avatar
     
TV Tip

Meekijken in de spreekkamer van de psycholoog in ‘BN’ers In therapie’

Psychiater Esther van Fenema: 'Psychische problemen zijn nog steeds een taboe, omdat ze gaan over wie we zijn: gevoelens, gedachtes en gedrag.'

Onze psychische problemen met elkaar delen is iets dat we liever niet doen. Best gek, want als we een gebroken vinger of een verstuikte enkel hebben, mag iedereen het weten. In het nieuwe RTL5 programma ‘BN’ers In therapie’ praten onder andere Patricia Paay, Christina Curry, Patty Brard en Bibian Mentel openhartig met psychiater Esther van Fenema. Vanaf donderdag 17 mei kunnen we de therapiesessies op televisie zien en ik vroeg Esther waarom het zo is dat er anno 2018 nog steeds een taboe rust op een bezoek aan professionele psychische begeleiding.

Uit onderzoek blijkt dat 75% van de jongeren overweegt een bezoek te brengen aan een psycholoog maar dit vaak niet doet vanwege het taboe dat erop zit. In BN’ers in therapie proberen bekende Nederlanders Patricia Paay, Christina Curry, Javier Guzman, Patty Brard, Bibian Mentel, Ismail Ilgun en Glenn Helder dit taboe te doorbreken. Psychiater Esther van Fenema gaat goudeerlijke en diepgaande gesprekken aan met de bekende mensen. Esther: “Het meest bijzondere was ik het vertrouwen kreeg van de mensen in mijn spreekkamer, ik heb niet zozeer met ‘BN’ers’ gesproken, maar met echte mensen.”

“Psychische problemen zijn nog steeds een taboe, omdat ze gaan over wie we zijn: gevoelens, gedachtes en gedrag. Daarnaast is er bij de meeste mensen relatief weinig kennis over de psyche; het is een jong vak. Psychische klachten hebben een negatief imago en worden snel in verband gebracht met zwakte en kwetsbaarheid.” Wat Esther belangrijk vindt is om te laten zien wat er in de spreekkamer van een psycholoog of psychiater gebeurd: “We moeten er meer over praten om het te normaliseren. Dit programma laat zien wat er tijdens een sessie gebeurd en dat is denk ik ook taboe-verlagend. Het is niet zo vreselijk magisch allemaal wat er tussen je oren gebeurt. Meer zicht op je psychisch functioneren is belangrijk voor je eigen kwaliteit van leven, maar ook voor je omgeving.”

“Meer zicht op je psychisch functioneren is belangrijk voor je eigen kwaliteit van leven, maar ook voor je omgeving.”

Het is niet raar; je kan erover praten


Wat we donderdagavond kunnen verwachten is een kijkje in de spreekkamer van de behandelaar en de processen die mensen in therapie kunnen doormaken. “Voor de kijkers zal er veel herkenning zijn met de basale menselijke thema’s waarmee iedereen kan worstelen: zelfbeeld, machteloosheid, onzekerheid, intermenselijke relaties. Dat het niet raar is, dat je erover kan praten. Juist door het onder ogen te zien waarmee je te maken hebt en hier bewust van te worden, kan leiden tot meer vrijheid en kwaliteit van leven: ‘ik hoef niet altijd de lat blijkbaar zo hoog te leggen, want ik word er juist te gespannen en onzeker van’. Of: ‘blijkbaar verdraag ik machteloosheid niet omdat ik als kind daar mee geconfronteerd ben op zo’n nare manier, dat ik nu nog steeds radeloos ben als het me overkomt.’ Uiteindelijk onstaat er meer begrip en mildheid naar jezelf.”

In de eerste aflevering vertelt Patricia Paay hoe zij door social media aan de schandpaal is genageld. Door het uitlekken van persoonlijke sekstapes werd haar leven behoorlijk kapot gemaakt. Zowel afzonderlijk van elkaar, alsook gezamenlijk volgt ook dochter Christina Curry een aantal sessies met Esther van Fenema over onder andere de scheiding van haar ouders en wat dit voor haar heeft betekend.

 BN’ers In Therapie is vanaf donderdag 17 mei 20.30 uur wekelijks te zien bij RTL 5.

Psychiater Esther van Fenema 

Booking.com