avatar
     
News

Jongen (14) uit Katlijk krijgt maximale straf voor doden ouders

'De jongen stak zijn ouders dood, nadat hij anderhalf uur met een mes in de hand had zitten wachten tot ze naar bed gingen'

Tags: , ,

De 14-jarige jongen uit het Friese dorp Katlijk die vorig jaar zijn beide ouders doodstak, heeft twaalf maanden jeugddetentie en jeugd-tbs gekregen. Dit is de maximale straf die de kinderrechter aan een 14-jarige kan opleggen.

De rechtbank in Leeuwarden sprak donderdag het vonnis uit. De uitspraak komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie. Volgens de rechtbank is er juridisch gezien sprake van een dubbele moord, omdat de jongen al geruime tijd van plan was om zijn vader (63) en moeder (62) te vermoorden. Hij had messen geslepen en een vluchtplan gemaakt.

De jongen stak zijn ouders op 25 september in de boerderij waar hij woonde dood, nadat hij anderhalf uur met een mes in de hand had zitten wachten tot zijn ouders naar bed gingen. Na de dubbele moord vluchtte de jongen met de fiets weg van de woonboerderij. Het echtpaar werd dood gevonden in hun woonboerderij in Katlijk. De 14-jarige jongen werd die avond gearresteerd door de politie en bekende zijn daad drie dagen later.

Ontwikkelingsstoornis


Uit onderzoek blijkt dat de jongen in 2016 al in gesprek met een vriend uitgesproken heeft dat hij zijn ouders haat en ze wil vermoorden. Later heeft hij dat herhaald in een WhatsApp-gesprek met dezelfde vriend. In de zomer van 2017 heeft hij online meermalen tegenover verschillende personen genoemd dat hij zijn ouders wil vermoorden. Hij bedacht hiervoor een plan en bereidde zich voor op zijn vlucht. Zo had hij onder andere twee broden en een atlas bij zich toen hij werd aangehouden.

De psychiater en psycholoog die de jongen onderzochten hebben beschreven dat de tiener lijdt aan een ziekelijke stoornis in de vorm van een autisme spectrumstoornis en dat er bij hem sprake is van een disharmonisch intelligentieprofiel; een ontwikkelingsstoornis. Daarnaast was er ten tijde van het plegen van de feiten sprake van een depressieve stoornis.

BRON:OM

Booking.com