avatar
     
Body & Mind

Ilona: ‘overleden foetus blijft mooi in bakje water’

'Je hoeft de vroegtijdige dood van je kind niet langer weg te moffelen'

Ilona Tiemens- van Putten werkt als arts op de spoedeisende hulp en heeft als eerste wetenschapper iets belangrijks omschreven: het bewaren van een te vroeg geboren kindje in een bakje met koud kraanwater. Ze paste de ‘watermethode’ zelf thuis toe, toen ze een kindje door een miskraam verloor. Ilona doorbreekt met haar bedachte methode een groot taboe: je hoeft de vroegtijdige dood van je kindje niet weg te moffelen.

De procedure is simpel: zodra de dode foetus er is, leg je hem in een bakje met koud kraanwater. Volgens Ilona is water de beste plek voor een dood geboren foetus, aangezien een foetus altijd in water heeft geleefd. Vaak worden te vroeg geboren baby’s in een dekentje, kistje of bakje gelegd, waarna de huid snel verkleurd. Ook vervormen de botten en de huid dan nog, waardoor een overleden kindje er na een aantal uren akelig uit kan zien.

Na de geboortes van haar eigen zonen Sander (9) en Matthijs (6) heeft Ilona drie keer afscheid moeten nemen van een te vroeg geboren baby’tje. Toen ze hoorde dat het kindje in haar buik niet meer leefde dacht ze terug aan de tijd dat ze studeerde voor verloskundige en een dode foetus in een kartonnen bekkentje (spuugbakje) werd gelegd. Dat was iets wat ze absoluut niet wilde.

“Na een nachtje koelkast bleek het jongetje prachtig roze te zijn”


Toen Ilona haar dood geboren foetus in een bakje water legde kwam ze erachter dat hij steeds mooier werd.  “Omdat ons kindje na overlijden nog zo’n drie weken in de baarmoeder was gebleven, was het donker verkleurd. Ook waren er veel losse velletjes. Na een nachtje koelkast bleek het jongetje prachtig roze te zijn.”

Ilona heeft de roze foetus zelfs aan haar kinderen, familie en vrienden laten zien en dat voelde heel natuurlijk. Haar zoontje Sander liet ‘de baby’ zelfs aan een vriendje zien, voordat ze samen gingen spelen. Inmiddels wordt Ilona’s watermethode steeds vaker in ziekenhuizen toegepast. Door deze methode kunnen gezinnen op een rustige en vredige manier afscheid nemen van hun zoon, dochter, broertje of zusje. Ilona doorbreekt hiermee een taboe: je hoeft de vroegtijdige dood van je kind niet langer weg te moffelen.

“Vroeger werden foetussen direct weggemoffeld of zelfs door de wc weggespoeld”


In Nederland krijgen jaarlijks 20.000 vrouwen een miskraam. Vroeger werden foetussen direct weggemoffeld of zelfs door de wc weggespoeld. Ilona’s collega’s in het ziekenhuis zijn enthousiast over de watermethode. Nergens ter wereld werd hier in de de wetenschappelijke literatuur eerder aandacht aan geschonken en daarom werd Ilona’s artikel gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Obstetrie en Gynaecologie. Ook kreeg Ilona de Yarden Afscheidsprijs. Het geld dat ze krijgt steekt ze in www.watermethode.nl.

Op de website watermethode.nl lees je meer over Ilona’s methode om dood geboren kindjes mooi te houden. Ook vind je hier meer foto’s en kun je zien wat het water en een nachtje koelkast met een donkergekleurde foetus doet; het zorgt ervoor dat het minimensje weer helemaal roze kleurt.

FOTO’S: WATERMETHODE.NL

Booking.com