avatar
     
Books

De grote kans van Edsel Bronfman

'Slungelige saaie dertiger wint een strandvakantie naar Florida maar er is één voorwaarde: de prijs is uitsluitend bedoeld voor een stel...'

Het boek ‘De grote kans van Edsel Bronfman’ van Daniel Wallace heeft 79 hoofdstukken. Hoofdpersoon Bronfman heeft namelijk 79 dagen om iets belangrijks te regelen: een ‘metgezel’ die hij mee kan nemen naar Florida. Doordat zijn visitekaartje uit een grote glazen pot is getrokken is hij de winnaar van een weekend in een luxe appartement aan het strand. Er is echter één voorwaarde: de prijs is uitsluitend bedoeld voor een stel. 

Bronfman is een eigenaardige man. Hij heeft weinig sociale contacten en heeft ook de digitale wereld nog niet betreden, want die vertrouwt hij niet.  Bronfman voelt zich in de eenentwintigste eeuw net zo misplaatst als een vegetariër op een varkensboerderij. Met slechts een paar moderne voorzieningen- een auto, elektriciteit en warm water- zou hij prima uit de voeten kunnen. Hij heeft geen smartphone en thuis zelfs geen computer. Het verbaast hem dan ook dat hij wordt gebeld door Carla d’Angelo van marketingbureau Grote Kansen. Zij vertelt hem dat hij een weekend Florida heeft gewonnen en dat hij een ‘metgezel’ moet meenemen. De prijs is namelijk bedoeld voor een koppel. Hoewel Bronfman het telefoontje eigenlijk voor geen cent vertrouwd, zet de prijs hem wel aan het denken. De enige vrouw in het leven van de 34-jarige maagd is zijn demente moeder Muriel en dus moet hij een plan bedenken als hij zijn cadeau wil verzilveren…

“Edsels leven is heel erg eenvoudig. Hij heeft zijn werk, zijn appartement en zijn moeder.  Samen vormen ze zijn wereld, als een driehoek.”

Edsels leven is heel erg eenvoudig. Hij heeft zijn werk, zijn appartement en zijn moeder.  Samen vormen ze zijn wereld, als een driehoek. Hij verplaatst zich van A, naar B, naar C. Edsel is opgegroeid bij zijn alleenstaande moeder. Zij was 36 toen ze hem kreeg maar ze leek jonger dan alle andere moeders. Jonger, slimmer en pittiger. “Ze hing de femme fatale uit. Ze droeg cowboylaarzen, rokjes en blouses, die laatste met een knoopje te veel los. Ze kauwde kauwgom en wel zo kunstig dat ze die kon laten klappen wanneer ze vond dat ze te weinig aandacht kreeg. Muriel is goudeerlijk en heel grappig. Ze beseft zich dat ze oud wordt en aftakelt. “Ik zag een natuurdocumentaire over de poolkappen. Heb jij ooit zo’n film gezien over het ijs daar dat stukje bij beetje afbreekt en dan met veel geraas in zee stort en smelt? Dat heet afkalven. Zo voelt het om oud te worden. Ik ben aan het afkalven.” Wanneer Edsel op zijn werk één gesprek met  receptioniste Sheila heeft aangeknoopt, is hij vastbesloten: zij wordt zijn metgezel. Zij wordt zijn witte walvis: “Sheila McNabb was het even. Ze was het epicentrum van het leven.”

“Door het telefoontje over de gewonnen reis en de opdracht binnen 79 dagen een metgezel te vinden die mee kan op de mini strandvakantie, moet Edsel wel uit zijn comfortzone komen…”

Edsel gaat er helemaal voor. Bronfmans moeder is geregeld de kluts kwijt, maar ze is de enige met wie Edsel dingen deelt. “Ik heb een date” vertelt hij zijn moeder. Blozend wendde hij zijn blik af. Dit vertellen voelde voor hem als opscheppen. Erger nog: het voelde als opscheppen over iets waarover iemand van zijn leeftijd nooit over zou opschepen. Vergelijkbaar met: “Ik ben de straat overgestoken.” Tjonge, nou, nou. “Een date? Een date! Met wie? Ze leek hem iets verraster dan hem lief was.” Door het telefoontje over de gewonnen reis en de opdracht binnen 79 dagen een metgezel te vinden die mee kan op de mini strandvakantie, moet Edsel wel uit zijn comfortzone komen… Door de date met Sheila gaat er een wereld voor Edsel open. Hij ontmoet voor het eerst in zijn leven mensen en beleeft avonturen. Het is soms allemaal wat ver gezocht en voelt her en der alsof we wel heel erg afdwalen van het verhaal waar het over gaat, maar door de personages van Edsel, Muriel en Sheila, die op zijn zachtst gezegd allemaal eigenaardige en bijzondere karakters hebben, blijf je lezen. Een makkelijk, grappig en vrolijk boek over relaties, de liefde en het leven. 

Benieuwd naar het boek? Hier kun je het bestellen. 

Booking.com