avatar
     
Like & Win

LIKE & WIN: boek ‘Ach moedertje’ van Hugo Borst

'Waarom is er zoveel overredingskracht nodig om voor je dementerende moeder de beste zorg af te dwingen?'

‘Ach moedertje’ is het tweede boek van Hugo Borst en het vervolg op de bestseller ‘Ma’, waarvan er 100.00 exemplaren zijn verkocht. Hugo schrijft al jaren over zijn moeder Joke, die lijdt aan dementie. In ‘Ach moedertje’ beschrijft Hugo de schrijnende situatie waarin zijn 88 jarige moeder zich bevindt. 

‘Ma woont nu een jaar in het Verpleeghuis. In haar woongroep van negen stierven het afgelopen jaar twee bewoners. Binnen een week na hun dood waren de kamers ontruimd en bezet door nieuwkomers. Cru gezegd is een verpleeghuis een sterfhuis. De gemiddelde tijd die iemand met alzheimer op een zogenaamde afdeling psychogeriatrie (PG) verblijft is nog geen anderhalf jaar. Patiënten nemen in steeds slechtere staat hun intrek in een verpleeghuis – zo willen we dat in Nederland, dat de mensen zo lang mogelijk thuis blijven wonen.’

Joke Borst is inmiddels 88 en is er slecht aan toe; ze gaat zowel lichamelijk als geestelijk snel achteruit. In 1996 tekende Hugo’s moeder een wilsverklaring: als ze er op een dag zo bij zou zitten als ze nu zit, dan wilde ze niet meer leven; dat wist ze zeker. Zo’n document moet je ieder jaar laten bekrachtigen door je huisarts, maar dit deed Hugo’s moeder net, waardoor het officiële document nu niets waard is.

Zorgen en angsten


In ‘Ach moedertje’ neemt Hugo je mee in zijn gedachten en deelt hij zijn zorgen en angsten. Hij vraagt zich af of hij zijn moeder niet onnodig laar lijden door haar te laten leven in het verpleeghuis en vertelt hoe schuldig hij zich voelt als hij ‘s ochtends hoort dat zijn moeder ‘s nachts is gevallen en misschien wel uren op de grond heeft gelegen.

Hij beschrijft de pijn die hij heeft als hij ziet hoe zijn moeder wordt aangekleed door een van haar verzorgers: een trui over haar hoofd doet haar al veel pijn. Ze huilt en ligt in een witte onderbroek en incontentinentieluier, met haar haren alle kanten op te lijden in haar bed. Een oude, broze mevrouw die niet meer zichzelf is en de mensen van wie ze houdt niet meer herkent…

Liefdevol, schrijnend en mooi


Hugo maakt zich veel zorgen over de werkdruk en onderbezetting in het verpleeghuis. Eerder schreef hij  een brief over de misstanden in de zorg naar staatssecretaris van Rijn. ‘Ach moedertje’ geeft je een inkijkje in de wereld van dementerende ouderen. Het boek is liefdevol, vaak schrijnend en heel mooi. Het boek bevat prachtige kleurenfoto’s van Hugo’s moeder, gemaakt door Margi Geerlinks.

Wij geven een exemplaar van het boek ‘Ach moedertje’ cadeau. Wie wil jij dit boek cadeau doen? En waarom? Laat het ons weten in de comments of mail naar [email protected] Reageren kan tot woensdag 15 november, dan maken wij de winnaar van het boek bekend.

Booking.com