avatar
     
Food

SOUQ is Het Gouden Kookboek 2017

'Nadia en Merijn reisden door Zuid-Europa, de Maghreb en het Midden-Oosten om met lokale vrouwen in de keuken te koken'Het kookboek SOUQ van Nadia Zerouali en Merijn Tol is uitgeroepen tot de winnaar van Het Gouden Kookboek 2017. De jury bestond uit Janny van der Heijde Jonah Freud, Makkie Mulder, Daan van der Valk en Ronald Giphart. SOUQ is een prachtig kookboek dat leuk is om cadeau te geven voor Sinterklaas of kerst. 

Nadia Zerouali en Merijn Tol schrijven al jaren over de Arabisch-mediterrane keuken. Ze reisden door Zuid-Europa, de Maghreb en het Midden-Oosten om de invloed van de Arabische keuken zelf te proeven en met lokale vrouwen in de keuken te koken. Het onderwerp van SOUQ is ‘tafels vol met mezze’. Het water loopt ons bij het zien van de foto’s al in de mond. Van schaaltjes met zijdezachte hummus tot gefrituurde kibbehballetjes en tabouleh of fattoush: mezze zijn koude en warme gerechtjes die de smaakpapillen verwennen en samen een maaltijd op zich vormen. SOUQ is hun zesde kookboek met ruim honderd recepten om een tafel te vullen met hun versie van mezzegastvrijheid: traditioneel maar met een eigentijdse twist. Behalve recepten vindt je in SOUQ ook persoonlijke anekdotes over familie, vrienden en herinneringen. Dit maakt het boek meer dan een verzameling recepten: het is volgens het juryrapport een boek dat je blik verruimt. De dames maken het belang van samen koken, eten en delen duidelijk. Op de website van Nadia en Merijn delen zij het recept voor een heerlijk soepje. Dit recept delen we graag met je.

Linzen-kurkumasoep met citroenyoghurt


VOOR 4-6 PERSONEN:

  • 3 uien
  • 3 tenen knoflook
  • 4 eetl. milde olijfolie
  • 200 g rode linzen
  • 4 eetl. kurkuma
  • 2 eetlepels zoete ras el hanout
  • peper en zout
  • 200 ml turkse yoghurt
  • ½ biologische citroen

Pel de uien en snijd ze fijn. Pel de knoflook en pers de tenen, houd een halve theelepel knoflook apart. Verhit de olie in een soeppan en smoor ui en knoflook circa 10 minuten op matig vuur. Voeg de linzen, kurkuma en ras el hanout toe en bak ze kort mee tot de specerijen beginnen te geuren. Doe er circa 1 1/2 l water en naar smaak wat peper en zout bij en laat de linzen in circa 20 minuten gaar koken. Pureer ze eventueel glad met een staafmixer.


Roer de achtergehouden knoflook door de yoghurt en rasp de citroen erboven. Breng verder op smaak met wat zout en, mocht je van friszuur houden, wat citroensap. Serveer de hete soep in warme kommen en schep er wat citroenyoghurt in. Geef de rest van de citroenyoghurt er apart bij. Strooi eventueel wat extra ras el hanout over de soep.

Eet smakelijk!

Booking.com