avatar
     
Stories

Liesbeth Staats wil publiek debat over vruchtbaarheidsindustrie

'Een baby die ontstaat uit een Deense zaadcel en een Oekraïense eicel en groeit in een Amerikaanse draagmoeder, kan niet achterhalen wie zijn biologische ouders zijn'

Vanavond wordt de laatste aflevering van het vierluik ‘De baby-industrie’ uitgezonden. In deze docureeks gaat Liesbeth Staats samen met programmamakers Myrthe Buitenhuis en Martine Braam de wereld over om een kijkje te nemen in de wereldwijde markt voor vruchtbaarheidsbehandelingen. Wat Liesbeth gezien en gehoord heeft vindt ze schokkend. Daarom pleit zij voor een publiek debat over de vruchtbaarheidsindustrie. 

Al vanaf het uitzenden van de eerste aflevering kon de KRO-NCRV rekenen op veel reacties van kijkers. Er werd niet alleen positief gereageerd, vertelt Liesbeth Staats in de Volkskrant. Voor de programmaserie zocht ze uit welke mogelijkheden er zijn voor ongewenst kinderloze stellen in Nederland. Veel mensen die graag een kindje willen gaan de grens over voor constructies die in Nederland bij wet verboden zijn. In diverse landen wordt gehandeld met eicellen en embryo’s om wensouders gelukkig te maken, maar ontstaan er systemen waarbij de rechten van vrouwen én kinderen geschonden worden, is de conclusie van de programmamaker.

Zo lopen buitenlandse vrouwen gezondheidsrisico’s als ze onverantwoord vaak hun eicellen doneren omdat ze er nou eenmaal geld voor krijgen. Een baby die ontstaat uit een Deense zaadcel en een Oekraïense eicel en negen maanden lang groeit in een Amerikaanse draagmoeder, kan als volwassen mens niet achterhalen wie zijn of haar biologische ouders zijn. “Alleen al daarmee schenden we een kinderrecht, vastgelegd in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens” aldus Liesbeth Staats.

Er lijkt op dit moment vooral gekeken te worden naar de wens van de wensouders in plaats van dat er uit wordt gegaan van het kind. Liesbeth Staats: “Als we het perspectief van het kind serieus willen nemen, en ons het lot aantrekken van de vrouwen die helpen die kinderwensen te vervullen, dan moeten we daar over een discussie starten. We hebben vanavond nog één aflevering te gaan. Wie pakt de handschoen op en durft het debat aan: tegen welke prijs mogen wij onze kinderwens vervullen?”

BRON: DE VOLKSKRANT
FOTO: ROGIER VELDMAN

Booking.com