avatar
     
News

Stamcel oproep van Oscar (23) haalt RTL Nieuws

Stichting Matchis heeft op dit moment extra personeel ingezet om de vele aanmeldingen te kunnen verwerken

Het RTL Nieuws heeft woensdagavond om half acht aandacht besteed aan de oproep van de 23-jarige Oscar Westbroek uit Amersfoort. Zijn moeder Marie José vertelt in het journaal dat het momenteel erg slecht gaat met haar zoon. Hij is zo ziek dat hij niet eens meer kan praten.

“Dat is heel naar. Heel stil. Heel veel slapen. Hij beweegt bijna niet” zegt zijn moeder Marie José. Het RTL Nieuws legt uit hoe de procedure van stamceldonatie gaat: om je aan te melden stuur je een wattenstaafje met wangslijm op. In een laboratorium wordt dit nagekeken, gecodeerd en opgeslagen. Mocht je een match zijn met een zieke patiënt zoals Oscar, dan wordt je door de stichting gebeld met de vraag of je stamcellen wil doneren. Als je hiertoe bereid bent krijg je een medisch onderzoek en vervolgens krijg je vijf dagen lang medicijnen die ervoor zorgen dat je stamcellen groeien. Hierna kun stamcellen doneren.

Stichting Matchis heeft op dit moment extra personeel ingezet om de vele aanmeldingen te kunnen verwerken. Bij de nieuwe aanmeldingen zitten inmiddels ook matches voor andere zieke patiënten. Voor Oscar is er nog geen match gevonden. De familie van Oscar blijft daarom vragen of mensen met Nederlands en Aziatisch of Indisch bloed zich willen blijven melden bij Matchis. 

BRON: RTL NIEUWS

Booking.com