avatar
     
News

Vrouwen met reuma doen er langer over zwanger te worden

Veelvuldig gebruik van ontstekingsremmende pijnstillers en prednison heeft volgens onderzoek invloed

Tags: ,
Vrouwen met reuma doen er langer over om zwanger te worden dan gezonde vrouwen. Dit blijkt uit een onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum.


Vrouwen die leiden aan reumatoïde artritis doen er langer over om zwanger te worden dan gezonde vrouwen. Dat concludeert Jenny Brouwer, fertiliteitsarts en promovendus aan het Erasmus MC, na een langdurige studie onder driehonderd jonge vrouwen. De onderzochte reumapatiënten deden er gemiddeld zes maanden over om zwanger te worden. Bij veertig procent van de vrouwen duurde dit langer dan een jaar. Bij gezonde vrouwen ligt deze tijdsduur op gemiddeld drie maanden.


Brouwer concentreerde zich tijdens haar onderzoek op de invloed van de ziekte op de vruchtbaarheid en de rol die medicatie zou kunnen spelen in het zwanger worden. Uit de studie bleek dat het feit dat reumatoïde artritis een actieve ziekte is die zich rustig kan houden, maar ook kan opvlammen, invloed kan hebben op de snelheid waarmee patiëntes zwanger raken. Ook het veelvuldige gebruik van ontstekingsremmende pijnstillers en prednison lijkt hier invloed op te hebben.

Artsen kunnen een belangrijke rol spelen door andere en veiligere medicatie voor te schrijven aan vrouwen met reuma die zwanger willen worden. Uit eerdere onderzoeken blijkt dat er steeds meer medicijnen beschikbaar zijn die tijdens de zwangerschap kunnen worden gebruikt.

Booking.com