avatar
     
Health

Jaarlijks sterven 17 baby’s door luchtvervuiling

'Uit recent onderzoek blijkt dat blootstelling aan vervuilde lucht nét zo slecht is als roken'

Wekenlang ging het over niets anders dan de gevaren van Fipronil in Nederlandse eieren, maar over de gevolgen van luchtvervuiling voor de gezondheid hoor je eigenlijk nooit wat. Vreemd, vindt Anne Knol van Milieudefensie. Zij is al jaren met luchtverontreiniging bezig en reageert op de keiharde cijfers in het nieuwste rapport over dit onderwerp, zo is te lezen in het AD. 

Zo overlijdt op de één miljoen inwoners in Nederland een baby door luchtvervuiling. Dit betekent dat er 17 baby’s per jaar doodgaan doordat ze vervuilde lucht inademen. In Nederland sterven er jaarlijks maar liefst 16.500 mensen door vervuilde lucht. Ondanks dat is aangetoond dat er mensen dood gaan aan vuile lucht, lees je er niet vaak over.

Anne Knol denkt dat er weinig aandacht is voor luchtvervuiling omdat het onzichtbaar, en dus niet tastbaar is voor mensen. Toch blijft ze het vreemd vinden; “moet je je voorstellen dat we zouden ontdekken dat er allerlei vieze stoffen in ons water zaten: dan zouden we ons toch doodschrikken? Bij lucht vinden wij dat met z’n allen blijkbaar niet zo erg.”

“De plek waar je woont is dus heel belanhgrijk voor je gezondheid”

Dat roken verschrikkelijk slecht is voor je eigen gezondheid maar ook voor dat van je ongeboren baby, staat als een paal boven water. Uit recent onderzoek blijkt nu dat blootstelling aan vervuilde lucht nét zo slecht als roken. De plek waar je woont is dus heel belanhgrijk voor je gezondheid: “we weten uit onderzoek dat Nederlanders gemiddeld dertien maanden korter leven door slechte lucht. Wonen ze in een relatief sterk vervuild gebied, dan leven ze gemiddeld zelfs twintig maanden korter” zegt Anne Knol in het AD.

Ze hoopt dat de vier partijen die momenteel onderhandelen over een nieuwe regering nu eindelijk eens werk maken van de sluipmoordenaar die luchtverontreiniging heet. Onlangs won Milieudefensie een rechtszaak over de Europese normen voor luchtvervuiling. Maar zelfs deze nieuwe normen vindt Anne Knol nog te slap: “We willen dat Nederland een stap extra zet.’’

Wie wil kijken hoe het precies met de concentraties vieze stoffen in zijn eigen regio zit, kan terecht op https://www.luchtmeetnet.nl/

BRON: AD

Booking.com