avatar
     
News

Luchtvervuiling schadelijk voor foetus: meer kans op psychische stoornis

'Bij kinderen die in de baarmoeder worden blootgesteld aan kleine deeltjes fijnstof is er een dunnere hersenschors'

Ongeboren baby’s die in de buik van hun moeder fijnstof binnenkrijgen, hebben op latere leeftijd een verhoogde kans om een psychische stoornis te ontwikkelen. Dit komt omdat ze een dunnere hersenschors hebben, blijkt uit nieuw onderzoek van het Erasmus MC. 

Uit het onderzoek van het Erasmus MC blijkt dat luchtverontreiniging invloed heeft op de hersenen en de cognitieve functie bij kinderen. Ongeboren baby’s krijgen via de baarmoeder van hun moeder giftige stoffen uit de omgeving binnen. De hersenen van een focus zijn kwetsbaar en nog niet in staat deze giftige stoffen te weren.

De onderzoekers hebben het luchtvervuilingsniveau bij de gezinnen thuis gemeten en een hersenscan afgenomen bij 783 kinderen. Daaruit blijkt dat wanneer een kind in de baarmoeder wordt blootgesteld aan kleine deeltjes fijnstof er vaak een dunnere hersenschors is. Dit leidt tot gedragsproblemen bij kinderen, zoals impulsief gedrag, verslavingsgevoeligheid en ADHD. 

Ondanks dit onderzoeksresultaat was de concentratie fijnstofdeeltjes lager dan de luchtvervuilingslimiet die geldt in de Europese Unie. De onderzoekers stellen daarom dat de limiet strenger moet zijn.

BRON: BIOLOGICAL PSYCHIATRY

Booking.com