avatar
     
Blogs

Helemaal Het Einde S2 – Week 10

Ocke: 'Als je dat huisje binnen gaat is het niet erg om je hoofd een klein beetje te moeten buigen. Dat hoort er misschien wel een beetje bij.'

Week 11 op eiland São Vicente. De familie Beerens krijgt een haan cadeau die ze slachten voor hun tent en de familie Molenaar stort zich op het knutselen van een bar en start met vloggen. Bart de Weijer blijkt een nog grotere mopperkont dan zijn vrouw Maaike en de familie van Berkel bereikt een hoogtepunt: elektriciteit! 

Buurmannen Matthijs van Berkel en Bart de Weijer kennen elkaar nu zes weken en kunnen het volgens mij hartstikke prima met elkaar vinden. De makers van Helemaal Het Einde proberen echter iedere quote die de mannen geven zo te monteren dat het net lijkt alsof de verschillen tussen de heren intens groot zijn en de conflicten intens, maar ik als oplettende kijker maak me nog helemaal geen zorgen over de samenwerking tussen de mannen. Jullie wel?

Jasper en Jessica Beerens laten pal voor hun tent een haan slachten. Want tja, zo gaat dat nu eenmaal in Afrika. Hulde voor Jessica die haar kinderen laat toekijken hoe dit gaat en ze uitlegt dat een kip in Nederland ook op deze manier wordt geslacht, maar dat ze dat gedeelte daar niet zien omdat het in een fabriek of bij de slager gebeurt, voordat het vlees op hun bord ligt. De tweeling en Joep vinden het maar zielig om te zien, hoewel Floor nog wel een goed idee heeft als ze de dode haan ziet liggen: “nu kunnen we zijn nageltjes lakken!” Haar broertje en zus staan nog niet direct te springen…

Een mals biefstukje


Jasper Beerens heeft een afspraak met de Rotterdams-Kaapverdische singer-songwriter William Araujo. William had direct een klik met Jasper en daarom gaat hij een hit voor hem schrijven. Okeeejjjjj… Hoewel twitterend Nederland zich afvraagt hoeveel William voor dit snabbeltje betaald heeft gekregen komt Bart tot de ontdekking dat de palmbomen op zijn land dood zijn maar besluit hij er alles aan te doen om daar verandering in te brengen. Moeder Maaike is nog steeds in Nederland en Senna heeft zijn buurmeisje Anne Eva uitgenodigd voor het eten. Zo lief! Bart maakt even iets simpels: een lekker mals biefstukje van de Green Egg. Smullen maar!

Als Maaike er is dan lijkt Bart altijd een vrolijke Frans, maar nu Maaike in Nederland voor haar zieke moeder zorgt blijkt dat Bart ook aardig kan mopperen. Nondeju! Senna smeert de toastjes niet snel genoeg, de babykat die zijn grenzen aan het ontdekken is wordt bijna op de barbecue gegooid, hij is bang dat de bank smerig wordt en hij ergert zich aan de bende in huis. Maar het absolute dieptepunt is toch wel dat die arme Senna vreselijk zijn best doet om zijn dromenvanger aan het elektriciteitsdraadje van de sfeerpeer in het nieuwe huis te hangen en dan een reprimande krijgt omdat hij zijn hand tegen het plafond aan zet voor een piepklein beetje houvast. Om het nog een tikkie erger te maken moet hij deze handafdruk eraf poetsen met een kussensloop terwijl hij in zijn zij wordt geknepen.

