avatar
     
Body & Mind

Hersengolven baby’s en volwassen gelijk bij oogcontact

'Volgens een nieuwe studie versterkt oogcontact de communicatie tussen baby's en volwassenen'

De hersenen van baby’s reageren sterk op oogcontact, blijkt uit een nieuwe studie. Als baby’s oogcontact maken met volwassen, vertonen van beide personen de hersenen precies hetzelfde tempo van hersenactiviteit, schrijven Amerikaanse onderzoekers in een wetenschappelijk tijdschrift. Deze afstemming helpt baby’s bij leren communiceren.

Amerikaanse wetenschappers deden een onderzoek onder 36 jonge kinderen voor wie werd gezongen. Soms maakte de proefpersoon oogcontact met de kinderen en soms niet. Zowel bij de de vrouw als bij de baby’s werd de hersenactiviteit nauwlettend in de gaten gehouden door middel van elektroden die op de hoofden geplaatst waren. 

Op het moment dat de vrouw oogcontact maakte met een van de baby’s, zag men dat de hersengolven van de baby’s zich direct synchroniseerden met de hersengolven van de vrouw. Wanneer de vrouw de kindjes niet aankeek, gebeurde dit niet. Volgens de onderzoekers suggereert de studie dat oogcontact de communicatie tussen baby’s en volwassenen versterkt. “Dit mechanisme zou ze wel eens kunnen voorbereiden op communicatie. Het zorgt er mogelijk voor dat ze weten wanneer ze moeten spreken en wanneer ze moeten luisteren, zodat ze effectiever leren”, verklaart hoofdonderzoekster Victoria Leong op nieuwssite Phys.org.

Booking.com