avatar
     
News

Zieke Oscar (23) heeft binnen een maand een stamceldonor nodig

Indisch of Aziatisch bloed? 18-50 jaar? Gezond? Meld je alsjeblieft aan bij Stichting Matchis.

Oscar (23) kreeg twee jaar geleden te horen dat hij leukemie heeft. Een stamceldonor kan zijn leven redden, maar die is tot nu toe nog niet gevonden. Inmiddels is Oscar zo ziek dat het voorbereidingstraject voor een stamceltransplantatie is ingezet. Over een maand moet er er een donor zijn, anders is de kans groot dat Oscar overlijdt.

Als je half Aziatisch bent en je krijgt leukemie, dan heb je een dubbel probleem. In de stamceldonorbank is namelijk een ernstig tekort aan geschikte stamceldonoren voor bijvoorbeeld mensen Indisch bloed. Oscars vader is Indisch en zijn moeder Nederlands. Hij heeft dus de pech dat er tot op de dag van vandaag nog geen match is gevonden.

Aan RTL Nieuws vertelt Oscars moeder Marie José Westbroek dat Oscar op dit moment heel erg ziek is. Hij ligt met veertig graden koorts en en een hele hoge hartslag in een ziekenhuisbed. Ondertussen doen zijn ouders er alles aan om iedereen duidelijk te maken dat donorbloed Oscars leven kan redden.

Weinig tijd


En er is weinig tijd over: “Omdat de gezondheid van Oscar snel achteruit gaat, is het traject om hem voor te bereiden op de transplantatie al ingezet. Over een maand moet die transplantatie plaatsvinden. Als er in de komende maand geen donor wordt gevonden, wordt de kans nog reëler dat hij overlijdt.”

Oscar is afhankelijk van een stamceltransplantatie omdat er door leukemie kwaadaardige cellen in zijn bloed zitten. Die worden aangemaakt door stamcellen. Jaap Dijkman, directeur van stamcelorganisatie Matchis: “Als je alle zieke stamcellen vervangt door stamcellen van een donor, kun je weer gezonde witte bloedcellen aanmaken.”

Kans op een match


“Maar die nieuwe stamcellen moeten heel erg lijken op de stamcellen van de patiënt zelf, anders stoot het lichaam de cellen weer af of vallen de nieuwe cellen gezonde cellen van de patiënt aan. Normaal gesproken is de kans 1 op 50.000 dat cellen van een donor goed genoeg op die van een patiënt lijken. Bij Oscar is die kans door zijn achtergrond nog kleiner. Om de kans op een match zo groot mogelijk te maken, proberen wij zo veel mogelijk stamceldonoren te vinden. Wereldwijd zijn er 32 miljoen donoren.”

Oscar zelf heeft aangegeven dat hij nog wil vechten voor zijn leven. “Hij is op 18 februari 23 geworden, en hij zei: ik ben nog niet klaar met het leven. Hij wil nog niet stoppen. Het traject voor die transplantatie is ontzettend zwaar voor hem, dus we hebben afgesproken dat hij altijd de eindregie heeft. Als hij zegt dat hij het niet meer kan, dan ligt het besluit om ermee te stoppen bij hem. Wij gaan hem gewoon steunen, dag voor dag, en we hopen dat een donor zich op tijd meldt.”

Nieuwe donoren nodig


Stichting Matchis doet er alles aan om Oscar en zijn ouders bij die zoektocht te helpen. “Als het nodig is, kan een donor binnen een paar weken stamcellen doneren. Die tijd is nodig voor het vinden van de match, de keuring, de afname van de stamcellen en voor de voorbereiding van Oscar om de stamcellen te ontvangen. Het is dus zaak dat zo veel mogelijk nieuwe donoren zich nu aanmelden, want de tijd dringt echt”, zegt directeur Jaap Dijkman.

Wil je meer informatie over hoe je stamcellen kunt doneren of wil je zelf stamceldonor worden?
Kijk dan op de site van Het Nederlands Centrum voor Stamceldonoren (Matchis.nl)

BRON: RTL NIEUWS

Booking.com