avatar
     
News

Kinderen ernstig gewond na inslikken knoopbatterij

Kinderarts Lissy de Ridder: 'Deze week al drie knoopbatterijen uit de slokdarm van baby’s en peuters verwijderd. Met in één geval ernstige levenslange schade tot gevolg.'

Kinderarts maag- lever- darmziekten Lissy de Ridder werkt in het Erasmus MC waarschuwt ouders voor het laten rondslingeren van knoopbatterijen. Ze twittert: ‘Deze week al drie knoopbatterijen uit de slokdarm van baby’s en peuters verwijderd. Met in één geval ernstige levenslange schade tot gevolg. Een individuele en maatschappelijke ramp. Ouders, wees gewaarschuwd.’

Knoopbatterijen zijn kleine, platte batterijen en zitten in speelgoed, afstandsbedieningen, lampjes en veel andere elektronische apparaten. Volgens dokter de Ridder hebben deze batterijtjes een grote aantrekkingskracht op kleine kinderen: “Ze zijn lekker glad en glimmen mooi. Dat maakt ze erg aantrekkelijk voor kleine kinderen die geneigd zijn alles in hun mond te stoppen. De gevolgen daarvan kunnen desastreus zijn.”

Wanneer een kind een koopbatterij inslikt kan hij in de maag terechtkomen. Als dat zo is verlaat de batterij via de natuurlijke weg het lichaam. Maar helaas gebeurt het vaak dat de knoopbatterij blijft steken in de slokdarm. Het zuur in de batterij vreet zich binnen no time door de slokdarm heen. “Wanneer niemand opmerkt dat een kind een batterij heeft ingeslikt, en die langer dan een paar uur blijft steken, kan het gruwelijk misgaan” aldus De Ridder. Een kind kan doodbloeden doordat de batterij de aorta perforeert of verlamd raken door een perforatie van de halsslagader. Kinderen die een knoopbatterij inslikken lopen meestal ernstige verwondingen op aan hun slokdarm of luchtpijp, waardoor ze niet meer normaal kunnen eten of ademen.

“Op een fles bleekmiddel staat een waarschuwing, op een knoopbatterij niet”

De kinderarts maar zich veel zorgen omdat er steeds meer kinderen met ingeslikte batterijen op de spoedafdeling belanden; per jaar tussen de tien en twintig. Dit aantal neemt toe omdat de batterijen steeds meer worden gebruikt, bijvoorbeeld in plastic waxinelichtjes die in de maand december op de meeste basisscholen worden gebruikt. Afgelopen week zag alleen dokter de Ridder dus al drie patiënten die een batterij hadden ingeslikt. Op een fles bleekmiddel staat een waarschuwing, op een knoopbatterij niet. Daarom trekt Lissy de Ridder nu aan de bel en probeert ze ouders bewust te maken van de afschuwelijke gevolgen die een batterij inslikken heeft. In de meeste gevallen blijkt dat het kind de batterij ergens uit heeft gepeuterd, dus helemaal voorkomen kun je het kwaad niet. Vertel als ouders over de gevaren van batterijen. Als je denkt dat je kind een batterijtje heeft ingeslikt, twijfel dan niet en ga direct naar de spoedeisende hulp. De schade die het zuur in de batterij veroorzaakt is snel geschiedt. Het beste is om de batterij binnen één uur te verwijderen. 

BRON: AD
FOTO: EOSWETENSCHAP

Booking.com