jonge kinderen bijna nooit voor.

Ze geeft toe dat ze dronken was in de nacht dat haar dochtertje dood ging

Op dag één van de rechtszaak tegen de moeder van Sharleyne heeft ze verklaard dat ze een zwart gat in haar geheugen heeft. Over haar vreemde gedrag in de nacht van de dood van haar dochter zegt ze: “Ik vind het zelf ook raar, maar ik er geen verklaring voor. Ik ben dat hele stuk kwijt. Ik denk door paniek. Ik weet het gewoon niet.” Ze geeft toe dat ze dronken was. Daar zou ze spijt van hebben. Ook vindt ze dat ze in de media wordt weggezet als moordenaar en dat zou haar veel pijn doen.

Victor Remouchamps, de vader van Sharleyne, weet vanuit tapgesprekken dat er in het huis van de ouders van Hélène J. uitvoerig gesprekken zijn gevoerd over wat zijn ex zou moeten verklaren om onder haar straf vandaan te komen. Eén van die verklaringen was dat ze zou moeten vertellen dat ze een black out zou hebben gekregen. Victor: “Natuurlijk geloof ik haar niet.”

Maandag wordt de strafeis verwacht.

BRON: NOS/ VOLKSKRANT

 

Booking.com