Even het hoofd buigen is niet erg


Jasper en Ocke hebben een afspraak met de Kaapverdiaanse lasser Natalio. Ze hebben hem gevraagd een offerte te maken voor het hopelijk supergoedkope krotten-resort. Ocke heeft tweehonderd olievaten gekocht en reeds hout aangeschaft, maar het ontbreekt nog aan een gedegen bouwplan: misschien kon hij zijn flip-over deze week niet vinden?! Ocke legt de lasser uit dat het de bedoeling is dat zijn vakantiepark er uit komt te zien zoals de slechte wijk op Sao Vicente en vertelt hem dat hij het hout voor het skelet van de huisjes al heeft. Ocke: “We have bought wood.” Jasper: “So it will be two meters and five centimeters up.” Natalio: “That’s too short” (maakt gebaar dat hij zijn hoofd stoot). Ocke: “We go up he?” Natalio: “But that’s a problem for the door.” Ocke op camera: “Als je dat huisje binnen gaat is het niet erg om je hoofd een klein beetje te moeten buigen. Dat hoort er misschien wel een beetje bij.” Oh Ocke, bedankt voor het lachen. Toch nog buikspieroefeningen gedaan vanavond!

Maaike was de afgelopen dagen in Nederland om bij haar zieke moeder te kunnen zijn. Ze komt weer terug naar São Vicente en liefdes Bart en Senna hebben een aangename verrassing: de meubels, de handdoeken en het beddengoed zijn verhuisd zodat de familie met zijn allen voor het eerst in het nieuwe huis kan slapen. Maaike vindt het behang op  Senna’s kamer spuuglelijk, de afwerking van de douche lelijk, de afwerking van de wasbak lelijk en de betonnen vloer lelijk. Maar verder is ze heel blij om weer thuis te zijn. Maaike, count your blessings! Jullie zitten er prachtig bij: voor jullie geen klapperende tentdoeken en zandstraling meer en koude witte wijn in een wijnglas op de bank. Wat wil je nog meer?

Pijn in de portemonnee


Nadat Ocke en Fleur besloten te beginnen met vloggen in bed ontmoeten ze de volgende dag samen met Jasper en Jessica een bouwexpert die ze weet te vertellen dat het belangrijk is dat een vakantiehuisje op een eiland als São Vicente tegen alle weersomstandigheden moet kunnen. Het hout dat de families hebben aangeschaft is absoluut niet geschikt en is daarom niet te gebruiken. Hij adviseert de vakantiehuisjes te bouwen van steen. Au, au, au: dat doet pijn in Ockes portemonnee. Poging twee om zoveel mogelijk toeristen in een goedkoop mogelijke accommodatie weg te bergen lijkt definitief mislukt. Ocke: “Mijn eerste gedachte was wel dat is anders dan ik in gedachten had.” Fleur is gelukkig positief en realistisch: “Het isoleert, het houdt stof buiten, beesten buiten en het is beter bestand tegen wind.”

Van alle Nederlandse vrouwen die meedoen aan deze realityshow is Marieke van Berkel toch wel de beste gastvrouw. Zij ontvangt hartelijk de ramptoeristen die een kijkje willen nemen op het terrein van de realityshow maar geniet ook zienderogen van de tijd met haar gezin in het buitenland. Heerlijk met man en kinderen in de pick-up naar het strand, een beetje kijken naar Matthijs die aan het surfen is, Marieke zegt het zelf ook al: wat wil een mens nog meer? Terwijl de familie geniet van een dagje uit, gaat Jasper voor het eerst van zijn leven een liedje inzingen. Da is toch wel even wat anders dan zingen met zijn matties en een biertje erbij, maar Jessica is keitrots! En weet je Jasper? Geniet daar van. Dat je vrouw vindt dat je mooi kan zingen, dat wil toch iedereen? Houd het klein. Authentiek! Intiem! Niets romantischer toch?!

Ocke en zijn grote apparaten


En als Jasper lekker zijn hitje aan het inzingen is, neemt Ocke de leiding bij het transporteren van de zeecontainers. We hoopten dat woord nooit meer te horen, maar helaas. Ocke: “Het is een spannende dag. Een hele spannende dag. Kijk dit zijn grote apparaten. Mannenspul. Ik vind dat mooi.” De overige kandidaten staan ook te genieten als de enorme zeecontainers arriveren en met gevaar voor eigen leven worden geplaatst. De Frozen muziek maakt het helemaal af: na tien weken hebben deze families nog steeds geen huis, maar de lelijke bloedhete containers waar Ocke al tien weken over droomt die zijn er dan eindelijk…

Tot volgende week!

Booking.com