avatar
     
Blogs

Een ochtend met de peuter

'Terwijl de peuter KEIHARD brulde omdat het bloed inmiddels uit haar geschaafde knie stroomde begon de postbezorger over vroeger'

Vanochtend kreeg mijn peuter als ontbijt een broodje met verschillende soorten beleg en dat at ze vrolijk en smakelijk op terwijl ze af en toe aan haar beker thee nipte. Dat beloofde veel goeds, want meestal wil mevrouw na het maken van een bord havermout met fruit graag yoghurt met muesli en andersom. Toch was het vlotte en gezellige ontbijt helaas geen voorbode voor een hele relaxte ochtend. 

Na het ontbijt besloot ik mijn peuter aan te kleden, maar daar dacht zij anders over. Althans, ze wilde de vooraf klaargelegde wit blauw gestreepte jurk absoluut NIET aan. “Die is niet leuk, die wil ik niet aan” zei ze vastbesloten. Binnen twee seconden trok ze de jurk uit en gooide ze hem theatraal in de hoek van de kamer. Onder het motto ‘choose your battles’ besloot ik dat het prima was dat ze de jurk niet aan wilde en ging ik koffie maken.

De peuter ging alleen naar boven en kwam naar beneden in een nieuwe, zelf uitgekozen outfit, bestaande uit een veel te klein shirt dat in een aparte tas klaar lag om weggebracht te worden naar de tweedehands kledingwinkel, een broekje dat ze verkeerd om aan had, waardoor de sluiting aan de achterkant open stond en een enorme diadeem met een hertengewei. Ik accepteerde de zelf uitgekozen stijl volledig en ze was trots.

De peuter werd boos

Met het pluche hertengewei met belletjes op haar hoofd ging de peuter op de grond spelen met de Playmobil. Het grote zwembad wel te verstaan, waar echt water in kan waardoor de Playmobil figuren daadwerkelijk wat verkoeling kunnen zoeken op een warme zomerdag. Onze babypoes vond het zwembad uitermate interessant en probeerde zich op de glijbaan te wurmen en dronk van het water. De peuter werd boos en besloot het zwembad op te tillen, waarbij het water én alle figuren op de grond vielen.

Haar te krappe shirt naveltruitje was nu doorweekt waardoor ze nog bozer werd want het te kleine shirt was mooi en wilde ze graag aanhouden. Ik stelde voor om dat ook te doen, maar dat wilde ze niet. Ik (sympathiek) haalde een droog shirt (in de goede maat) maar dat was wederom absoluut niet de juiste keuze. De peuter toverde zelf een wit jurkje met zwarte hartjes uit de kast, trok het aan en probeerde daarna het korte broekje, met de koordsluiting aan de achterkant weer aan te trekken. Dit leidde tot frustratie en zodoende smeet ze het jurkje, het broekje, en het hertengewei boos op de grond en beende ze weg.

De peuter wilde dit niet

Mijn nu bijna naakte peuter wilde haar pyjama weer aandoen, maar aangezien ik de deur nog even uit wilde stelde ik voor om kleding aan te doen. Dit deed ze. Toen we de deur uitgingen wilde ik dat ze haar ren- en stepproof sandalen aan zou trekken. De peuter wilde dit niet. De peuter wilde haar teenslippers aan. Ik wilde dat de peuter op haar fiets mee zou gaan. Dat wilde de peuter niet. Zij wilde op de step van haar zus. Ik wilde vooral heel graag de deur uit en liet de peuter mee gaan op de step van haar zus. Met op haar hoofd een hertengewei en aan haar voeten teenslippers.

In de tweedehands kledingwinkel gaven we onze tas met kleding af aan de balie en gingen we de grote trap af naar beneden. Terwijl ik er klaar voor was om de tweedehands kinderjurken en blouses te bekijken, speelde mijn peuter in een plastic speelhuisje. “MAMA?!” klonk het. “Ja, Bel?” “IK MOET POEPEN!” “Geen probleem, dan gaan we naar de wc, zei ik.” De peuter had ondertussen haar teenslippers verruild voor glimmende blauwe ballerina’s die drie maten te groot waren. Ik stelde voor om die uit te doen alvorens we naar de wc zouden lopen. Dat wilde de peuter niet.

De peuter viel VOL op haar knie

Boven aangekomen vroeg ik of ik gebruik mocht maken van de wc. “Nee sorry mevrouw, dat is niet langer een klantentoilet. Ja, dat was vroeger wel zo, maar dat mag nu niet meer. Hebben wij zelf niet bedacht hoor, maar het mag niet van onze baas.” Ik zuchtte en vertelde de peuter dat ze haar slippers aan moest doen. We zouden naar huis gaan. Bij de balie stond mijn tas propvol kleding die niet was ingenomen, want ‘de winkel was al aardig vol.’ Drie kledingstukken hadden het wel gered, maar de rest mocht ik mee naar huis nemen.

Ik vroeg de peuter haar step te pakken en een beetje haast te maken zodat we thuis op tijd bij de wc zouden arriveren. Na het oversteken van de doorgaande weg ontdekte ik dat ik zojuist een paar glimmende blauwe ballerina’s had gestolen, die ik zelf bovenin mijn tas had gelegd, tijdens de klim naar de wc in de winkel. Ik besloot direct terug te gaan naar de winkel, terwijl mijn peuter het bijna in haar broek deed. Als een malle stepte ze naar huis, tot ze geen zin meer had. En omdat ze nodig naar de wc moest besloot ze te gaan rennen en viel ze VOL op haar knie, want: teenslippers en schotse en scheve straatjes…

De peuter brulde KEIHARD

En terwijl ik daar stond met in één hand een tas vol oude kleding en in mijn andere hand een step probeerde ik mijn huilende meisje op te tillen die jammerde dat ze pijn had en thuis wilde zijn en ook nog moest poepen toen een DHL man met twee pakketjes mijn kant op kwam lopen. “Ah, je bent er toch, zei hij. Terwijl hij een doos en een tas in mij handen probeerde te duwen. “Moment, zei ik, en probeerde de tas, de step en de peuter in de voortuin te placeren.

En terwijl de peuter KEIHARD brulde omdat het bloed inmiddels uit haar geschaafde knie stroomde begon de DHL bezorger over vroeger. Hij was ook vaak op zijn knie gevallen en had het ook overleefd, dus hij wist zeker dat het allemaal goed zou komen. Ik glimlachte wat, maakte de deur open, waarbij de babypoes bijna ontsnapte en de peuter bijna nog een keer over de drempel struikelde.

De peuter keek me aan en zei: “IK WIL PEER!”

Binnen legde ik mijn lieve peuter op de bank, verzorgde ik de wond op de knie van mevrouw en liet ik haar een pleister uitkiezen. Ze wilde wat drinken en ze jammerde dat ze haar sandalen aan wilde want de teenslippers waren stom en daar viel je altijd mee. In de keuken maakte ik een mango schoon die ik haar bracht. Ze keek me aan en zei: “IK WIL PEER! En ik wil mijn streepjesjurk aan!”

Hoe was jouw dag?

Booking.com