avatar
     
Stories

Marieke (41) doet met haar gezin mee aan ‘Helemaal Het Einde’

'Toen we onze kinderen vertelden over onze plannen dachten ze eerst dat we een grapje maakten'

In de eerste week van januari startte op RTL4 het tweede seizoen van Helemaal Het Einde. Na de avonturen van de familie van Wichen, van der Kooij en Pos op Chili is het nu de beurt aan vier nieuwe gezinnen om een nieuw leven op te bouwen op het Kaapverdische eiland São Vicente. Eén van deze families is het gezin van basisschooljuf Marieke van Berkel.

Zes weken geleden vlogen Marieke en Matthijs van Berkel uit Hoogeveen samen met hun kinderen Daan (14), Anne Eva (10), Noa Lise (5) en Mette Sophie (3) naar Kaapverdië. Ze hadden slechts een paar maanden de tijd om afscheid te nemen van collega’s, vrienden en vriendinnen op school en in de kerk en zich voor te bereiden op een leven in het buitenland. Waar hun nieuwe gezinsleven zich in 2018 af zou gaan spelen werd de van Berkels pas duidelijk op Schiphol.

Marieke: “Toen mijn man en ik verkering hadden en wilden gaan trouwen zeiden we tegen elkaar: waar zou je heen willen op huwelijksreis? We hebben er een wereldkaart bij gepakt en allebei een top drie van landen opgeschreven. Je gelooft het niet maar we hadden allebei de Kaapverdische eilanden op nummer één staan. Die huwelijksreis is er nooit van gekomen dus toen we van de programmamakers hoorden dat we naar Kaapverdië gingen konden we ons geluk niet op!”


“Toen we de oproep zagen dachten mijn man en ik: dit is het, hier gaan we voor”


Marieke en haar man Matthijs nemen een sprong in het diepe die niet iedereen met vier kinderen makkelijk zou nemen. Wat voor Marieke de doorslag gaf om haar droom wél achterna te gaan, was dat haar kinderen meewilden: “Onze kinderen komen bij ons op de eerste plek. Als zij het niet hadden gewild waren we nooit gegaan. Als ouder ben je gelukkig als je kinderen dat ook zijn en zij hebben het tot nu toe alle vier erg naar hun zin.”

Toen Matthijs en Marieke pas waren getrouwd droomden ze er samen al van om iets in het buitenland te gaan ondernemen. “We hebben destijds wel gekeken naar de mogelijkheid om in Frankrijk iets nieuws te beginnen. Toen we kinderen kregen kwam dat- vooral bij mij- op een lager pitje te staan. Matthijs ging de afgelopen jaren nog vaak naar het buitenland met de christelijke mannenbeweging ‘De Vierde Musketier’. Ik zat thuis en bij mij bleef het toch altijd wel kriebelen. Toen ik afgelopen jaar veertig werd dacht ik: het is nu of nooit. Toen we de oproep voor Helemaal Het Einde op televisie zagen dachten we allebei: dit is het. Hier gaan we voor.”


“Toen we onze kinderen vertelden over onze plannen dachten ze eerst dat we een grapje maakten”


Matthijs en Marieke geven zich meteen op voor het programma. Marieke beseft zich dat de kans dat ze daadwerkelijk worden uitgenodigd voor een casting klein is. “We hebben de kinderen toen we bij de laatste paar deelnemers nog over waren pas verteld waar we mee bezig waren, omdat we geen onnodige onrust wilden creëren. Onze oudste twee kinderen hebben al meer een eigen leven opgebouwd in Nederland dan de jongste twee; die zijn thuis waar wij zijn. Toen we Daan (14) en Anna Eva (10) vertelden over onze plannen dachten ze eerst dat we een grapje maakten. Maar na vijf keer zeiden ze: ‘echt?! Supergaaf!’ Ik heb gezegd: slaap er goed over en denk er goed over na of dit is iets dat je wil. En ze bleven er bij dat ze de uitdaging graag aan zouden gaan.”

“Om alles achter je te laten is niet makkelijk. We hebben er echt wel wat tranen om gelaten toen we hoorden dat we daadwerkelijk naar het buitenland zouden gaan verhuizen. Sowieso waren de maanden voor vertrek ongelofelijk hectisch: je moet in hele korte tijd zoveel regelen. We hebben zelfs nog een maand in een ander huis gewoond.  En dan natuurlijk het afscheid van alles en iedereen dat je lief is: we hebben veel lieve familie en vrienden die we nu moeten missen.”

