avatar
     
News

Chinese reuzenpanda Xing Ya heeft Wu Wen niet zwanger gemaakt

'Volgens de dierverzorgers vonden de reuzenpanda's elkaar wel leuk maar hebben ze niet gepaard'

De Chinese reuzenpanda’s Xing Ya en Wu Wen hebben elkaar vorige maand voor het eerst ontmoet. De pandaberen leefden tot nu toe gescheiden. Omdat een pandavrouwtje slechts een aantal dagen per jaar vruchtbaar is, was het hoog tijd om elkaar nu wat beter te leren kennen. De pandaberen vonden elkaar sympathiek, maar tot het bedrijven van de liefde kwam het niet. 

Volgens de verzorgers vonden de reuzenpanda’s elkaar wel leuk maar hebben ze niet gepaard. En dat terwijl Xing Ya de afgelopen tijd toch uitgebreid was voorbereid op de paring. De dierverzorgers hebben regelmatig op zijn achterpoten gezet om spiermassa op te bouwen. Door deze pandgym zou de daad hem makkelijker afgaan. Toch bleef het bij aardig tegen elkaar doen en wat spelen.

Pandavrouwtjes zijn maar drie tot zeven dagen per jaar vruchtbaar. Het duurt dus nog zeker een jaar voordat Xing Ya een nieuwe kans krijgt Wu Wen te bevruchten. Als er in de toekomst een babypanda wordt geboren, mag hij of zij vier jaar lang in het Ouwehands Dierenpark in Rhenen blijven. Daarna moet het dier naar de pandaopvang in China, waar Wu Wen en Xing Ya ook vandaan komen. 

De reuzenpanda’s zijn vandaag precies een jaar in Rhenen. Volgens Ouwehands Dierenpark zijn vorig jaar 1.055.000 bezoekers naar de reuzenpanda’s in het speciaal voor hen gebouwde paviljoen Pandasia komen kijken. Xing Ya en Wu Wen blijven in Nederland tot 2032. Daarna wil China ze terug.

BRON: NOS

Booking.com