avatar
     
Lifestyle

Filmtip: ‘Vele hemels boven de zevende’

'Eva doet haar best om iedereen in haar omgeving tevreden te houden maar vergeet zelf gelukkig te zijn'

Het boek ‘Vele hemels boven de zevende’ van Griet op de Beeck is verfilmd en draait in verschillende theaters in Nederland. De Vlaamse schrijfster schreef zelf het scenario voor de film  die werd geregisseerd door Jan Matthys. Het resultaat? Een prachtige film die je van de eerste tot aan de laatste minuut raakt en je aan het denken zet: is het in het leven de kunst om tevreden te zijn met wat je hebt, of juist niet te snel ‘content’ te zijn, want hoe wordt je leven anders beter en mooier?

Eva is zesendertig en vrijgezel. Ze is lief en zorgzaam voor iedereen om haar heen. Ze doet vol overgave haar werk met gedetineerden, staat altijd klaar voor haar nichtje Lou van twaalf, is het luisterend voor voor verliefde zus Elsie, staat urenlang te koken voor een diner met vrienden, maar als iedereen aan tafel zit, eet drinkt, praat en lacht doet ze zelf niet aan mee. Eva is prachtig maar daar denkt haar moeder Jeanne anders over: ze stelt Eva voor een paar kilokes af te vallen. “Een paar kilokes maar,” dat zal al veel schelen. Eva’s moeder heeft over iedereen een mening en is altijd aan het woord. “Als ik één euro zou krijgen voor elke keer ik mijn mond hield, ik was rijk!”

Toegedekte ellende


Eva’s zus Elsie is getrouwd en heeft een dochter van twaalf: Lou. Een gevoelig meisje dat veel nadenkt over het leven, op school buiten de boot valt en liever contact heeft met haar tante dan met haar eigen moeder. Elsie krijgt een affaire met kunstenaar Casper die net als zij niet gelukkig is in zijn huwelijk. Ook het huwelijk van Eva’s ouders is niet warm. Eva’s vader Jos leeft met een vreselijk groot geheim waar zijn vrouw Jeanne en niets van afweet. Ingewikkelde huwelijken en familiebanden en duistere geheimen: al sinds Eva klein is heeft ze hier mee te maken. “Toegedekte ellende” noemt haar zus Elsie het. Eva doet haar best om iedereen in haar omgeving tevreden te houden maar vergeet zelf gelukkig te zijn. Op advies van een van haar vrienden gaat Eva naar een psycholoog. Ze vertelt hem alles. Waarom is Eva zo streng voor zichzelf? Waarom denkt ze dat het allemaal aan haar ligt?

In de film zien we het leven door de ogen van de ongelukkige dertiger Eva, haar dromerige nichtje Lou, haar oudere zus Elsie, haar vader Jos en door Casper, de nieuwe liefde van Elsie. De rol van Eva wordt vertolkt door de Vlaamse actrice Brit van Hoof en de rol van haar verschrikkelijke moeder Jeanne wordt gespeeld door Viviane de Muynck. Wij zijn groot fan van het acteerwerk in de film, de rustige scenes en verliefd op de begeleidende muziek van Spinvis. Zin om een mooie film te zien die je aan het denken zet over de zin van het leven? Wij raden ‘Vele hemels boven de zevende’ aan. 

 

Booking.com