“Het fijne aan naar een kerk gaan is, is dat je weet en voelt dat je allemaal christen bent”


Marieke en haar man hebben veel steun aan het christelijke geloof. “We gaan onze baptistengemeente in Hoogeveen missen maar we geloven ook dat we op een andere plek op de wereld weer nieuwe mensen zullen ontmoeten. Het fijne aan naar een kerk gaan is, is dat je weet en voelt dat je allemaal christen bent. En ook al versta je elkaar misschien niet: het contact dat je met elkaar maakt verbind. Wij zijn nu druk op zoek naar een gemeente op São Vicente waar wij ons thuis voelen en die bij ons past. We vinden het heel belangrijk dat de kerk een plek is waar ook de kinderen graag heen gaan en waar ze nieuwe vriendschappen kunnen aangaan.”Mathijs en Marieke hebben vier kinderen in de leeftijd van 14 tot en met 3 jaar. Op het Kaapverdische eiland waar ze nu wonen hebben ze alleen een tent, en dat is soms wel lastig. “Je hebt geen muur waar je even achter kan gaan staan en geen deur die je even dicht kan trekken. Dat is een heel avontuur. Toen we hier aankwamen dacht ik echt wel even: waar zijn we aan begonnen?! Ik zei toen nog gekscherend tegen Matthijs: ‘kunnen ze dit niet met drie gezinnen doen?’ Maar een dag later zag het er al anders uit. Toen we de volgende dag wakker werden zeiden we tegen elkaar: dit gaat helemaal goedkomen!”

“Wij vinden het heel belangrijk dat er goed contact is met de andere families”


“Natuurlijk is het niet altijd even makkelijk. Kinderen maken ruzie, of ze nu thuis in Nederland of in een tent in Afrika zitten. Maar ondanks dat we op elkaars lip zitten gaat het goed. De kinderen proberen Portugese woordjes te leren en ze hebben heel erg leuk contact met de kinderen van de andere Nederlandse gezinnen. Als moeder weet je dat je de goede keuze hebt gemaakt als je ziet dat het goed gaat met je kinderen. En ik zie dat ze goed in hun vel zitten dus daar zijn we ontzettend blij mee. Daan is de enige die hier geen Nederlandse leeftijdsgenootjes om zich heen heeft, maar gelukkig heeft hij het erg naar zijn zin op school.

De familie van Berkel woont vlakbij de familie de Weijer, bestaande uit vader Bart, moeder Maaike en zoon Senna. “Onze kinderen spelen al met Senna, dus dat is heel leuk. De andere twee gezinnen, de familie Molenaar en de familie Beerens, wonen anderhalve kilometer verderop dus dan loop je sneller even naar de Weijer. Toch ontmoeten we de andere families ook heel regelmatig; we kunnen het goed met elkaar vinden. Wij vinden het heel belangrijk dat er goed contact is.”

“Ik heb wel het gevoel dat God ook hier goed voor mij zorgt!”


In Nederland werkte Matthijs bij een bank en stond Marieke voor de klas. In Kaapverdië zullen ze iets heel anders moeten gaan doen. “Voor dat we vertrokken hebben we ons niet voor kunnen bereiden omdat we niet eens wisten op welk eiland we terecht zouden komen. Kaapverdië heeft wel tien eilanden en ze hebben allemaal iets anders te bieden. De eerste weken hebben we de tijd genomen om te settelen, maar inmiddels zijn we natuurlijk wel aan het werk; je krijgt toch wel snel het gevoel dat je moet gaan beginnen.”Wat Marieke en haar man van plan is, dat houden ze nog even geheim. “Je gaat het de komende tijd wel zien op televisie, maar we hebben hele leuke plannen om hier iets moois op te bouwen. Het grootste cadeau dat we hebben gekregen is dat we op ons land een prachtige watermolen hebben staan. Die molen is voor mij persoonlijk heel bijzonder: een van mijn beste vriendinnen is Zuid-Afrikaanse en zij heeft iets met watermolens. Dat uitgerekend wij die watermolen op ons land hebben, dat geeft mij veel hoop. Ik heb wel het gevoel dat God ook hier goed voor mij zorgt!”

Helemaal Het Einde is elke maandagavond om 20.30 uur te zien op RTL4.

Booking.com