avatar
     
Stories

Lisanne (25) heeft al 12 jaar de ziekte van Lyme en wil euthanasie

Laatste hoop is een behandeling met stamcellen in Duitsland die 35.000 euro kost

Tags: , ,

Lisanne van der Vaart (25) heeft al twaalf jaar de ziekte van Lyme. Ze houdt een blog bij waarop ze vertelt hoe het met haar gaat, maar hiervoor is ze de laatste tijd te ziek. Ze brengt het grootste deel van de dag in bed door en er is nog maar één behandeling die hoop biedt: een behandeling met haar eigen stamcellen in Duitsland.

Tijdens een vakantie in Frankrijk in 2005 wordt Lisanne gebeten door een teek; ze is dan pas dertien jaar oud. Als ze hierna ziek wordt volgen er vele ziekenhuisbezoeken en uiteindelijk een diagnose: de ziekte van Lyme. Inmiddels is deze vreselijke ziekte in het laatste stadium. Lisanne heeft neuroborrelia en ook de co-infectie bartonella. De bacteriën hebben zich verspreid door haar hele lichaam. Daardoor wordt haar immuunsysteem volledig aangetast en ligt ze 95% van de tijd in bed.

“Lisannes geeft aan niet meer te kunnen en vraagt haar ouders regelmatig om hulp voor euthanasie”

In Nederland is er geen behandeling meer mogelijk voor Lisanne. Momenteel is Lisannes situatie zo slecht dat ze denkt aan euthanasie. Lisannes is zwak en heeft veel pijn. Ze geeft aan niet meer te kunnen en vraagt haar ouders regelmatig om hulp voor euthanasie. Haar ouders begrijpen Lisannes vraag en vinden het al knap dat ze het zo lang volhoudt, maar zien hun dochter natuurlijk liever leven. En daarom doen ze een emotionele oproep. 

In Duitsland kan ze een behandeling ondergaan die 35.000 euro kost. Verina en Wilco van der Vaart, de ouders van Lisanne, vragen mensen geld te doneren om hun dochter te kunnen laten behandelen. Ze schrijven: “Ze is nu volledig afhankelijk van de hulp van anderen. Douchen is als het lopen van een marathon, bij wegrakingen en aanvallen valt ze vaak lelijk op haar hoofd. Door erge prikkelgevoeligheid en uitputting kan ze niet deelnemen aan het sociale leven en voelt ze zich vaak eenzaam.”

“Verina, Wilco en Lisannes hebben hoop dat ze binnenkort naar Duitsland kunnen voor de behandeling”


Op doneeractie.nl is inmiddels meer dan 19.000 euro opgehaald. Verina, Wilco en Lisannes hebben hoop dat ze binnenkort naar Duitsland kunnen voor de behandeling. Jaarlijks lopen Nederlanders één miljoen tekenbeten op. De helft van de teken in Nederland is besmet met Lyme.

Wil je doneren? Dat kan hier! 

 

Booking.com