avatar
     
News

Eisen zwemdiploma’s worden strenger

Vanaf 2018 moeten kinderen met een dikke jas aan door het beruchte gat kunnen zwemmen

De Nationale Norm Zwemveiligheid, die per 1 januari van kracht wordt, stelt zwaardere eisen aan kinderen die hun zwemdiploma willen halen. Het wordt minder belangrijk om mooi te zwemmen en belangrijker om jezelf te kunnen redden.

Het allerbelangrijkste wordt dat kinderen kunnen overleven als ze in het water vallen. Er wordt veel meer nadruk gelegd op overleven in onverwachte situaties. Zo wordt de startduik geschrapt en moeten kunnen kinderen zich kunnen redden in het water als ze er achterwaarts in terecht komen, zoals dat in het echt zou kunnen gebeuren.

Afzwemmen mag alleen nog met lange mouwen en een lange broek, en bij diploma C moet de afzwemmer zelfs met een dikke jas aan door het beruchte gat zwemmen. “Als je gaat fietsen in de winter met je dikke jas aan en je belandt ineens in een sloot, moet je jezelf zonder nadenken in veiligheid kunnen brengen”, zegt een woordvoerster Nationaal Platform Zwembaden NRZ. Tijdens  zwemlessen in 2018 worden onverwachte situaties nagebootst, bijvoorbeeld zitten op een bootje dat omslaat in ondoorzichtig water. Daardoor leert een kind zich oriënteren onder water en kan het de zwemtechnieken gebruiken die bij verschillende situaties passen.

Ook dring het platform erop aan dat ouders kinderen hun A, B en C diploma laten halen. “De nieuwe norm is dat je diploma C haalt.” Met de aanscherping van de normen wil de zwembadbranche de zwemveiligheid van de Nederlandse bevolking op een zo hoog mogelijk niveau krijgen om zo het aantal verdrinkingen terug te dringen.
Booking.com