avatar
     
Health

Jongeren en jonge vrouwen praten niet over depressie

Nieuwe campagne ‘Hey! Het is oké’ moet depressie bespreekbaar maken

Met de nieuwe campagne ‘Hey! Het is oké’ wil het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport  depressie bespreekbaar maken. In Nederland hebben ruim 800.000 mensen een depressie. Vooral jongeren (13-18 jaar) en jonge vrouwen (18-35 jaar) met een depressie of depressieve gevoelens zouden graag over hun depressie praten. Helaas vindt de overgrote meerderheid het lastig om zelf het gesprek te beginnen.

Tegelijkertijd vermijden vrienden en familie het onderwerp vaak omdat ze bang zijn de ander te kwetsen. Om deze vicieuze cirkel te doorbreken is er nu een campagne gestart. Wij deelden onlangs het verhaal van Judith, die het stilzwijgen wél doorbrak en op social media liet weten: “Ik ben depressief.” Judith is 38 jaar, tien jaar getrouwd en heeft twee dochters. Het praten over haar persoonlijke situatie heeft Judith erg geholpen: “Ik ben blij dat ik uit mijn comfortzone ben gestapt en mijn eerste gevoel heb gevolgd om dit blog te beginnen, zonder eerst al te veel na te denken. Ik vind elk blog plaatsen nog spannend; het is persoonlijk en ik stel mijzelf wel heel kwetsbaar op naar de buitenwereld. Toch merk ik dat het delen van mijn verhalen mij sterker maakt. Het helpt mij zelfverzekerder te worden om meer en meer mijn masker af te zetten”. 

“Men gaat het onderwerp vaak uit de weg om de persoon niet te willen kwetsen”

Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de jongeren en  jonge vrouwen het prettig vindt als iemand uit hun omgeving het gesprek begint over hun situatie. Het liefst in een fysiek één-op-één gesprek (79%). ‘Hey’ is voor omstanders letterlijk het begin van een gesprek. Want ook omstanders vinden het lastig om het gesprek te starten, zo blijkt uit de peiling. Bijna de helft (45,6%) wacht liever af tot iemand er zelf over begint. Men gaat het onderwerp vaak uit de weg om de persoon niet te willen kwetsen. Ook twijfelen veel omstanders of ze kunnen helpen en willen ze geen bemoeial zijn.

Met de campagne ‘Hey! Het is oké, maak depressie bespreekbaar’ en Heyhelpt.nl wil het ministerie van VWS het gesprek over depressie op gang brengen. De campagne besteedt extra aandacht aan jongeren en jonge vrouwen. Maar ook voor andere mensen met een depressie of psychische aandoening is het belangrijk om hierover te praten. De komende periode vinden er onder de Hey-vlag verschillende activiteiten plaats om mensen te stimuleren met elkaar in gesprek te gaan.

BRON: RIJKSOVERHEID 

 

Booking.com