avatar
     
Health

Deedee Kommers (30) bewijst: huid-op-huid contact is cruciaal voor ontwikkeling prematuren

'Het ritme van de hartslag van een te vroeg geboren baby verandert op het moment dat het buidelen begint'

Uit het vierjarig onderzoek van arts-onderzoeker Deedee Kommers (30) blijkt dat huid-op-huid contact voor te vroeg geboren baby’s cruciaal is; ze ontwikkelen zich dan beter dan wanneer ze alleen maar in een couveuse liggen. Deedee hoopt woensdag op dit onderzoek te promoveren aan de Technische Universiteit Eindhoven. 

Deedee Kommers deed onderzoek naar de vraag wat hechting nou eigenlijk is en wat er gebeurt in het lichaam van de te vroeg geboren baby tijdens buidelen. Haar onderzoek had als doel de hechting op de NICU (intensive care voor te vroeg geborenen) te verbeteren. En dat is al in één ziekenhuis gelukt: de buideltijd is dankzij het onderzoek in het Maxima Medisch Centrum inmiddels verdubbeld.

Wereldwijd wordt iets meer dan één op de tien kinderen te vroeg geboren. De meerderheid daarvan kampt in hun latere leven met enige vorm van gedrags- of gezondheidsproblemen. Veel genoemde voorbeelden zijn een slechter zicht of gehoor, een gestoorde fijne motoriek, aandachtsproblemen en minder presteren. Deze problemen kunnen worden aangepakt door de ouder-kind hechting te verbeteren.

“We zagen meteen verschillen tussen de momenten in de couveuse en tijdens het buidelen”


Buidelen, ofwel kangoeroe care, is een periode van huid-op-huid contact. Het idee erachter is dat ouders gedurende die periode de functie van de couveuse vervangen. De naam is gekozen omdat tijdens het buidelen kinderen op de naakte borst van een van hun ouders worden gelegd, waarna ze worden toegedekt met de armen van ouders en/of een dekentje, zodat als het ware de buidel van een kangoeroe wordt nagebootst. Een buidel waarin een kleine veilig en geborgen de tijd krijgt om te groeien, totdat hij of zij sterk genoeg is om de wereld aan te kunnen.

“De vraag in het onderzoek was: wat gebeurt er nou precies tijdens dat buidelen, kunnen we dat meten? En zo ja, zouden we het effect van buidelen dan eventueel kunnen nabootsen?” Om antwoord te krijgen op die vragen, onderzocht Kommers de invloed van buidelen op de hormoonhuishouding, het zenuwstelsel en het gedrag van te vroeg geboren kinderen. Kommers onderzocht verschillen in het hartritme van te vroeg geboren baby’s van slag tot slag vóór, tijdens en na het buidelen. “We zagen meteen verschillen tussen de momenten in de couveuse en tijdens het buidelen; de hartslag verandert. Niet het aantal slagen, wat bij een baby gemiddeld op 140 per minuut ligt. Maar ik keek vooral naar het ritme van slag tot slag. En de clou is: het verandert op het moment dat het buidelen begint. De hartslag gaat naar een lager ritme, vergeleken met in de couveuse.”

“Overduidelijk is dat het verlengen van de buidelduur de meest effectieve manier is om ouder-kind hechting te verbeteren”

Doordat Kommers in haar onderzoek duidelijk aan kan tonen wat de positieve effecten zijn van knuffelen is de buideltijd op de NICU van het Maxima Medisch Centrum inmiddels verdubbeld. “Overduidelijk is dat het verlengen van de daadwerkelijke buidelduur de meest effectieve manier is om ouder-kind hechting te verbeteren”, aldus Deede Kommers.


BRON:MMC

Booking.com