avatar
     
Stories

Anouk overleefde kiemcelkanker

'Ik heb heel veel meer levenservaring erdoor en daar ben ik heel blij mee'

Tags:

De kernreactor in Petten is een meerjarige campagne gestart waarbij het zijn rol in de strijd tegen kanker centraal stelt. Elke dag worden er ruim 30.000 mensen met kanker geholpen met medische isotopen uit Petten. Op het platform 30.000 per dag zijn drie verhalen te zien van ‘survivors’ van de verschrikkelijke ziekte. Een van hen is onze eigen gastblogger Anouk, die kiemcelkanker overleefde. 

“Je moet het ook zelf doen.” Ja dat is dus de quote die ze er bij mij hebben uitgepikt. Mensen die mij kennen en die dit lezen denken vast; ja die quote past bij Anouk. Toch wil ik het graag toelichten. Anouk zou Anouk niet zijn als ze er niks bij zou schrijven…

Hoe graag je ook wilt en je best doet, soms werken de statistieken tegen je. Tegen mij zeiden ze vanaf het begin; je hebt 95% overlevingskans. Dit gaf mij een ontzettende drive en hielp ontzettend mee in mijn proces. Ik ken mensen die ontzettend graag wilden maar waarbij kanker overleven niet gelukt is. En dat heeft niets te maken met dat ze zelf niet wilden of dat ze zelf ‘niets gedaan hebben’.

“Tijdens mijn chemo’s ging ik zelf op onderzoek uit wat ik moest doen om juist nu (en daarna) goed voor mijn lichaam te zorgen”


Wel ben ik voorstander om, naast de behandelingen in het ziekenhuis, verder te kijken en om mee te denken (ik denk dat ik het ook lastig vond dat andere mensen over mijn lichaam besliste, je hebt zelf weinig controle) “Je moet het ook zelf doen”, begon al voor de diagnose kanker, toen ze zeiden: we kunnen niets specifieks vinden, kom over een maand maar terug. Een paar dagen daarna dacht ik: Nee, er klopt iets niet in mijn lichaam. Ik wil dat er nu naar gekeken wordt.

En zo werd er uiteindelijk kanker gevonden. Ook tijdens mijn chemo’s ging ik zelf op onderzoek uit wat ik moest doen om juist nu (en daarna) goed voor mijn lichaam te zorgen. En dan heb ik het nog niet gehad over de periode na mijn chemo’s, als je jezelf nog lange tijd moet verantwoorden/verdedigen als dingen (nog) niet lukken. Loodzwaar, zowel fysiek als mentaal.

“Ik ben ontzettend dankbaar voor alle behandelingen die ik in het ziekenhuis heb gehad”

Nu wil ik ook nog even zeggen dat ik ontzettend dankbaar ben voor alle behandelingen die ik in het ziekenhuis heb gehad. Het is een verschrikkelijke tijd, maar ik ben er zo goed en persoonlijk geholpen dat ik er eigenlijk best een fijne tijd heb gehad. Ik heb mijn zegje gedaan. Bedankt voor het lezen. Nu kunnen jullie de video bekijken…

Meer lezen van Anouk? Kijk ook op haar site!

Booking.com