avatar
     
News

Wat deed Peter Madsen op zee met journaliste Kim Wall?

Madsen op dag 1 van proces: Wall kwam door een ongeluk om het leven, wel zaagde ik het lijk in stukken

Donderdag 8 maart is in Kopenhagen het proces begonnen tegen de Deense uitvinder Peter Madsen, die wordt aangeklaagd voor marteling en moord op de Zweedse journaliste Kim Wall. Zij verdween in de zomer van 2017 nadat ze bij Madsen aan boord van zijn zelfgemaakte onderzeeër stapte. Madsen ontkende iets met haar verdwijning te maken hebben maar kon deze verklaring niet volhouden toen haar romp aanspoelde. Op de eerste dag van het proces blijft de uitvinder volhouden de journaliste niet te hebben vermoord. 

Denemarken is in de ban van de gruwelijke en bizarre moord op Kim Wall. Ongeveer honderd journalisten uit veertien landen zijn aanwezig op de eerste zitting van de rechtszaak tegen de Deense Peter Madsen. Dat hij de journaliste heeft gemarteld, verminkt, vermoord en in stukken heeft gezaagd is inmiddels duidelijk. Maar waarom hij dit heeft gedaan is voor iedereen nog een groot vraagteken.

Kim Wall stapte op tien augustus aan boord van de zelfgemaakte duikboot van Peter Madsen. Op de laatste beelden die er zijn van Kim Wall staat ze vrolijk en stralend op de Nautilus. Ze heeft dan nog geen enkel idee in wat voor horrorfilm ze terecht zal komen. Als Kim die avond niet terugkeert en ook niet meer bereikbaar is, slaat haar vriend om 01.43 alarm. Er begint een grootste zoekactie met helikopters en boten.


Valse verklaringen


De ochtend erna krijgt de politie contact met Peter Madsen. Via een noodradio vertelt hij dat met technische problemen kampt. Hij springt in het water en zijn boot zinkt. Madsen wordt uit de zee gered. Als hij aan wal komt spreekt hij nonchalant over Kim. Hij zegt dat hij geen idee heeft waar ze is. Hij verklaart dat hij Kim Wall ‘s avonds aan de kade heeft afgezet. Maar daarna volgt er een nieuwe verklaring: op de onderzeeboot zou een vreselijk ongeluk zijn gebeurd waarbij Kim een leuk van 70 kilo op haar hoofd zou hebben gekregen. Na haar overlijden zou Madsen besloten hebben haar lichaam overboord te gooien.

Zijn verklaring blijkt vals als de romp van Kim Wall aanspoelt. Haar benen en armen zijn afgezaagd en het lichaam is verzwaard. Even later spoelt er een zak aan met hierin de benen, het hoofd en de kleding van de journaliste. In oktober werd bekend dat er DNA van Kim Wall is gevonden onder de nagels van Peter Madsen. Ook is er bloed aangetroffen in zijn onderzeeër.

Gruwelijke details


Ook kwamen er gruwelijke details naar buiten: de openbaar aanklager maakt bekend dat Wall voor haar dood is gemarteld, en dat Madsen speciaal daarvoor een zaag, mes en puntige schroevendraaier mee aan boord nam. Na haar dood heeft hij haar longen leeg geperst en verzwaard met metaal, zodat haar torso niet boven zou kunnen drijven en de moord nooit bekend zou worden. Op Madsens computer zijn talloze filmpjes aangetroffen waarin gemartelde stervende vrouwen te zien zijn.

Het blijft de vraag wat zich precies op de onderzeeboot heeft afgespeeld. En belangrijke rol zal zijn weggelegd voor een ex-geliefde van Madsen, die als getuige zal optreden. Volgens mediaberichten in Denemarken heeft zij al ver voor de moord bizarre sms’jes van Madsen ontvangen, waarin hij zei dat hij haar wilde vermoorden in zijn duikboot, is te lezen in het Algemeen Dagblad.

Lijk in stukken


Op de eerste dag van het proces heeft Peter Madsen volgehouden dat de Zweedse journaliste Kim Wall door een ongeluk om het leven kwam, aan boord van zijn onderzeeër. Hij zegt haar niet te hebben vermoord, maar geeft wel toe haar lijk in stukken te hebben gesneden. Er volgen nog elf rechtszittingen. De rechter doet op 25 april uitspraak.

Booking.com